Politică

Partidele s-au pandit ore intregi pana sa ia decizii despre guvernare

Partidele s-au pandit ore intregi pana sa ia decizii despre guvernare

Ieri dimineata PD-L si-a asigurat explicit sprijinul UDMR si a asteptat linistit rezultatele sedintelor de la PD-L si PNL

08.12.2008, 19:38 21

Primii iesiti din sedinta au fost cei de la PD-L care, dupa negocierile purtate cu lideri ai UDMR, au afirmat, prin vocea lui Emil Boc, ca democrat-liberalii vor face alianta cu Uniunea si ca, "din acest moment, nu este exclusa nicio varianta de guvernare" si ca "cercul se inchide incet", in urmatoarele ore urmand a se lua o decizie privind viitoarea guvernare.
El a mai spus ca, in opinia sa, "cercul se inchide incet, incet", refuzand insa sa precizeze partidele care vor fi incluse in acest cerc. "Mai aveti rabdare cateva ore, pentru a lua o decizie politica, pentru ca de trei zile discutam. Eu cred ca este si timpul deciziilor", a fost de parere Boc.
Intrebat daca la Cotroceni se va inchide "cercul" despre care a vorbit, Boc a raspuns afirmativ. "In privinta premierului, da", a mentionat liderul PD-L.
Emil Boc a declarat ca democrat-liberalii nu au primit niciun fel de raspuns din partea PNL, fata de solicitarile expuse in cadrul negocierilor dintre cele doua formatiuni, astfel ca in cadrul BPN se va analiza situatia actuala si se va lua o decizie.
Emil Boc a aratat ca, in cadrul sedintei Biroului Permanent National, liderii PD-L vor face o analiza a tuturor negocierilor care au vut loc pana in acest moment, si, in functie de aceasta analiza, probabil ca se va lua si o decizie.
Referitor la stadiul negocierilor cu PNL, Boc a spus ca "democrat-liberalii nu au primit, fata de solicitarile lor, niciun semn, ci doar mesaje publice".
"Nu am primit niciun fel de raspuns in urma negocierilor si a alternativelor pe care le-am expus", a precizat liderul PD-L.
Pana la inchiderea editiei, PNL nu-si formulase un punct de vedere fata de o potentiala alianta PD-L - PSD.
Pe de alta parte, presedintele UDMR, care a iesit la declaratii alaturi de liderul PD-L a declarat ca, in ceea ce priveste UDMR, Uniunea a preferat si ar prefera o coalitie PDL-PNL-UDMR.
"Noi am fi preferat si am prefera o coalitie PD-L-PNL-UDMR, dar tine de decizia colegilor din PNL sau a tinut de decizia lor sa accepte sau sa nu accepte o astfel de coalitie."
Abia dupa anuntul PD-L, PSD a intrat in sedinta, care a durat sase ore. S-a supus la vot daca partidul va merge in opozitie sau se va alia cu vreun partid. Solutia a fost inceperea negocierilor cu PD-L, din care sa fie exclusa UDMR.
Situatia a fost examinata pe toate fetele.
Surse din PSD au declarat ca estimarile unor lideri social-democrati privind eventualele pierderi pe care le-ar suferi partidul in eventualitatea in care ramane in opozitie arata ca maximum 10-15 parlamentari ar demisiona din partid, pentru a trece in tabara puterii.
Potrivit acestor estimari, dintre parlamentarii care ar fi dispusi sa plece din PSD si sa treaca in tabara puterii, in cazul in care PSD va ramane in opozitie, doar o mica parte ar fi lideri din linia intai a partidului.
Surse din PSD au declarat ca, in timpul sedintei Comitetului Executiv de luni, chiar si unii adepti ai apropierii de PNL au exprimat rezerve fata de propunerea avansata de Mircea Geoana, anume de a face o alianta cu liberalii si de a incerca sa impuna propriul premier.
Rezervele exprimate, mai sustin sursele citate, au fost ca, de fapt, concesia liberalilor, ca intr-o eventuala alianta PSD-PNL premierul sa fie social-democrat, este iluzorie, intrucat sansele de a-i impune sefului statului varianta PSD-PNL de premier sunt mici.
"Ne-au dat premierul, dar noi nu avem cum sa luam premierul si nici cum sa il punem, deci nu ne-au dat nimic", a caracterizat unul dintre liderii PSD concluzia prezentata de Geoana dupa intalnirea de duminica seara cu conducerea PNL, au mai aratat sursele mentionate.
Acestea au mai afirmat ca alternativa prezentata de Geoana la intelegerea cu PNL a fost o aliere cu PD-L la guvernare, cu premier democrat-liberal si cu paritate de ministere intre cele doua formatiuni.
Potrivit unor informatii din PNL si PSD, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Calin Popescu-Tariceanu, Bogdan Olteanu au negociat, duminica noaptea, o alianta PSD-PNL la guvernare, cu Mircea Geoana premier, iar varianta a fost, de asemenea, examinata in sedinta PSD. Nu toti social-democratii au fost de acord cu o alianta intre PSD si PD-L.
Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat ca reprezentantii PSD Bucuresti si-au mentinut mandatul primit de la organizatia PSD din Capitala si au votat impotriva unei aliante la guvernare cu PD-L si ramanerea in opozitie.
Vicepresedintele PSD, Ilie Sarbu, a declarat a decis sa se negocieze cu PD-L pentru formarea guvernului, ca membrii CEX stiau de la inceput conditia PD-L de a impune premierul.
Sarbu a spus ca, in urma votului din CEX pentru negocierea cu PD-L a unei formule guvernamentale, PSD a ramas unit, chiar daca "nu toata lumea e fericita".
Intrebat daca intr-o eventuala formula guvernamentala PD-L-PSD va fi inclusa si UDMR, Sarbu a spus ca si pozitia UDMR va fi negociata.
Intrebat daca, prin votul dat luni in CEX, PSD a renuntat la pretentia de a impune premierul, Sarbu a raspuns ca "se stia de la inceput", inainte de a se vota, conditia PD-L de a avea prim-ministrul.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni ca social-democratii vor incepe negocierile cu PD-L pentru formarea Guvernului, conform deciziei Comitetului Executiv al partidului, precizand ca o conditie este neparticiparea UDMR la guvernare.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO