Politică

Partidele se repozitioneaza dupa alegerile europene

29.11.2007, 16:40 16

Celor doua partide "gemene" - PD si PLD - le lipsesc cateva semnaturi pentru a reusi sa depuna motiunea de cenzura la adresa Guvernului: cele doua formatiuni au impreuna 103 parlamentari, insa au nevoie de 117 semnaturi.
Ieri, liderul PSD Theodor Stolojan a anuntat ca formatiunea sa a mai convins trei - patru parlamentari de la alte partide in afara lui sa semneze, insa nu a vrut sa le divulge identitatea. El nu a dat un termen la care documentul ar putea fi depus la Parlament. Insa, spune Stolojan, saptamana viitoare, liderii partidului vor dezbate un document intern care se refera la termenii colaborarii viitoare cu Partidul Democrat, de care ii leaga aceleasi principii si familia politica europeana: europarla-mentarii celor doua formatiuni vor merge impreuna in grupul Popularilor Europeni.
Stolojan a anuntat ieri ca strategia privind relatia viitoare cu PD va fi discutata intr-o sedinta de partid saptamana viitoare si a precizat ca "noua constructie" nu este oficiala, deoarece trebuie discutata mai intai cu aliatii democrati. "Vom avea o Delegatie Permanenta a partidului, miercurea viitoare, in care vom discuta strategia in acest domeniu", a declarat Stolojan, intrebat daca PLD va propune PD formarea unei aliante si daca acest demers va fi facut oficial in curand.
Theodor Stolojan a aratat ca liberal-democratii isi mentin obiectivul politic de unificare a fortelor politice de centru-dreapta, intr-o constructie politica, insa liderul PLD a aratat ca aceasta nu este oficiala. "Inca nu vi-o putem prezenta (constructia politica - n.r.), pentru ca ea trebuie discutata cu aliatul nostru, Partidul Democrat", a spus Stolojan. El a mentionat ca unificarea fortelor de centru-dreapta are o coordonata esentiala, si anume "mentinerea identitatii partidelor". "PLD este exponentul liberalismului de dreapta si trebuie sa ramana in acest fel. Nu se poate dizolva intr-un alt partid. Doresc sa va spun ca nu discutam despre fuziune", a precizat presedintele PLD.
Potrivit unor surse din partid, PLD pregateste un document strategic privind colaborarea viitoare cu PD, in contextul rezultatelor alegerilor euro-parlamentare, liberal-democratii dorind sa le propuna democratilor constituirea unei aliante tip "uniune de partide" si participarea pe liste comune la alegerile din 2008.
Astfel, PLD ar urma sa propuna Partidului Democrat constituirea intr-o alianta tip "uniune de partide", in care fiecare formatiune sa isi pastreze identitatea si structurile de partid, decizia urmand a se lua intr-un for comun de conducere al celor doua formatiuni, o formula foarte asema-natoare cu cea a fostei Aliante D.A. Este posibil, totusi, ca titulatura sa nu includa cuvantul "alianta", din cauza asocierii cu Alianta D.A., ci mai degraba formula de "uniune", nefiind exclusa nici introducerea cuvantului "popular" pentru conturarea directiei doctrinare de dreapta a celor doua partide.
PLD va mai propune PD participarea pe liste comune la alegerile locale si parlamentare din 2008, analiza liberal-democratilor luand in calcul faptul ca cele doua partide, urmand un trend crescator in sondaje, prin constituirea intr-o alianta, o sa poata castiga confruntarea cu electoratul in 2008 cu un scor detasat fata de celelalte formatiuni de pe scena politica si o sa poata forma viitorul Guvern.
Democratii nu raspund insa la fel de entuziast ofertei democratilor, ei preferand o fuziune prin absorbtie a formatiunii lui Stolojan. Presedintele PD, Emil Boc, considera ca PD si PLD trebuie sa isi consolideze acum parteneriatul politic pe care il au, iar dupa alegerile locale, in functie de rezultate, sa se ia o decizie privind colaborarea cu PLD in perspectiva alegerilor generale.
"In primul rand, trebuie sa consolidam parteneriatul politic pe care il avem, care a dat roade, si colaborarea parlamentara, urmand ca, dupa rezultatele pe care le vom avea si la alegerile locale, sa luam cea mai potrivita decizie politica in perspectiva alegerilor generale. Cred ca lucrurile ar trebui sa isi urmeze cursul lor firesc", a spus liderul PD, Emil Boc.
Pe de alta parte, social-democratii au reluat discutiile despre oportunitatea intrarii formatiunii la guvernare, alaturi de PSD.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a incercat sa tatoneze la o intalnire cu lideri ai partidului luni seara care ar fi curentul majoritar in ceea ce priveste o eventuala intrare la guvernare alaturi de PNL sau ramanerea in opozitie, au declarat pentru agentia Mediafax surse din partid. Liviu Dragnea si Viorel Hrebenciuc au fost printre putinii care s-au pronuntat fara echivoc pentru o intrare la guvernare alaturi de PNL, spun aceleasi surse.
Liderii PSD nu au transat subiectul legat de o ipotetica intrare la guvernare, majoritatea dintre ei apreciind ca discutia ar putea fi reluata in cazul in care PNL va face o oferta concreta in acest sens, au mai aratat sursele citate.
Acestea au mentionat ca nici Geoana nu si-a exprimat preferinta pentru una dintre cele doua variante - ramanerea in opozitie sau intrarea la guvernare alaturi de PNL -, el aratand ca ii convin ambele situatii. Fostul presedinte al PSD Ion Iliescu a spus chiar in ziua alegerilor ca PNL si PSD ar trebui sa gaseasca o formula de colaborare.

Partidul Liberal Democrat al lui Theodor Stolojan (dr.) vrea sa reia colaborarea cu democratii pe modelul Aliantei D.A.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO