Politică

Patura pesimistilor se ingroasa pe zi ce trece

Patura pesimistilor se ingroasa pe zi ce trece

Click pentru imaginea marita

06.07.2006, 19:36 14

Romanii considera ca astazi traiesc mai prost decat o faceau in octombrie 2005 si devin din ce in ce mai pesimisti in legatura cu viitorul lor.
Potrivit Barometrului de Opinie Publica (BOP) lansat ieri de Fundatia pentru o Societate Deschisa, numarul celor care considera ca vor trai mai prost peste un an a crescut cu 7% din octombrie trecut, ajungand de la 18% la 25%. De asemenea numarul celor care cred ca traiesc mai prost in prezent decat acum un an a crescut cu 6% comparativ cu octombrie trecut. Aceste date sunt semnificative pentru ca in perioada mai 2004-mai 2005 numarul celor care credeau ca vor trai mai prost peste un an nu a variat, situandu-se la un nivel de 17%.
De asemenea, cercetarea a relevat faptul ca 42% din totalul respondentilor considera ca viata lor este aproximativ la fel ca acum un an, doar 21% vad o imbunatatire a vietii lor, iar 31% considera ca traiesc mai prost decat o faceau cu un an in urma. Comparand datele obtinute in acest an cu cele din anii trecuti, se observa ca, in timp ce incepand cu luna mai a anului 2004, procentul celor care considerau ca traiesc mai prost, in comparatie cu anul precedent, s-a aflat pe o panta descendenta, pentru prima oara BOP mai 2005 releva schimbarea acestei tendinte, procentul celor care considera ca traiesc mai prost aflandu-se acum pe o panta ascendenta. Intre 28 si 25% dintre cei chestionati au considerat intre mai 2004 si octombrie 2005 ca viata lor este mai putin buna decat in perioada anterioara, in vreme ce in mai 2006, 31% au considerat acest lucru. In acelasi timp, 54% dintre cei intervievati cred ca lucrurile merg
intr-o directie gresita in Romania, doar 37% afirmand ca directia este una buna. Principalul motiv de nemultumire al romanilor ramane lipsa banilor. Ei identifica lipsa locurilor de munca si nivelul preturilor ca fiind cele mai mari doua probleme ale Romaniei.
Datele necesare cercetarii au fost culese de Institutul de Sondare a Opiniei Publice Gallup Romania in perioada 5 mai-21 iunie. Esantionul folosit a fost in acest an mai mare decat in anii trecuti, cuprinzand 2.400 de chestionati, un esantion reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, iar marja de eroare este +/- 2,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO