Politică

PC si UDMR alaturi de PSD si PRM, la vot

07.09.2006, 20:07 19

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a modificat ieri procedurile de numire si revocare din functie a procurorilor cu functii, la cateva luni dupa ce un proiect similar fusese respins de plen. Doar deputatii liberali si democrati au tinut la punctul de vedere al Ministerului Justitiei si s-au opus initiativei PC, potrivit careia procurorii pot fi numiti si revocati de seful statului la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Conform prevederilor in vigoare, propunerea se face de catre Ministerul Justitiei.
Proiectul initiat de conservatori prevede ca procurorul general si procurorii-sefi directori ai principalelor directii (DNA, DIICOT etc), precum si adjunctii si prim-adjunctii acestora, sunt numiti si revocati de catre presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), si nu la propunerea ministrului justitiei.
Pentru a putea fi numiti in aceste functii, procurorii respectivi trebuie sa aiba o vechime minima de 10 ani.
Propunerea PC prevede ca ministrul justitiei isi va doar avizul la numirea principalilor procurori. Initiativa conservatorilor a fost adoptata de Comisia juridica cu 13 voturi "pentru" (PSD, PC, UDMR si PRM) si 12 voturi "impotriva" (PNL si PD).
Ministrul justitiei, Monica Macovei, sustine ca votul acordat ieri de deputatii-juristi ar putea influenta negativ raportul Comisiei Europene din 26 septembrie. Ea a acuzat PC, dar si UDMR, ca au incalcat promisiunea facuta in cadrul coalitiei majoritare, in martie, cand partenerii de guvernare au agreat votarea ordonantei prin care DNA prelua competenta de a-i cerceta penal pe parlamentari. Ea a precizat ca formatiunile la putere au cazut de acord ca eventualele initiative privitoare la schimbarea modalitatii de numire si revocare a procurorilor sa fie dezbatute public. "Or, dansii au initiat proiecte de lege fara nici o dezbatere publica", a spus Macovei.
"Atat CE, cat si statelor membre le este frica de un singur lucru in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii in Romania: numai de interventia politicului. Exact asta s-a intamplat si va amintesc ca in Raportul de tara din mai se scrie ca a existat o incercare la Senat de a se schimba procedura de numire si revocare, era vorba de propunerea doamnei Stanoiu si a domnului Frunda, si asta ar fi avut efecte foarte negative asupra principiilor responsabilitatii si eficacitatii parchetelor", a reactionat Macovei. Propunerea PC privind numirea procurorilor se afla in dezbaterea primei camere legislative, Senatul fiind camera decizionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO