Politică

PD-L a castigat la consiliile judetene, PSD la cele locale

PD-L a castigat la consiliile judetene, PSD la cele locale

Pentru detalii vezi documentul atasat

05.06.2008, 19:15 21

PD-L a iesit pe primul loc la alegerile de duminica in privinta consiliilor judetene si a presedintilor de consilii, in schimb PSD are mai multi consilieri locali si mai multe mandate de primari castigate din primul tur, potrivit datelor Biroului Electoral Central, dupa numararea a 99,99% din voturi.
PD-L a obtinut 28,38% din voturile pentru consiliile judetene, PSD 28,22%, iar PNL 18,65%, asadar, diferenta intre primele doua este insignifianta, de nici 0,2 procente. De asemenea, PD-L conduce in procente si la presedintii de consilii judetene, aici situatia fiind urmatoarea: PD-L - 28,16% din voturi, PSD - 28,05% si PNL - 19,81%.
Situatia centralizarii voturilor la nivelul consiliilor locale plaseaza PSD, cu 12.110 mandate, pe primul loc, in urma numararii voturilor din 3.180 de sectii de votare din totalul celor 3.183. Pe urmatoarele locuri se afla PD-L, cu 11.096 de mandate, si PNL, cu 8.513 mandate.
In cazul primariilor, PSD a obtinut 662 de mandate din primul tur, PD-L - 473 si PNL - 355, conform centralizarii rezultatelor din 3.180 de circumscriptii. Insa in lupta pentru turul al doilea mai raman peste 1.400 de fotolii de primari.
In conditiile unui scor foarte strans, atat PSD, cat si PD-L revendica victoria.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a intalnit ieri cu ambasadorii tarilor NATO si ale UE si le-a prezentat ceea ce el a numit "victoria" partidului sau. Geoana a analizat scorul si in perspectiva alegerilor generale din toamna, afirmand ca partidul este in ascensiune si are prima sansa pentru castigarea parlamentarelor si formarea viitorului guvern. Subiectul interventiei lui Traian Basescu in favoarea candidatului la Bucuresti Vasile Blaga nu a fost ocolit, iar Geoana s-a plans ambasadorilor de implicarea sefului statului in campanie.
Pe de alta parte, BEC a decis ieri anularea alegerilor in comuna ilfoveana Stefanesti, castigate de candidatul PSD. Controlul dispus de Guvern a descoperit fraude la vot, iar alegerile vor fi reluate la 15 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO