Politică

PD-L a luat ministerele economice, PSD Internele si Agricultura

PD-L a luat ministerele economice, PSD Internele si Agricultura
17.12.2008, 19:39 17

PSD a obtinut la negocieri Administratia si Internele, minister despre care se stia ca democrat-liberalii il au "rezervat" pentru secretarul general al partidului Vasile Blaga.

Vicepresedintii PSD Dan Nica, Cristian Diaconescu, Marian Sarbu, Ecaterina Andronescu, Victor Ponta, Constantin Nita ar putea fi desemnati ca titulari de ministere in noul Executiv, printre alte nume vehiculate fiind si cel al secretarului general Titus Corlatean.
Favorit pentru postul de vicepremier este vicepresedintele PSD Dan Nica, iar un alt vicepresedinte, Cristian Diaconescu, ar putea sa preia portofoliul de la Externe.
La Ministerul Administratiei si Internelor, favoriti pentru preluarea mandatului de ministru sunt Gabriel Oprea si Catalin Voicu, dar nu poate fi exclus nici Cristian Diaconescu, in cazul in care acesta iese din schema pentru Ministerul de Externe. Sefia Ministerului Muncii va fi preluata, cel mai probabil, de Marian Sarbu, in timp ce, la Educatie, variantele de ministri le includ pe Ecaterina Andronescu si Olguta Vasilescu.
La Agricultura, numele vizate pentru sefia ministerului sunt cele ale lui Ilie Sarbu sau Valeriu Steriu. Portofoliul de la Externe este vizat atat de Titus Corlatean, cat si de Cristian Diaconescu.
Pentru Ministerul Mediului este luat in calcul Ion Bazac, in timp ce pentru Ministerul IMM-urilor si mediului de afaceri este vehiculat numele lui Constantin Nita. La Ministerul Sanatatii ar putea fi titular Florian Popa.
Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul ar putea reveni lui Victor Ponta.
Ministrul justitiei va fi un independent, care va fi agreat de conducerile celor doua partide. Se vorbeste deja despre numirea Monicai Macovei sau a judecatorului Corneliu Barsan. Gheorghe Pogea, fostul vicepremier pe probleme economice, este preferat la Ministerul de Finante, care va functiona separat de cel al Economiei.
La Economie ar putea sa ajunga Adriean Videanu, prim-vicepresedintele PD-L. Cei doi au lucrat impreuna la programul de guvernare al PD-L la capitolul fiscalitate. La Ministerul Dezvoltarii Regionale, care gestioneaza banii europeni, are sanse bune sa ajunga Anca Boagiu, care s-a mai ocupat de afacerile europene si intre 2005 si 2007, in vreme ce la Cultura isi doreste sa ajunga Raluca Turcan, care a fost pentru doi ani presedinte al Comisiei de cultura din Camera Deputatilor.
Liderul PSD Mircea Geoana a spus dupa impartirea portofoliilor ca vicepremierul PSD va fi numit astazi si a mai spus ca el va prelua functia de vicepresedinte al Senatului si, dupa modificarea legii CSAT, si pe cea de vicepresedinte al acestei institutii.
La randul sau, presedintele PD-L, Emil Boc, a spus ca "si-ar fi dorit" ca PD-L sa preia portofoliului Administratiei si Internelor, dar a aratat ca protocolul de colaborare dintre cele doua formatiuni a fost "unul transant", el apreciind ca formula existenta in acest moment este una paritara.
PD-L si PSD urma sa finalizeze aseara programul de guvernare, premierul desemnat Emil Boc afirmand ca ceea ce a aparut pana in acest moment in media reprezinta doar o "schita".
Liderul PD-L a mentionat ca programul de guvernare final va fi prezentat, vineri, si va fi discutat in Parlament in cursul zilei de luni.
Liderul PSD, Mircea Geoana, a explicat ca rolul sau in viitoarea guvernare implica preluarea functiei de presedinte al Senatului, concomitent cu cea de vicepresedinte al CSAT, el apreciind ca, astfel, s-a creat un "echilibru corect" pentru PSD.
"Cred ca decizia pe care am sa o iau, impreuna cu colegiii mei, va fi sa merg in functia de presedinte al Senatului, care este a doua functie in stat. Asa cum spunea presedintele Basescu, ca va fi presedinte jucator, eu am sa fiu un presedinte al Senatului super-jucator, am sa stau cu ochii pe Guvern", a spus Geoana.
Liderul PSD a aratat ca le-a transmis partenerilor de la PD-L si presedintelui Basescu, ca, odata ce va prelua functia de presedinte al Senatului, "este pacat" sa nu isi foloseasca experienta, influenta si contactele "in interesul acestei tari", formula "interesanta" identificata pentru atingerea acestui deziderat constand in preluarea, in plus, a functiei de vicepresedinte al CSAT.
 
POSIBILII MINISTRI
 
Partidele vor decide astazi cine va ocupa functii ministeriale dupa ce ieri PSD sI PD-L si-au impartit portofoliile.
 
PSD
  • Dan Nica este primul pe lista posibililor vicepremieri.
  • Liviu Dragnea vizeaza administratia si internele.
  • Alti posibili ministri: Dan Nica, Cristian, Diaconescu, Marian Sarbu, Ecaterina Andronescu, Victor Ponta, Constantin Nita, Titus Corlatean.
 
PD-L
  • Gheorghe Pogea, fostul vicepremier pe probleme economice, este preferat la Ministerul de Finante.
  • Adriean Videanu, prim-vicepresedintele PD-L, ar putea ajunge la Economie.
  • Anca Boagiu este principalul nume vizat pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale.
  • Raluca Turcan, apropiata a lui Theodor Stolojan, ar putea ajunge la Cultura.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO