Politică

PD-L si PSD au semnat pentru o guvernare comuna in urmatorii patru ani, PNL si UDMR au ajuns in opozitie

PD-L si PSD au semnat pentru o guvernare comuna in urmatorii patru ani, PNL si UDMR au ajuns in opozitie

In guvernul Stolojan (dr.) PSD si PD-L isi vor imparti ministerele in mod egal

14.12.2008, 18:15 23

Putere
 
Viitorul guvern al PD-L-PSD va mentine cota unica de 16% si Taxa pe Valoarea Adaugata la 19%, in vreme ce impozitul pentru profitul reinvestit va fi zero, potrivit schitei programului de guvernare care urmeaza sa fie finalizat in urmatoarele zile. Protocolul politic pus la punct de cele doua partide arata insa ca, concomitent cu mentinerea cotei unice de impozitare, vor fi luate si masuri sociale pentru categoriile defavorizate pentru ca, dupa cum afirma liderul social-democrat Mircea Geoana, actuala criza economica nu trebuie sa fie suportata de cei cu venituri modeste.
Liderii celor doua partide de guvernare, Mircea Geoana (PSD) si Emil Boc (PD-L), au dat asigurari ca noul guvern va fi instalat la 22 decembrie, o data avansata si de presedintele Traian Basescu.
Potrivit schitei programului de guvernare, deficitul bugetar avut in vedere pentru 2009 va fi de 2%.
Cele doua partide care vor forma viitorul guvern, PD-L si PSD, au prezentat aseara programul politic de guvernare intitulat "Parteneriatul pentru Romania", un document in 25 de puncte care reprezinta o sinteza intre programele celor doua partide, potrivit liderului social-democrat Mircea Geoana. Potrivit liderului PD-L, Emil Boc, in elaborarea documentului s-a urmarit asigurarea unui climat de stabilitate guvernamentala, a unui guvern puternic pentru Romania, sustinut de o majoritate parlamentara.
Obiectivele mentionate in document sunt mentinerea locurilor de munca existente, a puterii de cumparare, continuarea demer-surilor pentru o justitie independenta si men-tinerea cotei unice concomitent cu protejarea celor cu venituri reduse.
Potrivit lui Boc, dupa semnarea parte-neriatului si in prezenta premierului Theodor Stolojan, cele doua formatiuni vor incepe discutiile privind structura guvernului si repartizarea portofoliilor de ministri.
Sambata cele doua partide au stabilit ca UDMR sa nu primeasca fotolii de ministri, iar UDMR si-a anuntat intrarea in opozitie.
PSD si PD-L nu ar trebui sa aiba probleme in Guvern intrucat impreuna au in jur de 70% din fotoliile parlamentare - 329 de locuri fata de majoritatea necesara de 237.
Premierul desemnat Theodor Stolojan a fost foarte retinut in ultimele zile. El a lasat discutiile politice pe mana liderilor celor doua partide, afirmand ca se ocupa de programul de guvernare.
Mircea Geoana a aratat ca, in primele zile ale saptamanii viitoare, probabil miercuri, va fi convocat si Comitetul Executiv National (CExN) al PSD pentru a valida propunerile nominale ale social-democratilor in ceea ce priveste participarea in noul Executiv.
Liderul PSD a mai spus ca anticipeaza audierea ministrilor de catre comisiile comune ale Parlamentului in week-end-ul viitor (noul Parlament se reuneste astazi pentru prima data), el apreciind ca aprobarea programului de guvernare si a noului Cabinet vor avea loc in 22 decembrie.
Protocolul Parteneriatul pentru Romania mai prevede ca PSD si PD-L vor elabora, in termen de 3 zile de la semnare, Programul de guvernare, cu masurile anticriza, ce va fi adoptat in maximum doua zile de forurile statutare ale celor doua parti si ca cele doua formatiuni vor avea candidati proprii la Presedintia Romaniei.
Articolul 1 al documentului arata ca "se constituie Coalitia "Parteneriatul pentru Romania", formata din PD-L si Alianta Politica PSD+PC, avand ca scop, conform legii, asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar corespunzator".
Parteneriatul pentru Romania prezinta mecanismul de functionare a Coalitiei de guvernare dintre PD-L si PSD, care "se asigura prin cooperarea pe plan politic, guvernamental, parlamentar si la nivel local".
Prezentul Protocol este valabil pe durata mandatului Parlamentului ales la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 (2008 - 2012) si intra in vigoare dupa semnarea sa de catre presedintii celor doua parti, sub conditia adoptarii ulterioare de catre parti a Programului de guvernare.
Incetarea Protocolului are loc in urmatoarele situatii: la expirarea duratei prevazute la alin. (1); prin conventia partilor; prin incalcarea, de catre o parte, a prevederilor pre-zentului Protocol, a Programului de guvernare prevazut la art.6 si a altor intelegeri ulterioare, constatata in cadrul BPCC.
Parteneriatul mentioneaza ca obiectivele guvernarii pe care se construieste cooperarea dintre cele doua partide sunt urmatoarele: asigurarea unui climat economic de stabilitate, in contextul crizei economice globale, protejarea locurilor de munca, prioritate a perioadei urmatoare, precum si crearea de noi locuri de munca, inclusiv in mediul rural, protejarea si cresterea graduala a puterii de cumparare a populatiei, asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin mentinerea cotei existente de 16% si acordarea de compensatii si deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici, precum si reducerea numarului de taxe si impozite; adoptarea unui regim riguros de cheltuire a banului public si trecerea la elaborarea bugetului de stat in sistem multianual; asigurarea resurselor financiare necesare sustinerii sistemului pensiilor de stat, inclusiv prin cuprinderea in aceasta categorie a pensiilor din agricultura, avandu-se in vedere principiile contributivitatii si solidaritatii; continuarea procesului de reforma in domeniul justitiei in vederea garantarii independentei acesteia, neimplicarii politicului in actul de justitie si asigurarii accesului egal al tuturor cetatenilor la justitie; descentralizarea, inclusiv financiara.
In plus se mai prevede: asigurarea unui cadru normativ si institutional stabil in scopul stimularii activitatii IMM-urilor si asigurarii unui mediu de afaceri predictibil; sprijinirea, prin masuri concrete, a agriculturii, inclusiv prin acordarea de subventii si reabilitarea sistemului national de irigatii; realizarea unui ritm inalt de absorbtie a fondurilor europene si asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinantarea proiectelor realizate cu acestea; realizarea Programului National pentru construirea de locuinte sociale si pentru tineri; dinamizarea si simplificarea administratiei publice prin reformarea structurilor administrative si reducerea birocratiei; dezvoltarea intr-un ritm foarte rapid a sistemului de infrastructura din Romania, indeosebi a celei rutiere si feroviare, inclusiv pentru orasele mici si mediul rural; asigurarea securitatii energetice a Romaniei si a cetatenilor sai, inclusiv prin promovarea tehnologiilor ecologice alternative; reforma in domeniul educatiei, avand la baza ridicarea nivelului de performanta a sistemului educational si asigurarea unor venituri decente pentru cei care isi desfasoara activitatea in cadrul acestui sistem.
 
 
Principalele puncte ale Parteneriatului
 
Obiectivele mentionate in document sunt:
  • Mentinerea cotei unice concomitent cu protejarea persoanelor cu venituri reduse.
  • Mentinerea locurilor de munca existente si a puterii de cumparare.
  • PSD si PD-L vor elabora, in termen de 3 zile de la semnare, Programul de guvernare, cu masurile anticriza, ce va fi adoptat in maximum doua zile de forurile statutare ale celor doua parti.
  • Cele doua formatiuni vor avea candidati proprii la Presedintia Romaniei.
Obiectivele guvernarii pe care se construieste cooperarea dintre cele doua partide sunt urmatoarele:
  • asigurarea unui climat economic de stabilitate, in contextul crizei economice global
  • protejarea locurilor de munca, prioritate a perioadei urmatoare, precum si crearea de noi locuri de munca
  • protejarea si cresterea graduala a puterii de cumparare a populatiei n asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin mentinerea cotei existente de 16% si acordarea de compensatii si deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici precum si reducerea numarului de taxe si impozite
  • adoptarea unui regim riguros de cheltuire a banului public si trecerea la elaborarea bugetului de stat in sistem multianual n asigurarea resurselor financiare necesare sustinerii sistemului pensiilor de stat
  • Protocolul este valabil pe durata mandatului Parlamentului ales (2008-2012)
 
 
Opozitie

UDMR intra in opozitie si va vota impotriva Guvernului PD-L - PSD dupa 12 ani in care reprezentantii minoritatii maghiare au avut pozitii de forta in executiv sau l-au sprijinit din Parlament.
Decizia UDMR a venit dupa ce reprezentantii PD-L, care au sustinut ca ii vor la guvernare, le-au oferit doar pozitii de secretari de stat, la presiunea PSD, care a conditionat participarea in guvern de absenta minoritatii maghiare din executiv.
Presedintele UDMR Marko Bela a cata-logat ieri drept "inacceptabila" propunerea PD-L privind acordarea unor posturi de secretar de stat intr-un guvern PD-L-PSD si a anuntat ca Uniunea Maghiara va fi in opozitie in Parlament.
"Ideea ca reprezentantii UDMR sau repre-zentantii comunitatii maghiare din Romania ar putea fi numai executanti, numai nivelul doi sau gradul doi in cadrul institutiei guvernamentale, dupa ce noi am dovedit ca putem fi parteneri egali si ca putem avea o contributie importanta la rezolvarea unor probleme de interes general, nu poate fi acceptata de noi", a precizat Marko Bela.
UDMR a avut ministri atat in guvernarea CDR, intre 1996 - 2000, dar si intre 2004 - 2008, iar in timpul guvernarii Nastase, pe care maghiarii l-au sprijinit din Parlament intre 2000 si 2004 au obtinut de la PSD un succes mediatizat intens in Europa: introducerea legitimatiilor de maghiar - care garantau minoritatii maghiare drept de munca in Ungaria.
Legea a devenit caduca odata cu aderarea la Uniunea Europeana si liberalizarea pietei muncii din Ungaria, iar politicienii europeni au incurajat intotdeauna participarea la guvernare a UDMR si au acordat bile albe guvernelor care au acceptat sa colaboreze cu reprezentantii minoritatii maghiare.
Relatiile dintre PSD si UMDR nu au fost niciodata atat de proaste incat sa justifice socilitarea expresa a social-democratilor ca minoritatea maghiara sa nu participe la guver-nare. Este de presupus, asa cum sugerau si lideri PSD in discutii pe holurile negocierilor, ca social-democratii erau nemultumiti de faptul ca un al treilea partid prezent in arcul guverna-mental ar diminua numarul de pozitii in cabinet care revin fiecarui partid, mai ales ca UDMR tinea sa primeasca Ministerul Dezvoltarii, pentru Laszlo Borbely si Ministerul Comuni-catiilor, ambele dorite si de PSD.
Astfel, odata cu abandonul UDMR, PD-L si PSD vor avea un numar egal de ministere si de pozitii in adminstratia locala, in vreme ce minoritatea maghiara si liberalii vor petrece urmatorii ani in opozitie.
UDMR ajunge asadar sa faca opozitie in Parlament cu liberalii, partenerii lor la gu-vernare din ultimii doi ani, dupa ce ambele formatiuni au esuat in negocierile prin care urmau sa-si asigure fotolii in viitoare structura guvernamentala.
PNL si UDMR au impreuna 124 de parlamentari, adica aproximativ 30% din voturi. Marja de manevra va fi limitata in cazul celor doua formatiuni de opozitie, care vor putea la limita sa initieze motiuni de cenzura, dar nu vor avea suficiente voturi pentru a spera la demiterea guvernului.
Liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu a incheiat socotelile cu PSD si PD-L la inceputul saptamanii trecute, cand a declarat ca pentru liberali "este o onoare sa servim tara din opozitie". "Am luat act si de decizia PSD de a propune o formula de coalitie cu PD-L, lucru care da cu totul si cu totul alt sens discutiilor pe care le-am avut cu ei. Pentru PNL, in afara de aceste optiuni (majoritatea cu PD-L sau cu PSD - n.n.) exista clar posibilitatea de a face concesii majore fata de principiile, valorile liberale si elementele legate de programul nostru politic sau, din contra, de a ne mentine fermi. Sigur ca acest lucru nu inseamna altceva decat de a avea prezenta optiunea de a merge in opozitie", a sustinut Tariceanu. Asta dupa ce in campania electorala afirmase ca "PNL nu are vocatie de partid de opozitie" intrucat daca vrei sa obtii rezultate "trebuie sa fii in teren si nu in tribuna".
PNL nu a vrut sa faca nicio concesie nici PD-L, nici PSD cedand pozitia de prim-ministru, desi partidul s-a clasat abia al treilea in cursa electorala. Drept urmare, ei vor vota impotriva investirii guvernului Stolojan, spune vicepresedintele liberal Crin Antonescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO