Politică

PD si Basescu cauta succesor pentru Videanu. Radu Berceanu este favorit

15.03.2005, 00:00 21


Vicepremierul Adrian Videanu, inscris ieri oficial in cursa pentru Primaria Capitalei, va demisiona vineri din Guvern. Cu sanse pentru a-i succede in functie lui Videanu este senatorul Radu Berceanu, unul dintre fondatorii Partidului Democrat, insa decizia va fi luata miercuri de conducerea partidului in urma unor consultari cu presedintele Traian Basescu.


Pentru preluarea functiei de ministru de stat insarcinat cu coordonarea activitatii din domeniul economic au mai fost vehiculate numele altor doi vicepresedinti ai PD. Este vorba de deputatul de Buzau, Cezar Preda, insa a carui sustinere in partid este totusi limitata, precum si de ministrul Vasile Blaga. Numit initial consilier prezidential pe probleme de aparare nationala, ulterior, ministru de interne, Vasile Blaga ar avea sustinere politica pentru functia de vice-premier. Sansele sale sunt insa reduse. Un contraargument este ca nominalizarea sa, pentru a treia functie in ultimele trei luni, ar dovedi lipsa de oameni la nivelul Aliantei PNL-PD.


A fost, de asemenea, vehiculat pentru a-i succede lui Adriean Videanu, si numele partenerului sau de afaceri Gheorghe Pogea, unul dintre autorii programului de guvernare al Aliantei PNL-PD.


Balanta pare totusi sa incline de partea senatorului Radu Berceanu, aceasta si in conditiile unei crize de oameni pregatiti sa ocupe astfel de functii de demnitate publica. Surse din partid spun ca pe Berceanu il recomanda sustinerea politica in PD. Este unul dintre putinii fondatori ai partidului care au ramas alaturi de Traian Basescu dupa plecarea lui Petre Roman din partid, in perioada de "desert" a opozitiei.


Exista insa rezerve in desemnarea lui Berceanu, afirma sursele citate, care rezida din faptul ca senatorul PD a fost ministru si in guvernarea CDR la care partidul a participat intre 1996-2000. O perioada care aduce prejudicii de imagine PD si de a carei asociere acest partid s-a ferit in mod vizibil. O asemenea rezerva vine si din partea presedintelui Traian Basescu, exprimata in fata liderilor partidului in urma cu o saptamana, afirma surse din partid. In urmatoarele zile liderii PD se vor intalni din nou cu seful statului pentru a lua o decizie privind nominalizarea viceprim-ministrului insarcinat sa coordoneze domeniul economic.



Berceanu cere sprijin politic din partea PD si lui Basescu


Senatorul Radu Berceanu a declarat pentru ZF ca nu i s-a propus in mod oficial preluarea functiei de viceprim-ministru, insa mai multi colegi, inclusiv presedintele partidului Emil Boc, i-au vorbit despre posibilitatea de a-i succede lui Adriean Videanu.


"Eu personal nu sunt deloc ahtiat sa ajung in guvern. Nu dau din coate pentru postul de viceprim-ministru. Dau din coate sa ajung presedintele Senatului", afirma Berceanu.


Liderul PD face trimitere la o mai veche discutie la nivelul Aliantei privind declansarea procedurii de schimbare a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu.


In situatia in care PD va decide sa-l nominalizeze in Guvern, Radu Berceanu afirma ca va cere trei lucruri. Sa aiba o discutie cu presedintele Traian Basescu pentru a stabili de comun acord limitele mandatului, o discutie cu primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu in care sa fie decise prerogativele sale, precum si un vot din partea Consiliului National de Conducere, for de conducere largit al PD.


Senatorul PD isi justifica solicitarile: "Va fi un mandat greu, cu probleme dificile de rezolvat, mai ales pana in 2007 si este bine ca oricine ar fi desemnat sa aiba votul partidului si sustinerea presedintelui si primului-ministru". mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO