Politică

PD, ultimatum catre PC pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere

26.07.2005, 19:39 15

PD ii va solicita, astazi, liderului PNL Calin Popescu-Tariceanu o ultima dovada de fidelitate fata de Alianta D.A., inainte de a pune in practica planul propriu de "preluare definitiva a puterii".

Este vorba despre obtinerea acordului PNL pentru scoaterea Partidului Conservator de la guvernare, in cazul in care aceasta formatiune va refuza in continuare sa sustina aceleasi conditii pe care presedintele democrat, Emil Boc, le-a anuntat in urma cu doua luni - inlocuirea sefilor celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, si modificarea legislatiei in domeniul administratiei publice, astfel incat coalitia sa-si poata impuna oamenii atat in fruntea serviciilor deconcentrate, cat si la presedintia consiliilor judetene, spun surse din PD.

Inlocuirea lui Vacaroiu si Nastase a fost punctul de maxim blocaj al colaborarii din coalitia de guvernare, intrucat formatiunea conservatoare s-a opus acestei idei, motivand ca cei doi nu au incalcat Constitutia, pentru ca demiterea acestora sa fie justificata.

Tocmai aceasta fidelitate a reprezentantilor Partidului Conservator fata de cei doi demnitari ai PSD i-a determinat pe reprezentantii Aliantei D.A. sa ia decizia organizarii alegerilor anticipate, pentru a obtine astfel o majoritate care sa le permita sa guverneze singuri.

Dupa ce a refuzat saptamana trecuta sa demisioneze si sa provoace astfel alegerile anticipate, Tariceanu s-a angajat in fata partenerilor democrati din Alianta D.A. ca va duce la capat planul de inlocuire a sefilor celor doua camere ale Parlamentului. Respectarea acestei promisiuni va fi ceruta de PD, in mod oficial, astazi, la sedinta Consiliului National de Coordonare al Aliantei.

"Partidul Democrat va sustine in cadrul Aliantei si al Coalitiei schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului", a anuntat, ieri, liderul PD Emil Boc, precizand ca schimbarea presedintilor camerelor parlamentului se poate face prin modificarea Regulamentului si prin votul senatorilor si deputatilor coalitiei de guvernare. PD nu prefera nici un fel de coabitare cu PSD, a mai spus Boc, dupa care a reluat ceea ce mai spusese cu o zi inainte: Partidul Democrat prefera, in locul acestei coabitari "la infinit", un guvern minoritar, "pentru a fi foarte clar cine guverneaza si cine este in opozitie", intrucat, in opinia sa, in acest moment PSD este atat la putere, cat si in opozitie.

Boc a negat ca la sedinta conducerii partidului s-ar fi discutat despre scoaterea Partidului Conservator de la guvernare. Neoficial, unii vicepresedinti democratii au recunoscut ca aceasta varianta va fi inaintata astazi liberalilor, iar, in extremis, daca Tariceanu ar refuza sa dea un ultimatum PC, PD ar putea lua in calcul retragerea propriilor ministri de la guvernare. "Acest lucru ar duce insa la ruperea aliantei si la un guvern minoritar sustinut de PSD, varianta care nu ar conveni insa nimanui, de aceea noi ne asteptam ca PNL sa sustina propunerea noastra", a afirmat, ieri, un lider democrat.

Planul democratilor merge pana la declansarea alegerilor anticipate, intrucat PD nu se asteapta ca Partidul Conservator sa sustina demiterea lui Vacaroiu si Nastase.

"In aceasta situatie, PC ar fi scos de la guvernare, iar un guvern minoritar al Aliantei cu UDMR nu ar avea cum sa reziste in fata unei majoritati PSD- PC-PRM, iar, astfel, ar fi create conditiile pentru anticipate", au mai spus aceleasi surse.



Copos: PC a fost bun partener la guvernare

Vicepremierul George Copos si ministrul economiei Codrut Seres, ambii membri ai PC, au anuntat, ieri, ca nu vor demisiona din Guvern, desi au reclamat presiuni asupra actualului cabinet. PC a fost un bun partener la guvernare, a afirmat, ieri, Copos. "Inca de la inceputul mandatului activitatea Guvernului s-a desfasurat cu securea deasupra capului", a spus, la randul sau, Seres. Cei doi sustin ca au o colaborare buna cu ceilalti ministri in Guvern. Cei doi ministrii au spus ca inaintea scoaterii PC de la guvernare, ar trebui sa fie denuntat protocolul coalitiei de guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO