Politică

PDL îşi caută lideri mai vechi şi mai noi care să-i readucă din nou la putere

PDL îşi caută lideri mai vechi şi mai noi care să-i readucă din nou la putere

„Câinele“ credincios al partidului, Vasile Blaga, a ajuns salvator de serviciu

Autor: Iulian Anghel

18.06.2012, 00:04 478

În urmă cu un an-doi, marile şedinţe ale PDL erau publice. Partidul îşi striga puterea, iar toate televiziunile de ştiri transmiteau, în direct, spusele in­fluen­ţilor lideri democrat-liberali. Şedinţa de aseară a PDL a fost secretă. O şedinţă în care cuvântul de ordine a fost: ce mai poate fi salvat în urma eşecului de la alegerile locale? Conducerea partidului, în frunte cu Emil Boc, şi-a depus mandatul joia trecută. Trebuie aleasă o nouă conducere. Cine mai are credibilitatea de a salva ceva?

Scorul obţinut de PDL în alegerile locale este unul la cota de avarie - o pierdere de două treimi faţă de acum 4 ani. Alegerile legislative din toamnă vor fi la fel de importante, mai ales că votul de atunci va fi 100% politic. Adică acel vot "politic" care trimite pe banca de rezerve, pentru cine ştie câţi ani, un partid politic.

Răspunsul pe care partidul îl caută este exact acesta: pentru cât timp va sta PDL în opoziţie?

Preşedintele Emil Boc, câştigător al alegerilor pentru primăria Clujului (este al treilea mandat câştigat aici de Boc), şi-a depus mandatul şi nu mai are de gând să candideze la propria-i succesiune. Înstalarea în fruntea partidului a lui Vasile Blaga este o idee care încolţeşte în mintea multor democrat-liberali. Dar Blaga a pierdut acum patru ani alegerile pentru primăria generală a Bucureştiului şi a pierdut acum doi ani şi alegerile interne în partid în favoarea lui Boc (susţinut explicit de Băsescu). Boc a câştigat, chiar dacă greu, la Cluj, la 10 iunie curent, când nume care, în trecut, îşi treceau în portofoliu procente electorale greu de atins (Liviu Negoiţă, de pildă, sau Gheor­ghe Flutur) au pierdut. Partidul a pierdut pe fondul măsurilor pe care Guvernul a trebuit să le ia în criză, dar şi din cauza propriilor greşeli. Cineva trebuie să plătească, dar cum găseşti vinovatul când culpa este colectivă?

La şedinţa de joia trecută întreg Biroul Permanent Naţional al PDL (o conducere mai extinsă) a demisionat. Emil Boc a anunţat că nu va mai candida la şefia partidului şi că se va concentra pe Cluj, acolo unde a câştigat un al treilea mandat (al doilea a fost întrerupt de desemnarea sa ca prim-ministru). A fost o şedinţă tensionată plină de reproşuri venite din toarte părţile. Aseară şedinţa a fost tehnică: stabilirea unei conduceri interimare şi stabilirea paşilor în vederea alegerilor pentru o nouă conducere.

Proiectul unui partid condus de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu nu este pe placul tuturor democrat-liberalilor, deşi este o idee luată în calcul.

Păstrati-vă calmul, acesta este sfatul pe care Traian Băsescu, liderul de necontestat al PDL din trecut, l-a dat actualei generaţii înfrânte a democrat-liberalilor.

Dacă acest lucru îşi doresc cei din PDL, probabil că în fruntea partidului va fi instalat Vasile Blaga. Este trecut prin multe bătălii politice. El, personal, nu a câştigat prea multe pentru el. Dar a câştigat pentru partid (el a coordonat campaniile victorioase ale lui Traian Băsescu). De altminteri, un astfel de sem­nal a fost dat şi aseară. Mihai Stânişoară, un apropiat al lui Traian Băsescu, a susţi­nut: Vasile Blaga are atuuri puternice pentru şefia partidului, venirea lui Răzvan Ungureanu este exclusă!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO