Politică

Pe ce se bazeaza Sorin Oprescu cand vrea sa intre in cursa pentru Cotroceni

Pe ce se bazeaza Sorin Oprescu cand vrea sa intre in cursa pentru Cotroceni
27.07.2009, 18:16 23

"Ma framanta" candidatura la presedintia Romaniei, a spus Oprescu intr-o emisiune la Antena 3. "Eu nu exclud chestia asta (candidatura la Presedintie, n.n.). Dar nu inseamna ca acum, in momentul asta, m-am hotarat. Imi mai trebuie multe lucruri. Este o hotarare de viata. Mai am nevoie de timp ca sa iau o decizie", a spus Oprescu.

Oprescu, care vara trecuta a produs o surpriza de proportii castigand din postura de independent (abia fugit din PSD) Primaria Capitalei in fata lui Vasile Blaga, unul dintre cei mai duri lideri ai PD-L, este unul dintre politicienii creditati cu sanse sa-l infranga pe Traian Basescu in turul doi al alegerilor prezidentiale. Basescu nu a anuntat inca daca va intra in cursa pentru un nou mandat la Cotroceni. Pozitia de presedinte mai este vizata de Mircea Geoana (PSD), Crin Antonescu (PNL), dar si de Principele Radu.

 

Cine este "doctorul"

Oprescu a demisionat in primavara trecuta din PSD (era la acea vreme senator) si a intrat in cursa pentru Primaria Capitalei, unde social-democratii l-au propus pe actualul ministru de externe Cristian Diaconescu. Oprescu si-a castigat notorietatea ca medic chirurg si a fost consilier local si senator inainte de a deveni primar din a treia incercare. El a mai candidat la Primaria Generala si a pierdut in fata lui Viorel Lis in 1998 si a lui Traian Basescu in 2000. Oprescu este un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu, care in trecut l-a criticat pe Mircea Geoana, actualul lider al PSD si candidatul partidului la presedintie, iar presa a speculat in ultimele luni ca actualul primar s-ar putea baza pe apropiatii din PSD ai fostului sef al statului in campania electorala.

Pana duminica seara, Oprescu a negat ca ar intentiona sa candideze si a spus in repetate randuri ca prefera sa-si duca la capat mandatul si implicit promisiunile catre bucuresteni.

 

Sansele lui Oprescu

Cate sanse ar avea Sorin Oprescu sa devina presedintele Romaniei daca va decide in cele din urma sa intre in cursa?

Va fi greu sa intre in turul doi, spun atat profesorul Cristian Parvulescu, cat si strategul social-democrat Vasile Dancu, care il vad acum pe primarul general doar un candidat de locul 4-5.

Potrivit unui sondaj recent de opinie, Oprescu era creditat cu 7% din intentiile de vot, in conditiile in care nu isi anuntase inca candidatura, iar un altul il plasa la capitolul "incredere" la egalitate cu presedintele Traian Basescu, care era cotat la 35% la intentie de vot, cu mult inaintea lui Mircea Geoana sau Crin Antonescu.

Este suficient? Vasile Dancu spune ca acum Oprescu testeaza piata, "se lasa rugat" sa candideze si de aceea nu a anuntat limpede ca va candida, ca nu stie pe ce bazin sa se sprijine. "Este o intentie de a intentiona", spune Dancu.

 

Pericol pentru Basescu sau pentru Geoana? 

Atat Parvulescu, cat si Dancu sustin ca in acest moment actualul sef al statului nu poate sa fie afectat de candidatura "doctorului". Si asta pentru ca in prima faza cei care vor suferi daca Oprescu va intra in cursa vor fi liderii PSD si PNL, din al caror bazin electoral acesta va "fura" voturi, explica Parvulescu. "Oprescu nu reprezinta o amenintare pentru Basescu decat in masura in care nu isi modifica statutul de independent. Fara masinaria de partid este foarte greu sa duci o asemenea cursa electorala. Oprescu nu se poate baza pe ceea ce s-a intamplat la Bucuresti, pentru ca in Capitala este un alt comportament electoral decat in restul Romaniei", spune profesorul. "Singura posibilitate ca actualul primar sa intre in turul doi este cu sprijinul direct sau indirect al unui partid sau mai multe, care pot sa-l sustina ca fiind candidatul unificator impotriva lui Traian Basescu. Geoana nu este sustinut de tot partidul si ar putea avea o problema", mai spune Parvulescu.

Dancu spune insa ca acesta este un scenariu SF. "Partidele nu reactioneaza la emotiile liderilor, isi urmaresc interesele economice. Intre a primi resurse mici de la Traian Basescu si a alege un independent care nu are nicio obligatie, il vor prefera pe Basescu."

Insa in PSD va fi o problema daca Oprescu va candida, spune el.

"Candidatura lui Oprescu va obliga PSD sa faca o analiza sa vada daca isi mai sustine candidatul, pe Mircea Geoana, si eu cred ca il va sustine", a spus la randul sau Vasile Dancu.

Chiar daca Oprescu ar ajunge in turul doi cu Traian Basescu (nu exista dubii ca, daca actualul sef al statului va candida, nu va ajunge in finala), sansele ca primarul sa castige sunt destul de mici. "Oprescu nu are un proiect pentru Romania, nu a propus nimic si conteaza foarte mult programele candidatilor in turul doi al alegerilor. Pe cercetarile sociologice se vede ca 14-15% dintre ale-gatori au decis pe cine sa voteze sau

si-au schimbat optiunile in urma dezbaterilor din turul al doilea al preziden-tialelor, cand candidatii si-au prezentat proiectele", mai spune Dancu.

 

Ce spun politicienii despre candidatura lui Oprescu

Premierul Emil Boc a refuzat sa comenteze o eventuala candidatura la alegerile prezidentiale a lui Oprescu, aratand ca oricine indeplineste con-ditiile legii poate candida.

"Alegerile sunt libere, periodice si corecte in Romania, potrivit Constitutiei. In consecinta, oricine indeplineste conditiile legii poate participa in competitia electorala", a declarat Emil Boc. Prim-vicepresedintele PNL, Lu-dovic Orban, sustine ca aparitia lui Sorin Oprescu in cursa pentru prezidentiale ar putea sa mareasca sansele lui Crin Antonescu, precizand insa ca prefera sa creada afirmatiile anterioare ale lui Oprescu privind obligatiile catre bucuresteni. "Prefer sa cred nenumaratele declaratii pe care le-a facut pana acum domnul Oprescu, referitor la faptul ca are o obligatie fata de bucuresteni si ca isi doreste sa ramana trei mandate la Primarie", a sustinut Orban.

 

PD-L schimba legea alegerilor prezidentiale

Liderii coalitiei au anuntat ieri ca vor elabora, pana la inceputul sesiunii parlamentare, un nou proiect de lege privind alegerile prezidentiale, din comisia de elaborare a proiectului urmand sa faca parte Viorel Hrebenciuc (PSD) si Vasile Blaga (PD-L).

Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat, in urma cu o saptamana ca formatiunea sa asteapta o serie de evaluari facute la nivelul Ministerului de Interne in privinta tentativelor de frauda la alegerile europarlamentare bazate pe listele suplimentare, urmand sa ia, in urma acestor evaluari, o decizie in ce priveste folosirea acestor liste suplimen-tare la alegerile prezidentiale.

 

Cine mai vrea la Cotroceni

  • Mircea Geoana, PSD
  • Crin Antonescu, PNL
  • Principele Radu Duda, independent
  • Corneliu Vadim Tudor, PRM
  • Hunor Kelemen, UDMR 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO