Politică

PNA se transforma in departament

23.09.2005, 18:27 19

Guvernul a recurs la un artificiu pentru armonizarea legii de functionare a PNA cu Constitutia si a decis, prin ordonanta de urgenta, reorganizarea acestuia sub forma unui departament in subordinea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

PNA va functiona ca departament de specialitate in cadrul Parchetului instantei supreme si se va concentra exclusiv asupra cazurilor de mare coruptie. Actul normativ aprobat in sedinta de ieri a Executivului prevede ca noua structura sa isi pastreze autonomia functionala si financiara.

PNA va fi ordonator principal de credite, iar seful sau va fi echivalat ca salariu si functie cu prim-procurorul general adjunct al Romaniei.

Noul departament national anticoruptie va prelua de la Parchetul General toate dosarele de mare coruptie, inclusiv cele in care sunt nominalizati lideri ai PSD, precum Dan Ioan Popescu sau Hildegard Puwak. "A fost nevoie de aceasta reorganizare din cauza deciziei Curtii Constitutionale. Nu era normal sa avem acum doua institutii care sa se ocupe de acte de coruptie: Parchetul General pentru parlamentari si PNA pentru restul dosarelor", a afirmat ieri ministrul justitiei Monica Macovei. In primavara, la sesizarea mai multor parlamentari ai opozitiei, Curtea Constitutionala a aratat ca demnitarii nu pot fi anchetati de PNA, ci doar de Parchetul de pe langa Inalta Curte. Ulterior, Monica Macovei a anuntat ca va reorganiza institutia si ca o va subordona Parchetului.

Ieri, ministrul justitiei a declarat ca departamentul nou infiintat va cerceta dosarele de coruptie in care valoarea pagubelor depaseste 200.000 de euro (fata de nivelul maxim de 10.000 de euro prevazut in prezent), indiferent de calitatea persoanelor implicate. Executivul a majorat, de la 5.000 de euro la 10.000 de euro, si valoarea sumei oferita ca mita si care face obiectul unui dosar de cercetare al departamentului.

Noul departament se va ocupa de toate infractiunile comise impotriva intereselor financiare ale comunitatii europene, precum si de faptele de inselaciune, evaziune fiscala sau vamala al caror prejudiciu depaseste un milion de euro, din competenta sa de cercetare fiind eliminati o serie de categorii de persoane, precum agentii de politie, primarii sau viceprimarii comunelor si oraselor, notarii publici sau executorii judecatoresti. Actualul procuror general al PNA, Daniel Morar, a afirmat ieri ca institutia pe care o conduce va functiona identic ca pana acum. Morar a declarat ca nu va mai fi procuror general, ci procuror-sef al Departamentului National Anticoruptie, iar cei doi procurori generali adjuncti ai PNA vor fi procurori-sefi adjuncti ai departamentului.

Fostul ministru PSD al justitiei, sub mandatul caruia a fost inchis capitolul de negociere cu UE Justitie si Afaceri Interne a criticat modificarea operata de Guvern, sustinand ca transformarea PNA

intr-un departament continua procesul Executivului de subordonare si control al sistemului judiciar romanesc si incalca angajamentele europene.

Potrivit lui Diaconescu, pana in acest moment, PNA a functionat ca o structura autonoma cu independenta absoluta atat in cadrul sistemului judiciar, cat si in raport cu orice alta autoritate publica.

In anul 2005 - sustine fostul ministru al justitiei - era de asteptat si chiar se impunea ca aceasta institutie sa obtina rezultate practice in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO