Politică

PNL isi stabileste echipa de negociatori cu gruparea Stolojan

PNL isi stabileste echipa de negociatori cu gruparea Stolojan

In 2004, un astfel de dialog era un lucru normal. Astazi, el a devenit cvasiimposibil

13.11.2006, 17:29 17

Conducerea PNL se intruneste astazi pentru a stabili echipa care ar urma sa negocieze cu Theodor Stolojan revenirea acestuia din urma in partid. Sansele unei reconcilieri rapide sunt departe din cauza pozitiei inflexibile a celor doua tabere. "Prea tarziu si prea putin", spune Stolojan. "Nicio negociere nu poate incepe punand conditii", sustine tabara lui Calin Popescu-Tariceanu.
In aceste conditii, vocile care sprijina organizarea unui congres extraordinar in PNL in care sa fie transate pozitiile de putere se inmultesc. Congresul extraodrinar este cerut de mai multe filiale, este acceptat in principiu de tabara lui Tariceanu si de cea a lui Stolojan. Cu un amendament in cazul ultimei tabere: congresul sa nu fie organizat de Tariceanu din pozitia de lider al liberalilor. Stolojan - care spune ca ar putea candida la sefia PNL in cazul unui congres - se teme ca, avand intreaga putere, Tariceanu poate "manipula" organizarea alegerilor selectand delegati la congres care ii sunt favorabili. Solutia evocata de Stolojan, prin intermediul lui Valeriu Stoica - creierul proiectului de uniune a dreptei, motivul oficial al actualei crize -, este ca cel care va organiza congresul sa fie ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.
Flutur, ministru in guvernul Tariceanu, dar simpatizant al lui Stolojan, se afla in fruntea listei semnate saptamana trecuta de 31 de parlamentari PNL in care, in numele unitatii liberale, acestia au cerut revenirea in partid a lui Theodor Stolojan.
La finele saptamanii, intr-o sedinta a liberalilor din Moldova, Tariceanu a fost fortat sa deschida aceasta discutie. Opinia sa: Stolojan este binevenit in partid, daca accepta ordinea liberala. Cu alte cuvinte, sa nu mai atace partidul si, mai ales, condu-cerea acesteia care a fost aleasa democratic la ultimul congres. Or, aceasta conducere este prima tinta a gruparii Stolojan. Valeriu Stoica spune ca, mai intai, Tariceanu trebuie sa plece si mai apoi sa fie deschise discutii pentru reconciliere. Stolojan nu este mai putin critic. Disponibilitatea pentru dialog anuntata din tabara lui Tariceanu este vazuta de el in acest fel :"Prea tarziu si prea putin". Insa Stolojan spune ca va discuta. De aici incolo tot ce afirma el suna a ultimatum: Tariceanu sa spuna public ca a grestit excluzandu-l pe el, pe Stoica si pe alti liberali. Apoi sa-si asume platforma liberala - acea platforma despre care adversarii ei spun ca urmareste, in fapt, sub acoperirea unui tel de uniune a fortelor de centru-dreapta, crearea unui megapartid prezidential pentru Traian Basescu.
Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, rezuma situatia din PNL si viitorul ei imediat in acesti termeni: "Vad trei variante de evolutie a gruparii 'platformistilor': o reintoarcere la matca partidului printr-o formula de reconciliere, inclusiv un congres extraordinar, doi - formarea unui nou partid si trei - incorporarea lor in PD". In toata aceasta disputa, Stolojan a repetat, in mai multe randuri, o fraza care indica in buna parte intentiile sale.
El sustine ca, pe masura ce tabara care il sprijina se va ingrosa, Tariceanu isi va da seama ca trebuie sa plece singur din fruntea partidului. Acest termen este vazut de Stolojan prin ianuarie viitor. Aceste declaratii arata ca din negocieri el va incerca sa traga maximum de profit.

Din nou despre anticipate
Presedintele Traian Basescu a declarat la finele saptamanii ca alegerile anticipate ar reprezenta cea mai buna solutie pentru Romania, dar a apreciat ca acestea ar fi aproape imposibil de declansat intrucat multi oficiali guvernamentali si-ar pierde posturile intr-un nou Parlament, potrivit Reuters. Ultimele sondaje crediteaza Alianta PNL-PD cu mari sanse de a guverna singura in caz de anticipate. In fata refuzului PNL de a-si da acordul pentru anticipate scenariul vehiculat pana acum in mediul politic este acela ca alegerile inainte de termen sa fie organizate prin retragerea PD de la guvernare urmand ca democratii sa candideze pe aceleasi liste cu aripa smulsa de Stolojan din PNL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO