Politică

PNL, principala cheie a alcatuirii unui guvern si a iesirii din criza

PNL, principala cheie a alcatuirii unui guvern si a iesirii din criza

1: Calin Popescu-Tariceanu, fost presedinte al PNL: Sigur ca este bine sa avem si pareri personale, dar trebuie sa ascultam si o parere de la baza partidului, mai larga. Nu exista un sistem de conducere unipersonala care sa ia in considerare o singura parere. Trebuie sa gasim alte solutii politice, decat aceste extreme (anticipate - n.r.) pentru a iesi din criza in care inca ne aflam.” 2: Crin Antonescu, presedintele PNL: Singura imprejurare sau singura formula in care cu cineva ca Traian Basescu sau cu cineva ca Partidul Democrat se poate discuta o guvernare este cea in care partidul detine functia de premier. Asta, ca sa putem discuta. Nu spun neaparat ca e suficient. Dupa parerea mea insa, cu PD, asa cum s-a dovedit si in cazul nostru si ulterior in cazul PSD, este practic imposibil de guvernat.”

08.12.2009, 23:15 16

In aceeasi vreme, presedintele PNL Crin Antonescu a sustinut caipoteza intrarii la guvernare poate fi luata in calcul doar dacaliberalii vor primi functia de prim-ministru. Insa PNL si Antonescuau mizat in alegeri pe Mircea Geoana, care a pierdut. Practic,coalitia dintre PSD, PNL si UDMR din Parlament, de aproape 70%, nua fost confirmata la votul de duminica, Geoana primind sub 50% dinvoturi. Mai mult, liantul acestei coalitii, primarul Sibiului KlausIohannis, care ar fi urmat sa ajunga premier, s-a retras.

Primul care a lasat sa se inteleaga ca ar putea participa laguvernare dupa retragerea lui Iohannis a fost UDMR.

UDMR inclina sa intre la guvernare

Liderul UDMR Marko Bela a fost ieri dupa-amiaza la PalatulVictoria, pentru a discuta cu liderul PD-L Emil Boc.

La sediul Guvernului s-a aflat si premierul desemnat LiviuNegoita. Intalnirea a avut loc dupa sedinta Consiliului Permanental UDMR, in care liderii formatiunii au decis sa accepte oriceformula de guvernare care asigura stabilitate.

Presedintele UDMR,Marko Bela, a declarat, dupa sedinta Consiliului Permanent, ca UDMRva fi deschisa catre orice formula de guvernare care asigurastabilitate in Romania, o majoritate parlamentara transparentaprivind sustinerea guvernului si un program corespunzator privindcombaterea crizei.

Marko a spus ca in cadrul acestui for de conducere al Uniunii afost intarita intentia de colaborare in continuare cat mai stranscu PNL.

Intrebat daca UDMR va intra la guvernare cu PD-L doar alaturi dePNL, Marko a raspuns ca Uniunea nu a stabilit "conditii exclusive"in acest sens.

In ciuda declaratiilor lui Crin Antonescu, in PNL lucrurile nusunt chiar asa cum sustine acesta. O parte a liberalilor doresc saintre la guvernare, iar partidul va decide astazi ce cale vaurma.

Inca de luni, fostul presedinte al PNL Calin Po pescu-Tariceanuafirmase referitor la declaratia lui Crin Antonescu privindexcluderea oricarei colaborari cu PD-L, ca este bine sa existepareri personale, adaugand ca ar trebui sa asculte si parerea de labaza partidului, PNL neavand conducere unipersonala. "Eu cred ca,in aceasta faza, sigur ca este bine sa avem si pareri personale,dar trebuie sa ascultam si o parere de la baza partidului, mailarga, si exista organisme statutare care vor decide acest lucru.Nu exista un sistem de conducere unipersonala care sa ia inconsiderare o singura parere", a sustinut CalinPopescu-Tariceanu.

PSD vrea "coabitare"

De cealalta parte, presedintele PSD, Mircea Geoana, incearca satina stransa coalitia cu PNL si UDMR. El si-a exprimat convingerea,ieri, ca relatia pe care social-democratii au construit-o cu PNL siUDMR este una "solida" si ca el si Crin Antonescu vor fi incontinuare "exponentii unui alt mod de a face politica in Romania".Intrebat ce parere are despre faptul ca liderul PNL a declarat ca,in anumite conditii, ar putea avea discutii cu PD-L pentru formareaguvernului, Mircea Geoana a raspuns ca fiecare partid are dreptulsa-si maximizeze pozitia pe care o are in esichierul politic.

Geoana a precizat ca, in cazul in care Traian Basescu esteconfirmat presedinte pentru un nou mandat, trebuie gasita o"formula de coabitare", prin care sa se realizeze un echilibru alputerilor.

"Am incredere ca relatia cu PNL si UDMR este solida. Aceastamajoritate este o majoritate de contrapondere la apucaturilenedemocratice ale lui Traian Basescu. Cred ca eu si Crin Antonescuvom fi in continuare exponentii unui alt mod de a face politica inRomania", a sustinut Mircea Geoana.

Variante de guvernare

Exista, teoretic, cinci variante, care ar putea structuraviitorul guvern in urma negocierilor dintre partide.

In prezent, PD-L are 167 de parlamentari, PSD-PC 158, PNL 79,iar UDMR 31. Acestora li se adauga cei 18 parlamentari independentisi grupul mino ritatilor nationale, format din 18 membri. Astfel,la numarul total de 471 de parlamentari, majoritatea parlamentaraeste de 236 de parlamentari.

Calculele ne arata ca acest numar va fi depasit de patruposibile coalitii. Una este cea formata din PD-L, PNL, UDMR siminoritati (295 de parlamentari). Aceasta este cea mai probabilavarianta, avand in vedere declaratiile celor din PD-L si PNL.

O alta varianta este un guvern format din PD-L si PSD-PC, siminoritati (343 de parlamentari). Aceasta este insa putinprobabila, avand in vedere ca o astfel de alianta s-a aflat infruntea tarii pana la 1 octombrie, cand s-a destramat prin iesireasocial-democratilor de la guvernare. Presedintele PSD Mircea Geoanaa respins categoric orice alinata cu PD-L.

PNL, PSD-PC, UDMR si grupul minoritatilor ar putea forma unguvern. Cu toate acestea insa, aceasta varianta (286 deparlamentari) este putin probabila, avand in vedere ca premieruleste numit de presedintele Traian Basescu.

In contextul in care PSD, PNL si UDMR nu vor accepta sa formezeo coalitie cu PD-L, este posibila varianta unui guvern minoritar,format din democrat-liberali si sustinut de parlamentariiindependenti si de grupul minoritatilor. Chiar si asa, aceastavarianta are multe sanse sa fie respinsa de Parlament.

O alta varianta posibila de guvernare, care este de luat incalcul, insa foarte putin probabil sa se realizeze, este cel deuniune nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO