Politică

PNL riposteaza dupa ce sefia SRI a ajuns la PSD

27.09.2006, 19:57 16

Nominalizarea social-democratului George Maior la sefia SRI de catre presedintele Traian Basescu a tulburat din nou apele in Alianta D.A., liberalii acuzandu-l pe seful statului ca incearca refacerea FSN-ului prin gestul de bunavointa pe care l-a aratat PSD.
Reactia premierului Calin Popescu-Tariceanu, care inca nu a comentat public despre nominalizarea lui Maior la SRI si a consilierului prezidential Claudiu Saftoiu la SIE, se incadreaza in acelasi registru, spun surse guvernamentale. Tariceanu a decis sa respinga propunerea ministrului democrat al internelor Vasile Blaga privind nominalizarea fostului liberal Andi Boer la sefia serviciului secret al MAI, sustin sursele citate. Boer este in prezent seful de cabinet al lui Vasile Blaga, a facut parte din UFD si PNL si a lucrat la programul de guvernare al Aliantei, fiind totodata unul dintre apropiatii lui Traian Basescu.
Unele voci liberale sustin de asemenea ca PNL ar trebui sa voteze impotriva lui George Maior la validarea sa de catre Parlament pentru a nu participa la "o minciuna".
Pentru seful SIE nu este nevoie de un vot in Parlament, ci doar de audierea sa in comisia de specialitate si de OK-ul din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
"Voi propune conducerii partidului, in Biroul Permanent Central, ca parlamentarii liberali sa nu voteze propunerile presedintelui, pentru ca astfel ne-am alatura minciunii presedintelui, care promitea lupta impotriva PSD si a sistemului ticalosit si nu coabitarea cu acestea", a declarat ieri deputatul George Scutaru. El reproseaza de asemenea partenerilor democrati ca au avut o reactie neconforma cu propriul statut atunci cand au salutat nominalizarile lui Basescu. "Indiferent de cine sunt facute cele doua propuneri, votul democratilor in favoarea unui membru PSD inseamna atat incalcarea statutului PD, cat si a protocolului Aliantei D.A.", a spus Scutaru.
Potrivit acestuia, democratii pun bazele "unui adevarat cult al presedintelui".
Vicepresedintele PD Romeo Raicu, presedintele comisiei paralmentare de control a SIE, declarase ca presedintele Traian Basescu a demonstrat inca o data ca este un mare om politic prin nominalizarea unui parlamentar al opozitiei la sefia SRI si a propus ca si comisiile de control ale SRI si SIE sa fie conduse de opozitie.
Potrivit unor surse din interiorul PSD, citate de Mediafax, Traian Basescu a purtat discutii si negocieri de mai multe zile cu liderii PSD privind nominalizarea senatorului George Maior ca director al SRI. Propunerea surprinzatoare a lui Basescu a fost caracterizata de sursele citate, ca un "gest de deschidere", in perspectiva unor ulterioare miscari politice. "Exact ca la poker, s-a facut deschiderea si se asteapta miscarea celorlalti jucatori", au apreciat sursele respective.
Pe de alta parte, decizia lui Basescu privind nominalizarea lui Maior ca director al SRI poate fi si "premisa unei colaborari viitoare", precum si o "metoda prin care a mutat unii actori politici in periferia scenei", sustin social-democratii. In mod oficial, liderii PSD considera ca nominalizarea lui Maior este "un gest de bunavointa" al presedintelui Basescu, gest cauzat, probabil, si de "cerinta externa pentru echilibru". Liderii social-democrati nu considera ca gestul lui Basescu prefigureaza o legatura mai stransa intre PSD si PD.
Senatorul PSD George Maior a fost cel care a anuntat, la inceputul saptamanii trecute, ca parlamentarii social-democrati vor propune, la dezbaterea in Parlament a legilor SIE si SRI, un amendament potrivit caruia directorul SIE sau cel al SRI sa provina automat din opozitie, considerand ca astfel s-ar asigura independenta si neutralitatea politica a serviciilor de informatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO