Politică

PNL s-a lepadat de Basescu

17.11.2005, 21:14 8

Liberalii considera ca presedintele Traian Basescu este principalul factor de destabilizare al Aliantei D.A. Ei poarta, in interior, discutii neoficiale pentru desemnarea unui alt candidat la presedintie la alegerile din 2009.

Punctul de vedere al conducerii liberale a fost expus, ieri, de vicepresedintele Puiu Hasotti, dupa ce marti seara premierul Calin Popescu-Tariceanu afirmase ca atacurile lui Ludovic Orban din ultimele saptamani la adresa lui Traian Basescu reprezinta si opinia oficiala a PNL.

Tariceanu a subliniat ca in reuniunea conducerii liberale s-a discutat despre declaratiile recente ale lui Orban in urma carora liderii PD au cerut sanctionarea presedintelui PNL Bucuresti.

Liderul PNL Bucuresti a cerut in mai multe randuri schimbarea sefilor de servicii secrete, a sefului Parchetului general Ilie Botos si a sefilor de institutii centrale, iar in ultima interventie de acest fel a afirmat ca Basescu este obligat sa actioneze in conformitate cu dorinta PNL, altfel liberalii isi vor cauta alt candidat la presedintie.

Democratii au cerut ulterior explicatii de la PNL in legatura cu aceste luari de pozitie.

Tariceanu a precizat insa ca nu exista o cerere oficiala din partea PD, catre PNL, referitoare la sanctionarea lui Ludovic Orban.

"El nu a facut decat sa exprime o pozitie oficiala a Delegatie Permanente a PNL si care este in conformitate cu o serie de angajamente politice care s-au gasit in programul nostru electoral", a mentionat Tariceanu.

El a dat asigurari ca liberalii nu sunt in dezacord cu PD, pe tema declaratiilor lui Orban si ca nu este nevoie ca liderul PNL Bucuresti sa fie temperat. "Pentru ce sa-l temperam? Prin luarile sale de pozitie, Orban a reluat ceea ce a sustinut conducerea PNL", a explicat Tariceanu. La randul sau, Ludovic Orban a spus: "Nu am de ce sa fiu sanctionat. Dimpotriva, ar trebui sa fiu premiat pentru ca cer sa preluam cu adevarat puterea si sa indepartam din functiile de conducere ale institutiilor publice pe toti clientii politici ai PSD".

Ieri, vicepresedintele Puiu Hasotti a insistat pe teoria dezbinarii aliantei, cauzata de declaratiile si atitudinile sefului statului, pe care tot mai multi liberali il considera un "neprieten" al partidului.

"Tensiunile care apar intre PNL si PD sunt urmare a unor declaratii, actiuni, atitudini ale lui Basescu, pe care tot mai multi colegi il considera un neprieten al PNL. Exista o dezbatere neoficiala in PNL privind posibilitatea ca in 2009 sa avem propriul candidat la presedintie", a afirmat Hasotti.

Presedintia nu a avut un raspuns la atacul PNL. Insa, in cercurile liberale, convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pentru sfarsitul acestei saptamani, era interpretata drept o victorie a premierului impotriva lui Traian Basescu. La CSAT urmeaza sa se discute despre reforma serviciilor secrete si despre inlocuirea sefilor acestor institutii.

Liberalii au mai afirmat ieri ca in relatia cu democratii nu exista nici un fel de neintelegere si ca divergentele care apar sunt tot din cauza lui Traian Basescu.

"Suntem doua partide democrate, doua partide care discuta absolut deschis si cu cartile pe fata, dar tulburarile care apar intre PNL si PD vin din partea Palatului Cotroceni. Cu PD avem o relatie foarte buna, dar declaratiile presedintelui sunt interpretate de liberali ca fiind de la PD", a explicat Hasotti.

Vicepresedintele PNL a mai spus ca, in opinia sa, Guvernul nu trebuia sa aloce cinci la suta din PIB pentru Educatie. "De asemenea, cred ca Basescu nu trebuia sa intervina in negocierile Guvernului cu sindicatele. A fost inca un gest necugetat al presedintelui", a spus Hasotti.

Boc: Basescu este in consonanta cu programul de guvernare

PreSedintele democrat Emil Boc le-a atras atentia colegilor din PNL ca seful statului nu a actionat impotriva programului de guvernare.

"Atata vreme cat declaratiile si actiunile presedintelui Traian Basescu sunt in consonanta cu programul de guvernare si cu promisiunile din campania electorala, nu avem motive de suparare sau de tensiune", i-a replicat Emil Boc lui Hasotti , subliniind ca atat timp cat seful statului pune umarul in rezolvarea problemelor dificile, nu ar trebui sa existe nici un subiect de discutie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO