Politică

PNL si PD au proiecte pe termen lung

02.12.2005, 19:11 12

Alianta D.A. PNL-PD va merge pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European, programate pentru toamna anului viitor. Anuntul a venit intr-o conferinta de presa comuna la Cluj a copresedintilor Aliantei, Calin Popescu - Tariceanu si Emil Boc.

Potrivit ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu (PNL) liderii celor doua partide au convenit sa dea acest semnal de unitate, atat pentru exterior, dar mai ales pentru interior, pentru membrii aliantei.

"Liderii celor doua partide au vorbit in aceasta faza doar despre listele comune pentru alegerile pentru Parlamentul European, in care ar urma sa existe un raport de 1-1. Scrutinul va avea loc probabil in luna decembrie a anului viitor, urmand dupa 1 ianuarie 2007, odata cu intrarea in Uniunea Europeana sa avem cei 35 de europarlamentari", a declarat pentru ZF ministrul pentru relatia cu Parlamentul.

La proiectul de lege prin care se vor reglementa modalitatea de alegere a reprezentantilor romani la Parlamentul European se va incepe sa se lucreze la anul, a mai spus Olteanu, precizand ca vor fi liste de vot, asa cum se procedeaza in statele din Uniunea Europeana si nu se va introduce votul uninominal.

Tariceanu declarase ca nu agreeaza votul uninominal pentru Parlamentul European, pentru ca ar fi vorba despre doua experiente pentru electorat si alegeri europene si vot uninominal, ceea ce ar fi prea mult.

"Nu imi e teama de provocari, ci ca interesul alegatorilor pentru alegerile parlamentare europene va fi diminuat si, de aceea, este nevoie de suportul partidelor pentru a da o mai mare atractivitate acestui scrutin", a explicat presedintele PNL.

Ulterior, europarlamentarii celor doua partide vor merge in grupuri separate, PNL la grupul liberal, iar PD la cel al popularilor europeni.

In paralel, in forurile de conducere ale Aliantei se vorbeste insa si despre prelungirea protocolului Aliantei si despre fuziunea dintre PNL si PD.

O comisie comuna a aliantei condusa de liberalul Dan Radu Rusanu si de democratul Radu Berceanu lucreaza la aceste proiecte. Un indemn inspre fuziune a venit din partea liderului PD Emil Boc. "Asteptam validarea politica a Aliantei si cred ca, prin aceste discutii care au loc acum cu privire la candidaturile pe liste comune, se continua pasii cu privire la acest subiect care nu a fost dezbatut suficient", a spus Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO