Politică

PNL si PD se impaca de gura lumii si accepta medierea lui Basescu

22.11.2005, 20:34 13

Liberalii si democratii nu vor mai face declaratii razboinice cu privire la relatiile din interiorul Aliantei D.A. si vor merge la presedintele Traian Basescum, la mediere, ori de cate ori nu vor reusi sa aiba pareri la comun.

Reconcilierea principalelor partide la guvernare, PNL si PD, a avut loc in urma unei intalniri duminica seara intre presedintii celor doua formatiuni, Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc, insotiti de lideri liberali si democrati, si pune punct unei saptamani agitate la varful puterii.

Liderii au simtit nevoia de liniste dupa ce Alianta D.A a fost zdruncinata de neputinta coalitiei majoritare de a asigura cvorumul de sedinta la legea bugetului de stat, legitimitatea conducerii liberale a fost pusa sub semnul indoielii din interior, iar lideri ai PNL au aruncat sageti inspre democrati si presedintele Traian Basescu.

Tariceanu a declarat, ieri, ca la discutiile cu partenerii din PD de la sfarsitul saptamanii trecute au fost analizate unele declaratii din presa, care au tensionat relatiile dintre cele doua partide si au sustinut ca "o spirala a nervilor" nu trebuie "alimentata". Tariceanu a precizat ca cei prezenti la intalnirea de duminica seara au constatat ca nu exista deosebiri politice majore intre cele doua partide si ca, urmare a acestor discutii, dialogurile prin intermediul presei vor inceta in perioada imediat urmatoare.

Acelasi punct de vedere, a fost exprimat, in cuvinte putine, de presedintele democrat Emil Boc. El nu a vrut sa dea detalii din cadrul intalnirii cu liberalii, insa s-a declarat convins ca punctele de vedere care nu vor fi in concordanta cu declaratiile oficiale ale liderilor aliantei - precum iesirile lui Ludovic Orban sau Puiu Hasotti - vor fi din ce in ce mai rare.

Potrivit unor surse din Alianta, liderii PNL si PD au acceptat medierea lui Traian Basescu ori de cate ori vor exista divergente intre cele doua partide.

Boureanu cere stabilirea ponderii PNL in Alianta

Deputatul PNL Cristian Boureanu a propus, ieri, in cadrul reuniunii liberale, realizarea pana la sfarsitul anului a unui sondaj de opinie la nivel national, de nivelul celui comandat de PNL si PD anul trecut, pentru stabilirea ponderii pe listele parlamentare.

El a prezentat totodata o analiza conform careia, pentru prima data din 1998, PNL scade constant in preferintele electoratului, atat la capitolul intentii de vot, cat si in topul increderii in liderii sai. El a sustinut acest punct de vedere si la reuniunea liberalilor din Bucuresti din weekend, cand i-a reprosat presedintelui partidului Calin Popescu-Tariceanu ca prestatia sa se repercuteaza negativ asupra partidului. Boureanu a afirmat ieri, PNL a ajuns, in 10 luni, de la 28% in preferintele electoratului la doar 15%.

"Dupa doar 10 luni de guvernare Alianta D.A. a pierdut aproximativ 10 puncte procentuale din capitalul de simpatie (...) Raportul dintre PNL si PD, de 2:1 in 2004 s-a inversat in favoarea PD si a ajuns, astazi, de 1:2", se arata in analiza elaborata de deputatul liberal. Dupa sedinta in care Boureanu a prezentat aceasta analiza, Tariceanu a declarat ca modificarea protocolului Aliantei nu este prevazuta in acest moment.

"In momentul acesta, nu este prevazuta modificarea protocolului Aliantei. In momentul in care vom considera ca e nevoie, putem sa discutam orice. Nu exista subiecte pe care sa nu le putem discuta", a subliniat Tariceanu.

doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO