Politică externă

20 de ani de la caderea Zidului Berlinului: 1.300 mld. euro nu a fost de ajuns estului Germaniei sa ajunga vestul

09.11.2009, 23:15 64

Cu toate acestea, la 20 de ani de la caderea Zidului, insasirealitatea arata cat de greu este sa depasesti o perioada de vidistoric. Fosta Germanie de Vest (RFG) a transferat 1.300 demiliarde de euro catre partea de Est (RDG) dupa reunificare pentrumodernizare, potrivit unui studiu al Institutului de cercetarieconomice de la Halle (IWH). Conform acestui studiu, doua treimidin aceasta suma vizeaza serviciile sociale.

Presedintele IWH Ulrich Blum a declarat ca din aceasta suma,utilizata in perioada 1991-2005, 10% au mers spre masurileeconomice si 67 de procente pentru ajutoarele sociale.

In ciuda acestei sume uriase - putin mai mult decat PIB-ul peanul trecut al Germaniei - diferentele dintre cele doua partiraman.

Bogatia fostei RDG echivaleaza in prezent cu 70% din cea afostei RFG (in materie de Produs Intern Brut pe cap de locuitor),fata de numai 30 de procente, cat era in 1991.

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, sustine capartii de Est ii mai trebuie inca zece ani pentru a ajunge din urmapartea de Vest in ceea ce priveste economia.

"In 2019, din punct de vedere economic, regiunile din Est vor fisensibil la acelasi nivel cu media din regiunile din Vest", adeclarat el. Zece ani nu este insa atat de mult. De pilda, in ciudainvestitiilor, statele est-europene nu au reusit in 20 de ani saatinga nivelul celor din Vest.

Insasi cancelarul german, Angela Merkel, a declarat in ajunulceremoniilor de ieri din Berlin ca "unitatea germana" nu este "incape deplin realizata", in special la nivel economic.

"Unitatea germana nu este inca realizata pe deplin, deoareceintre Est si Vest raman diferente de ordin structural. Trebuie saabordam aceste diferente daca vrem sa ajungem la niveluri de traiegale in Est si Vest", a adaugat Merkel, reamintind ca ratasomajului in regiunile fostei RDG continua sa fie de doua ori maimare decat cea din Vest.

O zi de sarbatoare si pentru reflectare

Capitala germana a fost marcata ieri de ceremonii si concertepentru a marca implinirea a 20 de ani de la caderea Zidului. "Esteo zi de sarbatoare, a comemorarilor si pentru reflectare", scriaieri Der Spiegel.

Cancelarul german Angela Merkel, primul sef de Guvern careprovine din partea de Est a tarii, a fost gazda evenimentelor lacare au venit liderii statelor membre ale UE, al Rusiei si alStatelor Unite. Premierul britanic Gordon Brown, presedintelefrancez Nicolas Sarkozy, presedintele rus Dmitri Medvedev sisecretarul american de stat Hillary Clinton au fost cele mai sonorenume.

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, sosita in Germaniainca de duminica, a cerut un "parteneriat mai puternic" intreStatele Unite si Europa "pentru a darama zidurile secolului al21-lea".

Printre invitati s-au numarat si fostul presedinte polonez LechWalesa si ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care au avut unrol important in caderea Zidului si a comunismului.

Sute de mii de germani si turisti erau asteptati sa se alatureliderilor prezenti la festivitatile de aseara.

Seara mai era asteptat un concert simfonic in aer liber, focuride artificii la Poarta Brandenburg - care a simbolizat zeci de anidiviziunea Europei - in timp ce invitatii lui Merkel aveau pregatitun dineu de gala la Cancelarie.

Ceremoniile de ieri au inceput cu o slujba la BisericaGethsemane din estul capitalei germane, centrul unui protest pasniccare a ajutat la daramarea Zidului.

Apoi Merkel s-a indreptat spre podul de la Bornholmer Strasse,unul dintre primele puncte de trecere de acum 20 de ani, atuncicand guvernul din partea de Est a dat drumul in Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO