Politică externă

Actiunile europene scad pe fondul incidentelor teroriste

03.07.2007, 19:19 10

Investitorii au vandut actiuni ale companiilor europene si au cumparat obligatiuni guvernamentale, evolutie influentata de ingrijorarea privind securitatea internationala, pe fondul incidentelor teroriste produse in Marea Britanie la sfarsitul saptamanii trecute.
Marea Britanie a ridicat gradul de alerta terorista la cel mai inalt nivel, dupa dejucarea a doua atacuri teroriste la Londra si esecul unui alt atentat pe aeroportul din Glasgow, la sfarsitul saptamanii trecute. Gordon Brown, care a preluat functia de premier in urma cu sase zile, a sugerat ca atacurile poarta amprenta retelei al-Qaida.
Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor companii listate in Europa, a scazut cu 0,3%, in vreme ce titlurile listate la Londra s-au depreciat, in medie, cu 0,25%. Cotatia titlurilor companiilor aeriene europene a scazut, de asemenea. Actiunile British Airways s-au depreciat cu 1,1%, in vreme ce titlurile grupului franco-olandez Air France-KLM si ale companiei germane Lufthansa au scazut cu 1%, respectiv 0,9%. In acelasi timp, indicele DJ Europe Stoxx din domeniul turismului a coborat cu 0,4%.
Cele trei atentate esuate din Marea Britanie au determinat introducerea starii de alerta in diferite state si consolidarea masurilor de securitate pe aeroporturi din cauza cresterii traficului de calatori odata cu inceperea vacantei de vara. Autoritatile americane au suplimentat numarul agentilor de securitate la bordul curselor aeriene cu destinatia Marea Britanie si pe aeroporturile americane "pentru a asigura" calatorii despre "vigilenta" autoritatilor. Guvernele australiene si norvegiene au recomandat cetatenilor sa dea dovada de vigilenta sporita in timpul deplasarilor in Marea Britanie.
Seful statului francez, Nicolas Sarkozy, l-a asigurat pe Gordon Brown de "intreaga disponibilitate" a Frantei de a ajuta Marea Britanie.
"In Romania, nivelul alertei teroriste nu a fost modificat - el se afla la "precaut" de la data implementarii sistemului in 2004, insa paza anumitor obiective a fost intarita ca urmare a evenimentelor de la sfarsitul saptamanii din Marea Britanie", a declarat pentru ZF purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, Marius Bercaru. El a enumerat aeroporturile, sediile anumitor ambasade (SUA, Marea Britanie, cele din Orientul Mijlociu) si anumite "centre de cult" - sinagogile.
Politia britanica face progrese rapide in ancheta privitoare la atentatele dejucate. Doi barbati, in varsta de 28 si respectiv 25 de ani, au fost arestati in legatura cu atentatul esuat, de sambata, de pe aeroportul din Glasgow, a anuntat ieri politia scotiana din Strathclyde. Inaintea celor doi, politia arestase deja cinci persoane: doi barbati au fost arestati sambata, la Glasgow (Scotia), la locul atentatului esuat cu masina-capcana, de pe aeroportul din oras, iar un alt barbat in varsta de 26 de ani, impreuna cu o femeie de 27 de ani, au fost arestati in noaptea de sambata spre duminica, pe o autostrada din Cheshire (nord-vest).
Barbatul arestat pe autostrada este un chirurg iordanian, pe nume Mohammed Jamil Abdelkader Asha, potrivit unor oficiali anonimi iordanieni. Asha este posesorul unui pasaport iordanian si este de origine palestiniana, potrivit surselor citate. Sotia sa ar fi de asemenea implicata in atentate si a fost arestata de politia britanica, au precizat oficialii de la Amman. Un alt barbat a fost arestat la Liverpool.
Potrivit BBC News, Politia, care a spus ca este o legatura "clara" intre atentatul de vineri din Londra si cel de sambata de la Glasgow, ii identificase pe atentatori inainte ca acestia sa comita atacul de la aeroportul scotian.
Anchetatorii britanici au luat legatura cu o agentie imobiliara, care ar fi inchiriat o locuinta unuia dintre suspectii implicati in incidentul de la aeroportul din Glasgow, cu zece minute inainte de comiterea atacului. Autoritatile britanice a refuzat sa ofere detalii cu privire la suspectii arestati.
"Persoanele care au fost retinute au venit in Scotia cu putin timp in urma pentru a gasi o slujba", a declarat adjunctul comandantului politiei din Strachclyde.
Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat ulterior ca nici unul din cei cinci suspecti arestati nu este de origine britanica.
Potrivit martorilor oculari, cei doi barbati arestati duminica la aeroportul din Glasgow, dupa ce au intrat cu un autoturism in flacari intr-un terminal, sunt de origine asiatica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO