Politică externă

Al doilea om din al-Qaida critica autoritatile mai multor state musulmane

01.12.2004, 00:00 18



Ayman al-Zawahiri, numarul doi in ierarhia retelei teroriste al-Qaida, a criticat dur Arabia Saudita, Egiptul si Pakistanul, intr-o inregistrare video difuzata de postul de televiziune Al-Jazeera. Al-Zawahiri a criticat autoritatile saudite pentru ca au introdus "fortele cruciate" in Peninsula Arabia si pentru ca au permis avioanelor americane sa foloseasca aeroporturile saudite "pentru a-i bombarda pe musulmanii din Irak si Afganistan". El a facut aluzie la sprijinul acordat de regatul saudit in timpul razboiului din Golf din 1991.



Zawahiri denunta, de asemenea, "absenta unei puteri judiciare independente si a unui sistem politic reprezentativ" pentru sauditi. El critica modul de gestionare a veniturilor petroliere si subliniaza ca Arabia Saudita s-a transformat "intr-o tara cu datorii".



In ceea ce priveste Egiptul, tara sa de origine, al-Zawahiri critica modul in care sunt respectate drepturile omului si pozitia regimului egiptean fata de rezistenta palestiniana.



Ayman al-Zawahiri il ataca si pe Pervez Musharraf, presedintele Pakistanului, caruia ii reproseaza ca a recunoscut statul Israel si ca "i-a ajutat" pe americani sa-i ucida pe "musulmanii din Afganistan si Waziristan". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO