Politică externă

Alegeri Franţa 2012: Miza uriaşă a alegerilor din Franţa. Este în joc viitorul Europei

Alegeri Franţa 2012: Tot ce trebuie să ştiţi despre programele candidaţilor la prezidenţiale

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

20.04.2012, 12:48 987

François Hollande, Nicolas Sarkozy şi trei outsideri sunt principalii candidaţi, în această ordine potrivit sondajelor, la alegerile din Franţa prevăzute pentru duminică şi pentru 6 mai, relatează AFP, care prezintă punctele principale ale programelor celor cinci aspiranţi.

François HOLLANDE (socialist)

- Economie: reducerea deficitului public în vederea atingerii unui echilibru la sfârşitul lui 2017, scăderea costurilor muncii printr-un nou transfer către impozite, o reformă fiscală cu o tranşă de 75% pentru veniturile ce depăşesc un milion de euro anual, creşterea impozitului pe avere pentru cei bogaţi, taxarea patrimoniului "exilaţilor fiscal", eliminarea unor "găuri fiscale" în valoare de 29 de miliarde de euro.

- Societate: creare a 60.000 de posturi în educaţie într-un termen de cinci ani, acordarea dreptului la căsătorie şi adoptare cuplurilor de acelaşi sex, o revenire parţială la pensionarea la vârsta de 60 de ani, diminuarea numărului de imigranţi admişi (fără un obiectiv cuantificat), asistenţă medicală în vederea unui sfârşit de viaţă demn, reducerea ponderii domeniului nuclear de la 75% la 50% până în 2025.

- Instituţii: drept de vot pentru străinii comunitari în alegerile locale, introducerea reprezentării proporţionale în alegerile legislative, reducerea cu 30% a remuneraţiei preşedintelui şi miniştrilor.

- Politică externă: renegocierea tratatului bugetar european în vederea adăugării unor măsuri care să favorizeze creşterea economică, retragerea trupelor franceze din Afganistan până la sfârşitul lui 2012.

Nicolas SARKOZY (dreapta)

- Economie : echilibrarea conturilor publice încă din 2016, creşterea TVA de la 19,6 la 21,2 la sută în vederea finanţării unor scăderi a cheltuielilor patronatelor destinate stimulării competitivităţii industriei, impozitarea "exilaţilor fiscal", interzicerea primelor de concediere în contractele de management ("parachutes dorés"), continuarea aplicării unei măsuri ce prevede ca postul unuia din doi funcţionari care se pensionează să fie desfiinţat.

- Societate : înjumătăţirea numărului imigranţilor clandestini (la 100.000) şi înăsprirea condiţiilor de reîntregire a familiei, consolidarea politicii penale vizând minorii şi a arsenalului de luptă împotriva apologiei terorismului, etichetarea cărnii în funcţie de modul de sacrificare, o reformă a formării profesionale.

- Instituţii : introducerea în Constituţie a obiectivului revenirii la echilibrul finanţelor publice (regula de aur), introducerea unei "doze" de reprezentare proporţională în alegerile legislative, diminuarea cu aproximativ 10% a numărului de parlamentari.

- Politică externă : revizuirea Acordurilor Schengen în vederea consolidării controlului la frontiere şi aplicarea unui Buy European Act (după modelul unei legi americane care obligă statul să utilizeze produse fabricate intern în contractele publice), o retragere a trupelor din Afganistan devansată la sfârşitul lui 2013.

Cine sunt cei trei "outsideri" care atacă duelul Sarkozy - Hollande

Jean-Luc MELENCHON (stânga radicală)

- Economie : anularea puterii de delocalizare şi de speculare a băncilor şi pieţelor financiare, suprimarea "scutului fiscal" ce limitează impozitarea celor mai bogaţi, impozitarea veniturilor financiare şi ale întrepinderilor, controlul circulaţiei capitalurilor la frontierele UE, salariu minim (brut) de 1.700 de euro pe lună, venit plafonat la maximum 360.000 de euro pe an.

- Societate : regularizarea situaţiei imigranţilor fără documente, dublarea bugetului cercetării, angajări în domeniul educaţiei.

- Instituţii : convocarea unei Adunări Constituante în vederea introducerii celei de a VI-a Republici parlamentare, reprezentare proporţională în toate tipurile de alegeri

- Politică externă : referendum asupra proiectului de tratat bugetar, refacerea statutului şi misiunii BCE - care trebuie să împrumute statele în mod direct, la dobânzi mici -, retragerea trupelor franceze din Afganistan şi a Franţei din NATO.

Marine LE PEN (extremă dreapta)

- Economie : echilibru bugetar în 2018, ieşirea din zona euro şi revenirea la franc, monetizarea datoriei publice - ceea ce ar determina Banca Franţei să tipărească monedă şi să se substituie pieţelor cu scopul de a împrumuta statul.

- Societate : reducerea la 10.000 a numărului de noi imigranţi admişi anual în Franţa, suprimarea reîntregirii familiei şi a dreptului de a obţine cetăţenia franceză în baza naşterii pe teritoriul francez, expulzarea sistematică a imigranţilor "ilegali", acordarea de responsabilitate penală minorilor în vârstă de peste 13 ani, interzicerea "semnelor ostentative" religioase utilizatorilor de servicii publice, acordarea de prioritate francezilor în accesul la locuri de muncă şi ajutoare sociale, un referendum privind pedeapsa cu moartea.

- Instituţii : ieşirea din UE, revenirea la frontierele naţionale, retragerea imediată a forţelor prezente în Afganistan.

François BAYROU (centru)

- Economie : restabilirea echilibrului bugetar în 2016, creşterea TVA-ului cu un punct procentual încă din 2012, reformă fiscală pentru impozitarea veniturilor mari, diminuarea scutirii fiscale, crearea unui "Comisariat pentru Strategii de Producţie", diminuarea constrângerilor impuse întreprinderilor, introducerea unei etichete "Made in France", crearea unui contract de muncă unic.

- Societate : controlarea fluxurilor migratorii - fără un obiectiv cuantificat, dezvoltarea uceniciei şi alternanţei, contract de muncă unic, votarea în 2012 a unei legi privind egalitatea bărbaţi-femei, lupta împotriva traficului de arme, 40% energie regenerabilă în 2030, crearea unei "uniuni civile" pentru homosexuali.

- Instituţii : referendum privind moralizarea vieţii publice, scăderea numărului de deputaţi, introducerea unei cote de reprezentare proporţională de 25%.

- Politică externă : alegerea preşedintelui UE prin sufragiu universal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO