Politică externă

Ambasadorul Rusiei: "Nu te poti detasa de faptul ca Romania a luptat si impotriva URSS"

31.08.2009, 17:27 152

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Aleksandr Churilin, a declarat ieri ca Rusia ii comemoreaza pe militarii romani eroi ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar pentru rusi, romanii sunt apropiati prin mentalitate, stil de viata si credinta, "dar nu te poti detasa de faptul ca Romania a luptat si impotriva URSS".

Churilin a tinut ieri o conferinta de presa (un eveniment rar pentru diplomatii rusi acreditati la Bucuresti) pentru a marca implinirea a 70 de ani de la inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Intrebat de un reporter cum caracterizeaza relatia Rusiei cu Romania la 70 de ani de la acele evenimente, diplomatul a ezitat sa dea un raspuns, explicand ca este vorba despre subiecte distincte, care nu pot fi vazute in relatie directa. "Romania a avut de jucat un rol foarte dificil in evenimentele de acum 70 de ani", a spus Churilin.

"La momentul acela in Romania erau foarte multi politicieni si diplomati ilustri care depuneau eforturi foarte consistente pentru a nu admite ca Romania sa fie atrasa in acest razboi. Din '35 incepand, multi in Romania isi dadeau seama de aceasta situatie si regele Romaniei i-a spus ambasadorului nostru de atunci, Ostrovski, ca se intensifica intentiile agresive ale Germaniei hitleriste in ceea ce priveste Romania", a spus Churilin. El a adaugat ca, dupa prabusirea Cehoslovaciei, "agresorul s-a apropiat foarte mult de granitele Romaniei". "Conducerea de atunci din Romania a incercat sa evite razboiul, dar din pacate nu s-a reusit. A urmat acel pas tragic care s-a consumat prin intrarea in razboi a Romaniei de partea Germaniei hitleriste impotriva fortelor ruse si care a costat poporul roman mii si mii de vieti de tineri", a spus el. "Dar ulterior a fost acea zi cand prin decizia tanarului rege Mihai Romania a schimbat orientarea si s-a aliat fortelor antihitleriste", a mai spus ambasadorul. "Pentru rusi, romanii sunt destul de apropiati avand in vedere mentalitatea, stilul de viata, credinta de baza (...) Dar nu poti sa te detasezi de faptul ca Romania a luptat si impotriva Uniunii Sovietice", a spus Churilin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO