Politică externă

Amenintare cu bomba la Santiago Bernabeu

14.12.2004, 00:00 26

Aproximativ 70.000 de microbisti au fost evacuati de pe Santiago Bernabeu din Madrid, politia intrerupand meciul din liga spaniola de fotbal, in urma unei amenintari cu bomba venite din partea grupului separatist Eta.


Jucatorii au intrat la vestiare cu trei minute inaintea incheierii timpului regulamentar de joc, din meciul pe care echipa locala il sustinea cu Real Sociedad, din orasul basc San Sebastian. Evacuarea spectatorilor a durat mai putin de zece minute.


Din fericire nici o bomba nu a explodat, dar reprezentantii politiei au declarat ca amenintarea a fost credibila, avand in vedere evenimentele de acum o saptamana, cand cinci bombe plasate de Eta au explodat la statii de benzina.


Este prima oara cand un eveniment sportiv din Spania a fost intrerupt de amenintari teroriste, desi Eta a mai plasat o masina-capcana langa stadionul in care urma sa se desfasoare semifinala Campionatului European de Fotbal, in mai 2002.


Se pare ca Eta si radicalii islamisti au studiat cu atentie stadionul. Ziarul separatist Gara, unde Eta da de obicei avertismentele, a primit un telefon de amenintare de la organizatia basca, considerat foarte credibil.


Decizia de evacuare a fost luata de directorul general al politiei, Victor Garcia, care urmarea meciul din loja oficiala. Evacuarea a fost rapida si calma, desi cativa fani au izbucnit in lacrimi. Jucatorii de la Real Madrid au ramas in strada langa stadion, pentru jumatate de ora, timp in care politia a cautat bombele, dupa care li s-a permis sa se schimbe. Se pare ca presedintele clubului, Florentino Perez, a fost furios cand a aflat de amenintare, declarand ulterior ca regreta faptul ca s-a creat un precedent negativ.


"Am marit recent gradul de securitate si regretam ca s-a intamplat acest lucru", a declarat directorul clubului, Manuel Cerezo.


Nu este sigur daca cele doua echipe vor relua meciul sau daca scorul va ramane cel din momentul intreruperii partidei (1-1).


Presa nu a ramas indiferenta la acest eveniment. Ziarul "ABC" din Madrid spune ca amenintarea cu bomba, care a facut ca 70.000 de spectatori sa fie evacuati de pe Santiago Bernabeu, "a produs rezultatul propagandist asteptat de cei care au planuit-o". Ziarul sustine ca amenintarea din centru orasului demonstreaza ca "nu exista niciodata prea multe masuri de securitate".


"El Periodico", din Barcelona, este de acord ca evacuarea a fost necesara, amintind de tragedia care s-a intamplat in Madrid cu doar sapte luni in urma. Ziarul si-a exprimat ingrijorarea ca alarma falsa ar putea duce la o serie de incidente similare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO