Politică externă

Amenintarea terorista de la Londra trage in jos bursele

11.08.2006, 19:23 16

Dupa anuntul autoritatilor britanice, bursa londoneza a cazut cu mai mult de 100 de puncte in numai o ora, adica aproximativ 1,8%, cele mai mari pierderi fiind in dreptul companiilor aeriene. Indicele FTSE 100 a scazut cu 107,9 puncte, pana la 5752,6 puncte, numai actiunile British Airways scazand cu 4,5% ieri dimineata. La deschiderea pietei de la New York, de ieri dupa-amiaza, actiunile companiilor americane erau in scadere.
Socul s-a resimtit pe toate pietele majore din Europa, indicele bursei germane DAX scazand cu 0,9%, cel al bursei de la Paris cu 1,1%. Indicele Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 1,5%, pana la 321,71 de puncte ieri dimineata la ora 9:56 a.m. Indicii Stoxx 50 si Euro Stoxx 50 au scazut cu 1,6% fiecare.
"Eram pregatiti pentru o sedinta de tranzactionare negativa din cauza rezultatelor slabe ale unor companii, dar aceasta alerta va cobori bursa si mai mult", este de parere Ana Lopez Zurita, manager de fond in Barcelona.
Pe langa actiunile British Airways, si cele ale Lufthansa au scazut cu 2,9%, pana la 14,23 euro, cele ale Air France-KLM cu 2%, pana la 19,35 euro. Actiunile operatorului low cost Ryanair au scazut cu 4%, pana la 7,25 euro. Titlurile Ferrovial, compania spaniola care a cumparat BAA - operatorul aeroportului Heathrow, au scazut cu 4,8% la bursa de la Madrid, dar si-au revenit treptat, scaderea reducandu-se pana la 2,7% la finalul orarului de tranzactionare.
Oficialii British Airways au declarat ca deocamdata este prea devreme pentru a estima pierderile cauzate de aceasta criza, dar au suspendat toate zborurile pe distanta scurta de pe aeroportul Heathrow.
Pretul petrolului a scazut pe fondul temerilor ca aceasta criza ar putea afecta cererea pentru produsele petroliere. Traderii se asteapta ca in urmatoarea perioada traficul aerian sa scada. "Aeroportul Heathrow din Londra se va confrunta cu probleme din cauza zborurilor si intarzierilor provocate de aceasta criza", este de parere Tony Douglas, membru in conducerea aeroportului.
"Dupa 11 septembrie toata lumea se astepta la o scadere a numarului calatoriilor pe calea aerului, lucru care s-a reflectat in scaderea cererii pentru produse petroliere", a spus Bruce Evers, analist al Investec Securities din Londra.
"Ma astept la o usoara scadere a pretului petrolului", a continuat el. Pretul petrolului cu livrare in septembrie a scazut cu 1,05 dolari, pana la 75,30 dolari pe baril la New York.
"Aceasta noua amenintare terorista va duce la o scadere a pretului petrolului pentru cateva zile, dar, la fel cum s-a dovedit in trecut, si cu aceasta ocazie cred ca a fost prea mult fum pentru un foc mic", spune Michael Davies, analist al Sucden din Londra. Pe 14 iulie, temerile legate de conflictul armat dintre Israel si Hezbollah si mai ales ca s-ar putea extinde in Orientul Mijlociu au urcat pretul petrolului pana la nivelul record de 78,40 dolari pe baril.
Lira sterlina a scazut ieri cu 0,1% in raport cu dolarul si a atins un minim al ultimei saptamani fata de euro.
Moneda Marii Britanii a fost cotata sub nivelul maxim al ultimelor 15 luni, de peste 1,91 dolari, inregistrat in cursul acestei saptamani. Ieri lira sterlina s-a plasat la 1,9022 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO