Politică externă

America se pregateste de prezidentialele din 2008 cu o campanie in care candidatii se reinventeaza

23.11.2007, 18:22 15

Prezidentiabilii democrati iau o ultima gura de odihna de Ziua Recunostintei inaintea unei campanii intense pana la conferinta statului Iowa din 3 ianuarie, cand se da oficial startul cursei interne pentru presedintia Statelor Unite ale Americii.
Pentru Barrack Obama si Hillary Clinton, favoritii absoluti ai cursei interne din Partidul Democrat, cursa din Iowa reprezinta un barometru pentru restul conferintelor organizate in fiecare stat american in urma carora va fi desemnat candidatul la presedintia SUA.
Insa epuizarea este pe cale sa puna stapanire pe candidatii democrati, care au intrat in campanie cu un an si jumatate inainte de adevarata competitie din noiembrie 2008. "Nu vreau decat sa ma duc acasa", a spus Barrack Obama, senator de Illinois, la finalul unei noi incursiuni in Iowa.
Obama a marturisit jurnalistilor ca nu isi doreste nimic mai mult decat sa se duca la Chicago, sa-si vada sotia si cele doua fetite in minivacanta de Ziua Recunostintei, desi va fi pus sa spele vasele ramase dupa cina festiva. "Ceilalti candidati n-au decat sa faca ceea ce doresc, tot ce stiu eu este ca ma duc acasa, sa ma odihnesc", a intarit senatorul, care doreste sa devina primul presedinte afro-american al Americii. Tensiunea din ultima saptamana si-a facut simtita prezenta si in tonul lui Obama, cand a fost intrebat ceea ce ii doreste de Ziua Recunostintei principalei sale contracandidate Hillary Clinton si staff-ului ei de campanie. "Ii doresc sa aiba o minunata Zi a Recunostintei", a spus Obama, zambind, ca dupa cateva secunde sa isi stranga buzele cand a fost intrebat despre colaboratorii senatoarei de New York.
Saptamana trecuta, Obama a reactionat furios in urma unui articol potrivit caruia "agenti" ai lui Hillary Clinton ar fi detinut informatii "scandaloase" despre senatorul de Illinois. In urma unei sugestii similare, senatorul democrat John Kerry a pierdut puncte importante in 2004 in campania impotriva republicanului George W. Bush. Hillary Clinton a reactionat la accesul de furie al contracandidatului sau sugerand ca acesta este naiv.
Minivacanta de Ziua Recunostintei pune capat, cel putin pentru un weekend, unei perioade extrem de tensionate in interiorul Partidului Democrat, ai carui membri calculeaza cu atentie care ar fi cel mai bun candidat la presedintia SUA. In cursa interna, ceilalti contracandidati au valoare de pioni, pentru ca nimeni nu se gandeste ca un alt democrat in afara lui Omaba sau Clinton ar putea ajunge in marea finala din toamna lui 2008.
Printre liderii democrati care isi doresc sa devina presedinti ai SUA mai sunt senatorul de Delaware, Joseph Biden, senatorul de Connecticut, Cristopher Dodd, fostul senator de Carolina de Nord, John Edwards, fostul senator de Alaska, Mike Gravel, Dennis Kucinich, reprezentant al statului Ohio, si guvernatorul statului New Mexico, Bill Richardson.
De altfel si temele de dezbatere au atins nivelul unei finale prezidentiale, iar cel mai controversat subiect care a fost pus in discutie in ultimele zile este politica externa. Clinton este cea care insista in confruntari pe temele de politica externa, intrucat senatorului Obama i s-a reprosat in repetate randuri lipsa de experienta in domeniu. "Eu am trait ani buni in strainatate, in timpul copilariei, si am o viziune foarte corecta asupra a ceea ar trebui sa fie politica externa a SUA", a spus Obama, care a trait cativa ani in Indonezia, impreuna cu mama sa. Tatal sau de origine kenyana se intorsese deja in tara natala. Insa Clinton i-a replicat lui Obama ca cei opt ani de experienta ca prima doamna, cand a avut ocazia sa schimbe multe amabilitati cu liderii mondiali, au un impact mai mare decat experienta lui Obama.
"Votantii vor judeca daca sa traiesti intr-o alta tara pentru o perioada la varsta de 10 ani te pregateste pentru incercarile complexe pe care un presedinte trebuie sa le depaseasca. Cred ca avem nevoie de un presedinte cu mai multa experienta decat atat", a spus Hillary.
"Ma intreb oare ce lider mondial i-o fi spus ei sa voteze pentru invazia din Irak", a replicat taios Obama, sanctionand-o astfel pe senatoare pentru votul pe care l-a dat in 2001 in Senat in favoarea declansarii razboiului din Irak.
Desi Hillary ramane principala favorita, sondajele arata ca a alunecat deja patru puncte in spatele lui Barrack in cursa pentru Iowa.
Atitudinea fostei sotii a presedintelui Bill Clinton a izolat-o pentru moment intre colegii democrati. Fostul senator John Edwards, care se afla pe locul trei al cursei pentru Iowa, a sarit in apararea lui Obama, implicit impotriva femeii care, intr-o dezbatere televizata, isi acuzase contracandidatii de jocuri murdare. "Acum stim cu totii ce a vrut sa spuna senatorul Clinton cand a vorbit despre aruncatul cu noroi in ultima dezbatere. Ca si multe alte situatii, cand vine vorba de noroi, Hillary Clinton un lucru spune si un altul arunca", a spus Edwards.
Ce-i drept, tensiunea a cam pus stapanire pe candidatii democrati, admit si cei din staff-ul de campanie, care incearca la randul lor sa puna stapanire pe Iowa, cu o luna si jumatate inainte de prima confruntare adevarata.
Des Moines, capitala statului Iowa, a devenit si capitala universului democrat, prin simplul fapt ca aici, pe 3 ianuarie 2008, va fi organizata prima confruntare intre democrati. Va fi desemnat castigator al cursei interne candidatul care va strange voturi din cele mai multe state americane, iar prima batalie a acestei curse extrem de importanta va da un avantaj moral castigatorului pentru alegerile din celelalte 49 de state. Strategii de campanie privesc insa cu atentie la perioada sarbatorilor de Craciun, intrucat nu doresc sa-i supere pe alegatori prea mult cu mesaje electorale. Dupa o campanie care a batut mai multe recorduri in ceea ce priveste sumele cheltuite, energiile consumate, inovatiile media sau modul in care candidatii au ales sa-si faca campanie (Obama a mers chiar in turneu in Kenya, tara de origine a tatalui sau), strategii trebuie sa mai raspunda acum unei provocari: cum sa faci campanie electorala intr-o perioada care este in mod absolut a familiei, fara sa pierzi avantajele din sondaje.
"E complicat. Incerci timp de 10 luni sa fii Mos Craciun pentru alegatori, dar nu vrei sa ajungi ca Grinch, care le-a furat oamenilor sarbatoarea si intimitatea", a spus David Axelrod, unul dintre consilierii lui Obama. "Cred ca trebuie sa fii foarte atent la sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou, iar mesajele trebuie sa le alegi delicat", a spus si Cristopher Dodd, senator de Connecticut, care a anuntat ca petrece Ziua Recunostintei intr-o ferma din Iowa. "Intrebarea este daca poti sa suni oamenii sau nu de Craciun", a mai spus un consilier al republicanului Mitt Romney, care reprezinta Iowa in Congres. Republicanii urmeaza sa aiba si ei o conventie in Iowa, tot pe trei ianuarie, pentru a-si desemna candidatul.
Dincolo de dilemele celor din staff-ul de campanie, o mare presiune se pune si pe jurnalisti, care va trebui sa-si petreaca perioada de sarbatori in Des Moines. Insa pentru ei, republicanii si democratii intentioneaza sa organizeze o petrecere comuna de Anul Nou, pe care o vor plati din fondurile puse la dispozitie de candidati.

Barrack Obama (46 de ani) - Partidul Democrat

Este senator de Illinois din 2004, inainte fiind membru al Parlamentului local din Illinois. A fost avocat la firma Miner Barnhill & Galland la Chicago inainte de a deveni membru al Congresului.
Este casatorit si are doi copii.
A absolvit Universitatea Columbia.

Hillary Clinton (60 de ani) - Partidul Democrat

Senator de New York din 2000, realeasa in 2006. A fost partener in firma de avocatura Rose Law Firm inainte de a se muta la Washington.
Este casatorita cu fostul presedinte al SUA Bill Clinton. Au impreuna o fiica.
A urmat cursurile Universitatii Yale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO