Politică externă

Angela Merkel ataca un nou mandat de cancelar

30.06.2009, 17:11 16

"Intrebarea este: Cum poate Germania sa ramana puternica odata ce criza economica se incheie si cartile sunt amestecate in lume? Raspunsul este ca avem nevoie de crestere", le-a spus Merkel delegatilor Uniunii Crestine-Democrate (CDU, pe care-l conduce), reuniti la Berlin.

 
Un candidat pus pe cheltuit
Angela Merkel, 54 de ani, le-a spus delegatilor crestin democrati ca un al doilea mandat al sau va fi diferit de cel de acum. Merkel a respins in ultimul an cererile de a cheltui mai mult pentru a combate criza.
Supranumita "Margaret Thatcher a Germaniei", Merkel s-a dovedit a fi de cand a venit la putere in 2005 o fidela a disciplinei fiscale, fiind mereu atenta la pastrarea deficitului bugetar la un nivel minim. Insa oficialul german a renuntat la principiile sale si spune in prezent ca este mai importanta cresterea economiei decat echilibrarea bugetului.
CDU (de dreapta) prevede acum diminuari de impozite de ordinul a 15 miliarde de euro. Acestea vor trece printr-o reducere in doua etape a nivelului de impozitare a celor mai reduse venituri supuse impozitarii, de la 14% (la cat se ridica in prezent) la 12 procente. De asemenea, pragul veniturilor la care se aplica nivelul maxim de impozitare (45%) urmeaza sa fie ridicat de la 52.000 de euro la 60.000 de euro. Merkel a respins ipoteza cresterii ratei TVA, in prezent de 19%.
Perspectivele sunt sumbre pentru Germania. Somajul ar urma sa depaseasca pragul psihologic de patru milioane de persoane anul viitor, iar deficitul public este preconizat sa atinga sase procente din PIB in 2010. Potrivit analistilor, planurile de relansare, care insumeaza circa 70 de miliarde de euro, nu isi vor face simtit efectul din prezent si pana la data alegerilor.
Merkel a mai spus ca "normal ca ne vom intoarce la situatia in care nu vom cheltui mai mult decat castigam, dar pana atunci trebuie sa facem doua lucruri: sa investim in educatie si mediu".
 
Viitoarea coalitie de guvernamant, fara social-democrati
Merkel le-a spus delegatilor CDU ca, in cazul unei victorii la 27 septembrie, sa formeze o coalitie cu liberalii (FDP) si nu cu social-democratii (SPD), asa cum a facut in 2005.
"Trebuie sa face tara mai puternica decat inainte. Trebuie sa promovam cresterea si putem face asta cu un alt partener de coalitie."
Coalitia aflata in prezent la guvernare este formata din Uniunea Crestin-Democrata (CDU), formatiunea aliata din Bavaria, Uniunea Crestin-Sociala (CSU) si Partidul Social Democrat (SPD).
Social-democratii l-au propus drept candidat pentru postul de cancelar pe actualul ministru de externe, Frank Walter Steinmeier.
Angela Merkel este pe primul loc in sondaje, iar social-democratii au avut rezultate slabe la recentele alegeri europarlamentare, dar analistii sunt sceptici cu privire la o colaborare intre CDU si FDP.
Social-democratii au criticat planul de reducere a taxelor al lui Merkel pe care-l considera nerealist. "CDU nu spune oamenilor cum isi vor finanta planul de diminuare a impozitelor", a declarat secretarul general al SPD, Hubertus Heil, care a anuntat ca va cere "reduceri masive" in serviciile publice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO