Politică externă

Ariel Sharon bulverseaza peisajul politic israelian

22.11.2005, 20:31 11

Primul-ministru israelian, Ariel Sharon, a anuntat ieri conducerea partidului Likud, din care si el face parte inca de la infiintarea acestuia, la inceputul anilor ?"70, ca intentioneaza sa paraseasca formatiunea si sa-si creeze propria grupare politica cu care sa se prezinte la deja anuntatele alegeri anticipate ce ar trebui sa aiba loc anul viitor in cursul lunii martie.

Aceasta este cea mai spectaculoasa reconfigurare a scenei politice israeliene si totodata cea mai curajoasa initiativa a actualului prim-ministru, care isi joaca practic supravietuirea politica.

De asemenea, Sharon a cerut presedintelui Moshe Katsav sa procedeze la dizolvarea Knesset-ului si sa convoace in cel mai scurt timp alegerile anticipate.

In schimb, presedintele parlamentului israelian, Reuven Rivlin, care reprezinta tot partidul de dreapta Likud, i-a sugerat lui Katsav sa nu dea curs cererii lui Sharon si sa astepte ca Knessetul sa se dizolve singur printr-o procedura parlamentara normala - o lege care sa fie aprobata de patru ori. In definitiv, oricare va fi decizia presedintelui Katsav, rezultatul va fi acelasi - alegerile anticipate. Insa este mai mult decat o disputa legata de procedura, este o infruntare a personalitatilor si un gest al partidului Likud care sa-i arate lui Sharon ca nu decide de unul singur cand vor fi organizate alegerile anticipate.

Saptamana trecuta, Ariel Sharon si noul lider al Partidului Muncii, Amir Peretz, au convenit sa ceara convocarea de alegeri anticipate, dupa ce Peretz anuntase ca va abandona strategia urmata de predecesorul sau Shimon Perez si nu va mai sustine actualul cabinet.

Guvernul Sharon depindea de sprijinul parlamentar al laburistilor inca de la inceputul acestui an, dupa ce pierduse o serie de aliati din randul partidelor ultra-conservatoare. Acestia s-au distantat de Ariel Sharon in momentul in care primul-ministru si-a anuntat decizia de a respecta "foaia de parcurs" a procesului de pace din Orientul Mijlociu si implicit de a da curs evacuarii unor colonii evreiesti din Fasia Gaza si Cisiordania.

Surse apropiate de Sharon au declarat ca primul-ministru intentioneaza astfel sa se disocieze de aripa conservatoare a partidului, al carei sprijin l-a pierdut in momentul in care a procedat la evacuarea coloniilor evreiesti din teritoriile palestiniene.

Desi evreii ultra-ortodocsi s-au opus din rasputeri acestei evacuari, cea mai mare parte a populatiei a sustinut demersul cabinetului Sharon, fapt ce i-a adus primului-ministru o masiva sustinere in randul celor cu vederi moderate. Acestia se impotrivesc negocierilor cu palestinienii, insa agreeaza ideea evacuarii coloniilor evreiesti.

Se pare ca Sharon mizeaza pe sustinerea a 14 parlamentari din randul Likud (dintr-un total de 40) alaturi de care va infiinta o noua formatiune care sa se pozitioneze pe centrul spectrului politic israelian.

Analistii considera ca dupa crearea acestui nou partid, electoratul evreu va avea trei mari optiuni la viitoarele alegeri, un partid de dreapta, Likud, laburistii lui Amir Peretz si noua formatiune de centru propusa de Ariel Sharon. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO