Politică externă

Assad a avut noroc cu Bush

16.04.2003, 00:00 10

Casa Alba ar fi respins sugestiile de a declansa o interventie militara impotriva Siriei si ar fi blocat planurile elaborate de Pentagon in acest sens, scria, in editia sa de ieri, The Guardian. La randul sau, Washington Post anunta ca o serie de membri ai administratiei americane ar dori schimbarea guvernului sirian, dar ar prefera ca acest obiectiv sa fie realizat prin mijloace pasnice, nu printr-o interventie militara. In ultimile zile, oficiali de la Washington, in frunte cu presedintele George W. Bush, au acuzat Siria ca a ascuns armele chimice ale irakienilor si ca a oferit azil fostilor responsabili irakieni, cautati de Statele Unite. Ultima dint-o lunga lista de interventii acuzatoare la adresa Damascului este cea secretarului de stat Colin Powell care a amenintat Siria cu sanctiuni "economice si diplomatice". Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Ari Fleicher a afirmat ca "Siria este un stat terorist care adaposteste teroristi. Siria este un stat in afara legii".
Potrivit The Guardien, in ultimile saptamani secretarul american al apararii Donald Rumsfeld a ordonat adoptarea unor planuri de urgenta pentru un razboi in Siria, ca urmare a succesului din Irak. Potrivit codidianului citat, Bush, care va candida pentru un al doilea mandat prezidential, in 2004, a respins aceste planuri intrucat are doua tari de reconstruit - Afganistanul si Siria.
Majoritatea tarilor occidentale s-au aratat ingrijorate de tonul folosit de americani la adresa Siriei si de ipoteza izbucnirii unui nou razboi in zona. Acestea au cerut SUA sa modereze discursul la adresa Damascului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO