Politică externă

Avioanele-inchisoare ale CIA agita apele in UE, in timp ce SUA pastreaza tacerea

24.11.2005, 19:59 13

Scandalul privind tranzitul avioanelor-inchisoare ale CIA este pe cale sa inflameze relatiile dintre Europa si SUA, dupa ce de la cabinetul ministrului britanic de externe, Jack Straw, s-a anuntat ca Marea Britanie va cere explicatii de la departamentul de stat privind survolul aeronavelor. Marea Britanie detine in prezent presedintia rotativa a UE.

"La cererea mai multor delegatii, Marea Britanie, actionand in numele presedintiei UE, a acceptat sa scrie autoritatilor americane pentru a cere clarificarea reactiilor acestora la acuzatiile referitoare la centrele de detentie ale CIA in Europa de Est", a declarat un oficial al Ministerului britanic de Externe.

Decizia de a cere explicatii de la Washington a fost luata cu ocazia unei reuniuni intre sefii diplomatiei din statele membre UE care a avut loc luni, la Bruxelles.

Statele Unite refuza, deocamdata sa aduca precizari in legatura cu acest subiect adus in atentia opiniei publice la inceputul anului de revista americana Newsweek si reluat in raportul Human Rights Watch din luna octombrie. In raport, Romania si Polonia apareau ca principalele tari din Europa de Est acuzate ca ar adaposti inchisori secrete ale CIA, in care s-ar practica tortura. In cazul tarii noastre, erau aduse ca probe datele de zbor ale mai multor avioane CIA care ar fi venit dinspre Afganistan, au aterizat ori la Timisoara, ori la aeroportul militar Kogalniceanu si s-au indreptat ulterior catre alte state din Europa.

Consiliul Europei ancheteaza in prezent 31 de curse suspectate ca ar fi fost efectuate in scopul transportului de prizonieri in inchisori CIA din strainatate in care se practica tortura.

Rand pe rand, mai multe tari europene au dezvaluit ca avioane ale CIA au facut escala sau le-au survolat spatiul aerian. Ieri, din Portugalia, Austria, Finlanda si Danemarca - toate state membre ale UE - au venit informatii pe cai oficiale sau din mass-media ca avioane "suspecte" le-au survolat spatiul aerian in ultimii ani.

Avioane utilizate de CIA pentru transportarea presupusilor teroristi islamisti au facut escale pe mai multe aeroporturi portugheze, in mai 2005, a anuntat ieri publicatia portugheza Focus, citata de AFP. Guvernul de la Lisabona a precizat ca niciunul dintre aceste avioane nu a mai aterizat pe teritoriul tarii dupa luna martie. Revista a publicat fotografii care contrazic insa versiunea oficiala a Executivului portughez: patru avioane de culoare alba, surprinse in timpul unor escale in Portugalia, in perioada martie - mai, ale caror numere de inmatriculare corespund cu cele utilizate de CIA.

Revista Focus publicase, in urma cu o saptamana, fotografii de acum cativa ani, cu doua avioane fara numar de inmatriculare, care aterizasera pe aeroportul din Porto. Focus sustinea ca aeronavele au fost folosite de CIA pentru transportul presupusilor teroristi.

Ministrul portughez al afacerilor externe, Diogo Freitas do Amaral, si cel al apararii, Luis Amado, au reactionat ferm declarand ca niciun avion CIA nu a facut escala in Portugalia, cel putin dupa sosirea la putere a guvernului socialist, in luna martie.

"Am analizat aceasta problema cu atentie si, dupa data de 12 martie, nu a existat nici un zbor de acest gen pe teritoriul portughez", a declarat Freitas do Amaral, la data de 17 noiembrie.

In Austria, comandantul fortelor aeriene a recunoscut ieri ca in 2003 un avion suspectat ca ar fi transportat detinuti catre inchisori secrete unde se practica tortura a fost escortat in afara spatiului aerian de catre doua aeronave militare. Avionul a fost fotografiat, dar autoritatile nu au avut nici un motiv sa-l intercepteze, intrucat se identificase ca o cursa de pasageri, a spus oficialul.

Presa finlandeza a dezvaluit la randul ei ca un avion CIA folosit pentru transportul teroristilor islamisti a facut escala pe teritoriul Finlandei in mai 2003. Dupa o scurta escala, avionul s-a indreptat spre Stockolm, Suedia. Autoritatile finlandeze au negat ca vreun avion-inchisoare american le-ar fi survolat teritoriul.

Guvernul danez a anuntat ieri ca a cerut in nume propriul SUA informatii depsre survolari ale teritoriului danez efectuate de avioane ale CIA.

"Am atras din nou atentia asupra Conventiei de la Chicago pe care Statele Unite o cunosc foarte bine si am cerut sa ofere explicatii in legatura cu presupusele transporturi de prizonieri", a declarat ministrul de externe, Per Stig Moeller, cu ocazia unei audieri in Comisia parlamentara pentru politica externa.

Cererea a fost transmisa luni Ambasadei americane de la Copenhaga. Opozitia daneza sustine insa ca au fost mai multe survolari ilegale ale spatiului, pe care Puterea le acopera ca sa nu-si "deranjeze" prietenii de Washington.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO