Politică externă

Barack Obama a inghetat salariile la Casa Alba

22.01.2009, 18:44 15

Barack Obama a inghetat salariile oficialilor de rang inalt de la Casa Alba care au un venit de cel putin 100.000 de dolari pe an - aceasta fiind una dintre primele masuri luate de el in calitate de lider al Statelor Unite.

"In timpul acestei crize economice, familiile americane strang cureaua si asa trebuie sa faca si Washingtonul", le-a spus Obama angajatilor sai.
Hotararea luata va afecta salariile a aproape 100 de angajati care castiga peste 100.000 de dolari pe an.
Salariile mari de la Casa Alba variaza de la 400.000 de dolari pe an pentru presedinte pana la 172.000 de dolari pentru consilieri importanti ai acestuia, precum seful administratiei prezidentiale sau secretarul de presa, scrie Financial Times.
Statele Unite au pierdut 2,6 milioane de slujbe in 2008, cel mai mult de la al Doilea Razboi Mondial incoace. Analistii se asteapta ca somajul, care e in prezent de 7,2%, sa creasca, Obama lucrand de zor la un plan de stimulare a economiei pentru a impiedica acest lucru.
De asemenea, in prima zi de lucru a lui Obama in Biroul Oval, acesta a luat anumite masuri de limitare a influentei lobbystilor in administratia sa. Astfel, noii lobbysti de la Casa Alba nu vor avea voie timp de doi ani sa lucreze la politicile din domeniile din care au avut clienti. In plus, cei care vor parasi administratia prezidentiala nu vor putea sa faca lobby pe langa guvernul federal atat timp cat Obama va fi presedinte. Au fost interzise si cadourile de la lobbysti pentru angajatii de la Casa Alba.
"Sa va spun clar: transparenta si domnia legii vor fi cheia acestei presedintii", a declarat Obama. "Aceste masuri istorice marcheaza inceputul unei noi ere a transparentei in tara noastra. Sper ca voi reusi sa-i fac pe americani sa aiba incredere in noua guvernare", a mai spus Obama.
Obama a semnat ieri decretul pentru inchiderea inchisorii de la Guntanamo Bay, unde sunt detinuti suspectii de terorism. De fapt, la doar cateva ore de la investirea sa in functie, Obama a cerut oprirea pentru 120 de zile a procedurilor judiciare de la controversatul penitenciar.
In prima zi de mandat, Obama s-a intalnit cu echipa sa economica, dar si cu oficiali militari de rang inalt. Ziua de miercuri a fost una plina pentru proaspatul lider american, acesta fiind nevoit sa repete juramantul de investire in functie dupa ce marti, in cadrul ceremoniei oficiale, a inversat doua cuvinte. De asemenea, echipa lui Obama prinde din ce in ce mai mult contur dupa ce si Hillary Clinton a fost confirmata in functie de Senatul american. Ceilalti membrii-cheie care inca asteapta sa fie confirmati in functie sunt Timothy Geithner ca secretar al Trezoreriei si Eric Holder la Justitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO