Politică externă

Baraj polono-ceh pentru locomotiva franco-britanica

23.05.2007, 19:19 17

Ultimele cinci saptamani in care Germania isi incheie cele sase luni de presedintie semestriala a UE sunt singura sansa a cancelarului german Angela Merkel de a reporni motoarele Europei. Sperantele lui Merkel au crescut mai ales dupa 6 mai, data in care Nicolas Sarkozy era ales presedinte al Frantei, imediat vehiculandu-se ideea de reconstituire a "locomotivei" franco-germane.
Dar bucuria lui Merkel nu a durat mult. Liderii ceh si polonez, Vaclav Klaus si Lech Kaczynski, au convenit la inceputul acestei saptamani la Lany, in apropiere de Praga, ca viitorul text al Tratatului constitutional (TC) al UE sa privilegieze principiul unanimitatii, fata de votul cu majoritate calificata existent in prezent. Anuntul ceho-polonez pune astfel in dificultate summit-ul UE din 21-22 iunie, tinand cont de faptul ca Polonia a declarat in repetate randuri ca va bloca orice negocieri de relansare a TC daca ceilalti membri ai UE vor respinge proiectul polonez.
In lipsa unui TC, majoritatile calificate sunt in prezent calculate dupa un sistem foarte complicat prevazut in Tratatul de la Nisa, care ofera Spaniei si Poloniei o pondere disproportionata in raport cu numarul de locuitori, cele doua state blocand in trecut sistemul de vot majoritar. Dar, dupa venirea la conducere a socialistilor la Madrid, in primavara lui 2004, Polonia a fost izolata si a sfarsit prin a accepta noul sistem.
Acum insa, Varsovia, incurajata de succesul obtinut si prin blocarea negocierilor asupra unui nou Acord Rusia-UE, este tot mai hotarata sa isi impuna cerintele. Determinarea Poloniei a crescut cu atat mai mult cu cat ea si-a gasit un nou aliat. Negociatorul ceh pentru Constitutia Europeana, Jan Zahradil, declara recent pentru cotidianul polonez, Gazeta Wyborcza, ca doreste gasirea unei solutii constructive pentru un nou TC, dar ca nu va aproba tot ceea ce propune presedintia germana a UE.
Cehia si Polonia fac parte din cele sapte state care au amanat pe termen nelimitat sau care au suspendat procesul de ratificare a TC (alaturi de Marea Britanie, Portugalia, Danemarca, Irlanda si Suedia), dupa respingerea Constitutiei, in primavara lui 2005, de electoratul francez si olandez.
Al treilea membru al UE in topul celor care s-ar opune unui nou TC pare a fi Marea Britanie. Dupa retragerea lui Tony Blair, singura si cea mai urgenta decizie de politica externa cu care se va confrunta viitorul premier Gordon Brown va fi cea a unei noi Constitutii Europene. Totusi, decizia primara este cu siguranta cea de a refuza denumirea de constitutie, mai ales intr-o tara in care nu exista o constitutie scrisa. Dar presedintia germana a UE a anuntat deja ca Londrei i se va oferi posibilitatea de a se "abtine" de la cooperarea la capitolele Justitie si Afacerile Interne, in cazul in care TC va prevede abolirea dreptului de veto al statelor membre in acest domeniu. Mai mult, euroscepticul Brown va ajunge in Downing Street 10 doar pe 27 iunie, iar cel care va reprezenta Marea Britanie la reuniunea UE din iunie va fi Tony Blair. Totusi, in cazul in care negocierile din iunie esueaza, o alta solutie ar fi cea oferita de Franta.
Parisul propune semnarea unui "minitratat constitutional" in schimbul unui TC promovat de Germania si care ar putea genera noi controverse, ducand la mentinerea impasului actual. Insa multe dintre cele 18 state membre ale UE care au ratificat deja proiectul Constitutiei europene in forma respinsa de francezi si olandezi nu sunt insa de acord cu reducerea acestuia la o formula "minimalista".
In acest caz, solutia salvatoare ar putea fi cea expusa de premierul italian, Romano Prodi, care a pledat, la una din numeroasele dezbateri asupra viitorului Europei, pentru ideea unei "Europe in doua viteze".
Argumentul principal al lui Prodi, imprumutat de la fostul ministru de externe francez, Michel Barnier, a fost faptul ca mai exista proiecte europene care au fost aplicate doar de unele state membre ale UE, referindu-se la moneda euro si la spatiul Schengen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO