Politică externă

Bariera de securitate, disputata politic si juridic

24.02.2004, 00:00 13



Confruntarea deschisa dintre israelieni si palestinieni asupra barierei de securitate ridicata de Israel in Cisiordania s-a mutat incepand de ieri la Curtea Internationala de Justitie. Curtea Internationala de Justitie, principalul organism judiciar al Natiunilor Unite, a fost solicitata de ONU sa-si spuna parerea asupra consecintelor juridice pe care le va avea ridicarea acestui zid de catre Israel. Ieri au inceput audierile iar verdictul va fi dat, probabil, in cateva luni. Inalt de opt metri, din beton sau in unele locuri numai din sarma ghimpata, bariera de securitate a fost ridicata, potrivit Israelului, in scopul de a impiedica intrarea pe teritoriul tarii a zecilor de kamikaze, care pun la care atentatele sinucigase din Tara Sfanta. Israelul, care a invocat dreptul de a se apara, a construit deja 180 de kilometri din acest zid, proiectat sa se intinda pe o lungime de 730 de kilometri. Duminica, cu o zi inainte de inceperea procesului, in Ierusalimul de Vest a fost comis, intr-un autobuz, inca un atentat soldat cu moartea a sapte persoane si ranirea a 62. Ministrul israelian de externe a spus ca acest atentat arata necesitatea barierei de securitate. Statul evreu a anuntat ca nu va participa la audieri dar a trimis la Haga carcasa unui autobuz in care au murit 11 israelieni, victime ale unui atentat terorist comis in luna ianuarie.



De cealalta parte, palestinienii nu contesta dreptul Israelului de a ridica bariera de securitate dar reclama faptul ca este construita in interiorul teritoriilor ocupate, inclusiv in Ierusalimul de Est si in acest fel, Israelul ar confisca teritorii ce nu ii apartin.



Odata cu aceasta confruntare juridica s-a deschis si una mediatica. Asociatia "Opriti zidul", o asociatie palestiniana a organizat ieri proteste de strada la Haga impotriva barierei de securitate. In paralel, in Cisiordania si Gaza a fost declarata ieri ziua impotriva barierei de securitate. Statele Unite si mai multe state europene au anuntat ca vor respecta decizia Curtii Internationale de Justitie, in timp ce Israelul a aratat ca indiferent de ce decizie va fi luata, va continua construirea barierei de securitate.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO