Politică externă

Bonusurile bancherilor, principala grija a liderilor G20

26.08.2009, 00:00 19

Problema bonusurilor bancherilor, masurile protectioniste, comertul si secretul bancar se vor afla pe agenda summit-ului G20 (grupul celor mai industrializate state ale lumii si al economiilor emergente) de la Pittsburgh de luna viitoare.

Ministrii de finante din G20 se vor reuni la inceputul lunii septembrie la Londra pentru a pune la punct agenda discutiilor de la Pittsburgh.

Intalnirea din SUA ce se va desfasura in perioada 24-25 septembrie va relua problema bonusurilor bancare, care nu a fost transata la summit-ul G20 din Londra din aprilie in ciuda asteptarilor si care este discutata in prezent in Franta.

Presedintele Nicolas Sarkozy s-a intalnit ieri cu liderii mai multor banci pentru a discuta pe tema reglementarii bonusurilor salariale incasate de unii angajati din sistem.

 "Una din masurile pe care le vom face la intalnirea ministrilor de finante este sa ne asiguram ca tot ce am stabilit la Londra va fi pus pe agenda summit-ului din SUA", a declarat ministrul britanic de finante Alistair Darling.

In aprilie la Londra, liderii din G20 au stabilit suplimentarea resurselor FMI cu inca 1 miliard de dolari, dar si eliminarea barierelor comerciale.

O alta tema care va fi discutata la Pittsburgh este eliminarea secretului bancar. In timp ce presa internationala discuta despre "moartea secretului bancar", guvernele lumii au inceput deja sa ia masuri prin care sa poata controla conturile ascunse. 

Marea Britanie a incheiat un acord cu Liechtenstein pentru a obtine datele britanicilor care au conturi secrete in principat. Marea lovitura a fost insa data de Statele Unite care au incheiat un acord cu UBS din Elvetia, care va furniza datele a 4.500 de clienti cu conturi secrete. De asemenea, Banca Europeana pentru Investitii a avertizat Austria ca bancile risca sa fie penalizate daca autoritatile austriece mentin politica actuala in privinta secretului bancar dupa 31 martie 2010.

La summit-ul G20 de la Londra s-a hotarat numai elaborarea unei "liste negre" a paradisurilor fiscale reticente la a oferi informatii fiscale.

Desi au sustinut sus si tare ca "protectionismul nu-si va avea locul in contextul crizei financiare", liderii lumii inca se acuza ca au adoptat masuri cu caracter restrictionist.

Cancelarul german Angela Merkel a acuzat Statele Unite ca au acordat companiilor americane imprumuturi in conditii avantajoase in detrimentul firmelor europene. La baza acuzatiilor a stat faptul ca SUA nu au aplicat inca acordurile internationale Basel II (semnate in 2004), destinate unei mai bune intelegeri a riscului bancar, inclusiv a celui de credit sau a cerintelor de capital.

Din grupul celor 20 fac parte Australia, Argentina, Brazilia, China, Canada, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii. Cel de-al douazecilea membru este Uniunea Europeana reprezentata de obicei de presedintele Comisiei Europene.

 

Un summit de peste 19 milioane de dolari

Municipalitatea orasului Pittsburgh estimeaza la peste 19 milioane de dolari organizarea summit-ului G20, la care sunt asteptate 320 de delegatii din 19 tari, plus reprezentantii Uniunii Europene.

Pittsburgh, care numara aproape 2 milioane de locuitori, va deveni un oras militarizat, fiind chemati peste 4.000 de ofiteri de politie din peste 100 de sectii din Statele Unite pentru a asigura paza si protectia.

Oficialii din Pittsburgh planuiesc de asemenea sa construiasca un gard care sa inconjoare Centrul de Conferinte David Lawrence, unde va avea loc conferinta. Paza zonei va fi realizata cu ajutorul elicopterelor, dar si a lunetistilor care vor sta pe acoperisurile cladirilor.

Oamenilor de afaceri din zona care au birouri sau magazine in zona summit-ului li s-a cerut sa-si suspende activitatea in timpul conferintei. Statiile de metrou din zona vor fi inchise, iar autobuzele nu vor circula in apropierea centrului David Lawrence.

De asemenea, 66 de scoli vor fi inchise pentru doua zile, pe perioada conferintei.

Oficialii din Pittsburgh se asteapta la zeci de mii de protestatari la summit, avand in vedere ca in aprilie la Londra au fost 35.000 de manifestanti.

 

Summit-ul in cifre:

  • Peste 19 milioane de dolari va costa organizarea
  • 320 de delegatii sunt asteptate din 19 tari plus reprezentantii UE
  • 4.000 de politisti din peste 100 de sectii din SUA au fost chemati pentru a asigura paza si protectia in timpul summit-ului
  • 66 de scoli vor fi inchise pe perioada summit-ului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO