Politică externă

Budapesta, asediata de ziua nationala a Ungariei

16.03.2007, 21:09 21

Mii de persoane au raspuns ieri la Budapesta apelurilor de participare la manifestatiile impotriva premierului socialist Ferenc Gyurcsany, cerand demisia acestuia si acuzandu-l de "tradare", la inceputul ceremoniilor care marcheaza ziua nationala a Ungariei.
Protestatarii au strigat "Pleaca, Gyurcsany, pleaca" si "porc comunist" in timpul desfasurarii unei ceremonii in fata Parlamentului, a carui cladire a fost tinta principala a protestelor violente de anul trecut.
sPolitia si Guvernul au anuntat ca sunt pregatite pentru violente, dar nu se asteapta la repetarea incidentelor de anul trecut, iar analistii politici apreciaza ca pozitia Guvernului este solida. Grupuri de extrema-dreapta au afirmat ca vor incerca sa se alature unui mars al principalului partid parlamentar de opozitie, programat pentru ieri seara.
De la castigarea alegerilor in aprilie 2006, guvernul lui Gyurcsany a incalcat o serie de promisiuni facute in campania electorala, ridicand taxe si eliminand subventii. Desi a fost reconfirmat in pozitia de presedinte al socialistilor la alegerile recente din interorul partidului si are de partea sa cresterea economica si cei trei ani care mai sunt pana la urmatoarele alegeri, guvernul si liderul sau raman nepopulari in randurile ungurilor. Acest fapt se datoreaza in buna parte unor masuri luate pentru a incerca o reducere a deficitului bugetar de 10 la suta, de departe cel mai mare dintre statele membre ale Uniunii Europene. Printre acestea: impunerea de taxe pentru invatamantul universitar si servicii medicale, reducerea subventiilor pentru medicamente si energie. Nemultumirea mai este alimentata si de inflatia care a ajuns la aproape 9 la suta, cea mai mare din ultimii 6 ani.
Masurile in cauza, plus publicarea unei inregistrari audio in care Ferenc Gyurcsany recunostea ca a mintit pentru a castiga alegerile din aprilie 2006 au declansat ample manifestatii antiguvernamentale toamna trecuta, soldate cu ranirea a 800 de demonstranti si politisti. Atunci, principalul partid de opozitie din Ungaria - FIDESZ - a incercat, fara succes insa, sa profite de protestele de strada ca sa provoace caderea guvernului socialist condus de Ferenc Gyurcsany. Manifestatiile de azi pot fi considerate o reluare a acelor tentative, mai ales in lumina deciziei de saptamana trecuta a Curtii Constitutionale a Ungariei care a stabilit ca opozitia poate incerca sa organizeze un referendum in cadrul caruia sa ceara amendarea unora dintre politicile guvernului. Astfel, pentru liderul opozitiei, Viktor Orban, un numar mare de participanti la marsul programat pentru ieri seara, mai ales datorita prezentei anuntate de gruparile neofasciste, i-ar oferi platforma necesara pentru a-si relansa initiativele politice anti-Gyurcsany.
In 15 martie maghiarii ii comemoreaza pe eroii din timpul Revolutiei Ungare de la 1848-1849 care urmareau inlaturarea dominatiei austriece. Incarcatura simbolica a acestei zile a fost puternica in perioada comunista, cand opozantii regimului obisnuiau sa incerce sa organizeze demonstratii. Dupa caderea regimului lui Janos Kadar insa, semnificatia politica a lui 15 martie a scazut, multi considerand ca obiectivele politice ale revolutiei de la 1848 au fost atinse. Asta ar putea fi una din explicatile faptului ca presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a ales sa sarbatoreasca Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni in Romania. Solyom, care s-a aflat impreuna cu sotia sa intr-o vizita privata in Romania, l-a lasat pe Gyurcsany la Budapesta in fata unei duble misiuni: sa conduca, in absenta sefului statului, pentru prima data dupa 1989, ceremoniile oficiale din capitala ungara si sa tina sub control anuntatele proteste ale gruparilor de extrema dreapta.
Totusi, cele doua misiuni ale primului-ministru maghiar nu sunt nici pe departe imposibile, el avand experienta evenimentelor similare petrecute anul trecut in timpul comemorarii a 50 de ani de la revolutia antisovietica din 1956. La inchiderea editiei nu se inregistrasera confruntari intre protestatari si fortele de ordine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO