Politică externă

Bush a cerut Congresului 145 mld. dolari din bugetul pe 2008 pentru razboiul din Irak

06.02.2007, 17:37 13

Finantarea armatei si a razboiului impotriva terorismului tine capul de afis al acestui buget in dauna programelor pentru asistenta sociala si chiar in dauna unui buget echilibrat cu deficite mici, sustin o serie de analisti economici.
Directorul pe probleme bugetare al Casei Albe, Rob Portman, a declarat ca in urmatorii doi ani si jumatate vor fi cheltuite 365 de miliarde de dolari in Irak si Afganistan, dar a spus ca aceste fonduri nu vor produce dezechilibre bugetare.
Congresul este din ce in ce mai sceptic in privinta capacitatii administratiei de la Washington de rezolva criza din Irak, iar o rezolutie care condamna acest razboi asteapta sa fie votata in Senat, fiind deocamdata blocata de fidelii presedintelui. Aceste sume mari care sunt pompate catre razboaiele din Orientul Mijlociu ingrijoreaza majoritatea democratica care sustine ca vor fi cheltuite fara niciun fel de rezultat.
"In maniera tipica acestei administratii, acest buget ascunde multe lucruri si ne spune foarte putine", a afirmat presedintele comisiei de finante din Senatul american, Kent Conrad.
In ultima luna s-a vorbit mult despre modul in care legislativul american poate bloca cresterea numarului de trupe in Irak, sau chiar pune capat razboiului. Calea cea mai simpla este taierea fondurilor desi o asemena actiune a Congresului anul acesta este putin probabila, a relatat ieri presa americana.
Pentagonul va avea in 2008 un buget de 481 miliarde de dolari, cu 11% mai mult decat anul trecut. Aceste cheltuieli sunt justificate, sustin oficialii de la Washington, de dorinta Pentagonului de a-si spori efectivele militare cu 15% pana la cifra de 750.000 de soldati. Bush mai propune 2 miliarde de dolari pentru Departamentul american de Stat, care sa fie folositi pentru intarirea democratiei irakiene, dezvoltarea infrastructurii si crearii de noi locuri de munca. In plus, presedintele mai cere legislativului 6,4 miliarde de dolari pentru reinnoirea arsenalului nuclear.
Toata lumea, de la analisti la senatori, se intreaba daca aceste sume mari isi au un rost si daca ele vor produce efectele scontate.
Duminica a fost inregistrat cel mai sangeros atentat de la inceputul razboiului, iar generalii americani au recunoscut ca insurgentii irakieni au doborat patru elicoptere americane in doar doua saptamani. Multi dintre oficialii irakieni sustin ca vina pentru atentatul sangeros de duminica le revine chiar americanilor. Acestia incepusera o operatiune de amploare impotriva insurgentilor siiti condusi de Muqtada al Sadr, dar in lipsa celor 17.000 de soldati care trebuie sa ajunga in Bagdad nu au putut actiona concomitent si impotriva gruparilor sunite. Astfel, cartierele siite au ramas fara protectia pe care o ofereau militiile lui Al Sadr, facand posibil atentatul de duminica. Capacitatea celor cateva zeci de mii de soldati americani si irakieni de a potoli violentele intr-un oras cu o populatie de peste 5.000.000 de locuitori este pusa la indoiala de multi experti militari.
Costurile operatiunilor din Irak sunt din ce in ce mai ridicate, iar tabara acelora care considera ca ele mai pot avea succes este din ce in ce mai restransa. Anul acesta va fi cheltuita suma record de 170 mld. dolari, iar in bugetul pentru 2008 Bush va cere, pe langa banii pentru razboi, apoape 40 mld. dolari pentru inlocuirea echipamentului uzat in Irak. Semne de intrebare apar si in privinta razboiului din Afganistan. Cei 33.000 de soldati NATO stationati acolo nu se confrunta cu problemele din Irak, dar talibanii au dat semnale ca intentioneaza sa schimbe tactica. Intr-un anunt pe care l-au facut zilele trecute liderii talibani sustineau ca au antrenat peste 2000 de oameni pentru atentate sinucigase si ca mai antreneaza inca atatia. Desi afirmatiile nu pot fi verificate, generalii NATO sunt de parere ca cei 33.000 de soldati NATO din Afganistan nu vor putea face fata situatiei daca talibanii adopta metodele insurgentilor irakieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO