Politică externă

Bush a comemorat victimele comunismului la Budapesta

Bush a comemorat victimele comunismului la Budapesta

George W. Bush si Laszlo Solyom au discutat despre vize, terorism si drepturile omului

23.06.2006, 20:25 8

Presedintele american G.W. Bush a fost ieri in capitala ungara, Budapesta, pentru a comemora 50 de ani de la revolta nationala anti-comunista din toamna anului 1956.
Bush, impreuna cu sotia sa, au fost primiti in mod oficial de catre presedintele Ungariei Laszlo Solyom, ieri dimineata, la resedinta acestuia de la Palatul Sandor.
Vizita lui Bush a fost una incarcata de simboluri, acesta depunand o coroana de flori in Piata Kossuth, la monumentul ridicat in memoria celor cateva mii de victime ale revoltei, acolo unde si tatal sau, George Bush Senior, s-a adresat multimii in iulie 1989, fiind primul presedinte american care a vizitat Ungaria. George W. Bush si-a incheiat vizita in capitala ungara cu un discurs sustinut pe colina Gellert, de unde artileria sovietica a lansat mortiere asupra Budapestei in timpul revoltei. Potrivit unor surse din anturajul lui Bush, discursul a fost conceput chiar de presedintele american. Presedintele Statelor Unite a evocat pretul extrem de mare pe care Ungaria a trebuit sa-l plateasca pentru revolta din 1956, unde si-au pierdut viata peste 2.500 de oameni, iar cateva sute de mii au parasit tara.
George W. Bush a venit la Budapesta dupa ce a participat la summit-ul UE-SUA, ce a avut loc zilele trecute in Austria, la Viena. Dupa primirea destul de rece din partea populatiei austriece, care l-a intampinat cu sloganuri violente, dupa ce autoritatile a trebuit sa faca fata multiplelor amenintari cu bomba in puncte strategice ale Vienei, multi comentatori au conchis ca Bush ar putea spera sa faca din Ungaria un partener viabil in "noua Europa" dupa ce "vechea Europa" nu s-a aratat prea incantata de prezenta sa, opunandu-se prezentei americanilor in Irak, pastrarii inchisorii Guantanamo si reprosand ambiguitatea scandalului inchisorilor CIA.
In plus, analistii au mai evidentiat faptul ca Bush nu mai are un lider apropiat in estul Europei dupa ce presedintele polonez cu care avea o relatie foarte apropiata, Alexander Kwasniewski, si-a incheiat cele doua mandate in decembrie anul trecut. "Statele Unite cauta un partener in regiune care sa il poata inlocui pe Kwasniewski", a declarat Istvan Gyarmati, director al Centrului de Integrare Euro-Atlantica din Budapesta, caruia i-a fost oferit postul de ministru de externe luna trecuta, pe care insa l-a refuzat.
Presa ungara a relatat extrem de favorabil despre vizita presedintelui american, vazand deja in SUA un partener stabil al Ungariei. "Presedintele vine la Budapesta pentru ca vrea sa le spuna celorlalte capitale din sudul si estul nostru ca daca vor urma acelasi drum ca si Ungaria, se vor putea bucura de sprijinul american", titra cel mai important cotidian ungar Nepszadabsag cu o zi inaintea vizitei lui Bush.
De cealalta parte, presedintele american a declarat insa explicit in cadrul intalnirii sale cu liderul ungar Solyom ca este in Ungaria pentru a "celebra revolutia din 1956". Cu ocazia aceleiasi intalniri Bush a elogiat Ungaria pentru curajul din timpul revoltei din ?56. "Va salut din partea unei natiuni care admira curajul si dorinta de a continua eforturile necesare pe calea instaurarii democratiei", a spus liderul american.
Solyom i-a multumit lui Bush pentru sprijinul pe care SUA il acorda tarii sale, care s-a alaturat Aliantei Nord Atlantice in 1999 si a promis ajutorul Budapestei in razboiul impotriva terorii.
"Credem ca este responsabilitatea si datoria noastra comuna de a lupta impotriva terorismului", a spus Solyom.
Presedintele ungar a mai adus in discutie posibilitatea ridicarii vizelor pentru cetatenii ungari care calatoresc in Statele Unite, securitatea furnizarii energiei si posibilitatea unei cooperari mai stranse intre cele doua state in rezolvarea confictelor din Afganistan, Irak sau a problemei Iranului. Programul lui Bush a inclus si discutii cu premierul Ferenc Gyurcsany, care l-a invitat pe Bush in Ungaria in timpul vizitei sale la Washington din 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO