Politică externă

Bush il ademeneste pe Sarko cu hamburgheri

13.08.2007, 19:28 14

Cat de "pro-americana" isi permite sa fie Franta? Pranzul la care presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost invitat de catre George W. Bush i-a pus pe jar pe comentatorii de pe glob, pornind de la meniul extrem de simplu: hot dog, hamburgheri, porumb copt, fasole prajita si placinta de afine.
Adeptii delicatesurilor frantuzesti vad gestul lui Sarkozy, un admirator inflacarat al Americii, drept o tradare. Raceala dintre SUA si Franta a devenit proverbiala, mai ales dupa declansarea razboiului din Irak, fata de care administratia de la Paris s-a opus cu fermitate, insa nici inainte de acest moment relatiile nu au fost dintre cele mai calduroase.
Sarkozy a dat insa semnalul schimbarii si a plecat impreuna cu familia in vacanta in New Hampshire, SUA, la mai putin de 80 de kiliometri de resedinta presedintelui american de la Kennebunkport.
El a fost primit sambata, ca un prieten de suflet al familiei Bush: cu pancarte in franceza si cu fraze calde care aminteau de "relatia speciala" a lui George Jr. cu fostul premier britanic, Tony Blair, iar primele sale cuvinte dupa ce a ajuns la resedinta presedintelui american au atins o coarda sensibila. "Vedem, pe coasta Atlanticului, toate cimitirele cu cruci albe - sunt tineri americani care au venit sa moara pentru noi. Acest lucru este mai important decat Sarkozy sau Bush", a spus presedintele francez.
A fost doar o vizita de curtoazie, ca intre vecini, la care nu au fost discutate subiecte politice, au subliniat ambii presedinti, insa cele cateva ore pe care Sarkozy le-a petrecut singur la resedinta lui Bush - sotia sa Cecilia si copiii nu au mers, din motive de sanatate - au intarit speculatiile privind reorientarea catre Vest a Frantei, dar si imaginea de lider mondial al presedintelui francez, care si-a preluat in forta mandatul la inceputul lunii iunie.
Prietenia afisata de cei doi presedinti vine dupa ani buni de raceala cauzata, in cea mai mare masura de declansarea razboiului din Irak, fata de care fostul presedinte francez Jaques Chirac s-a opus.
Opozitia fata de razboi este de altfel una din putinele actiuni prin care Franta s-a facut remarcata in plan extern in timpul mandatului lui Chirac, comenteaza presa britanica, insa venirea lui Sarkozy la presedintia Frantei, un admirator al culturii americane a schimbat aceasta situatie.
In doar trei luni de cand Sarkozy este la ElysŽe, numele Frantei este legat de relansarea dezbaterii asupra Consti-tutiei Europene, de eliberarea infirmierelor bulgaroaice din Libia sau de reformele economice apropiate, sustin unii analisti, de modelul liberal al americanilor, care vin sa inlocuiasca "socialismul cu Chanel" de pana acum.
De altfel, Sarkozy nu si-a ascuns niciodata simpatia fata de SUA, nici macar in perioada in care Franta era macinata de sentimente anti-Bush. El
s-a declarat fan al modului de viata american, lui Ernest Hemingway, al lui Steve McQueen, al serialelor TV, al hamburgerilor si poarta foarte des jeans.
De cealalta parte, presedintele american il considera pe Sarkozy un om corect, pentru ca "stii intotdeauna cum sta", insa admite ca nu stie nicio boaba de franceza.
"Abia pot sa vorbesc in engleza", a declarat glumind Bush jr. inainte de sosirea lui Nicolas Sarkozy.
In tara, socialistii, dar si reprezentantii fostei administratii, se arata suspiciosi in legatura cu noua abordare de politica externa. "Bush e un presedinte care a comis enorm de multe greseli, iar Sarkozy ar trebui sa-i dea o replica pe masura", a spus socialistul Dominique Strauss Kahn.
Fostul premier Jean Pierre Raffarin atrage atentia ca Franta nu trebuie sa plece capul in fata modelului de globalizare propus de SUA, ci trebuie sa-si faca auzita vocea in Asia si in Africa.
Vizita lui Sarkozy la Kennebunkport vine sa intareasca totodata si noul stil de a face politica al lui George W Bush, numita ironic de presa americana "diplomatia hamburgherilor", dupa ce acum cateva saptamani l-a primit in aceeasi casa de vacanta pe presedintele rus Vladimir Putin pentru ceea ce a ramas in memoria colectiva drept "summit-ul homarilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO