Politică externă

Bush invita Rusia sa fie partener al scutului american antiracheta

06.06.2007, 19:42 12

Presedintele american George W. Bush i-a transmis ieri presedintelui Federatiei Ruse Vladimir Putin ca nu are de ce sa se teama de scutul american antiracheta si i-a cerut sa participe la noul sistem de securizare propus de SUA.
Bush si-a inceput ieri la Praga vizita de 8 zile in Europa, unde urmeaza sa viziteze, in afara Germaniei - pentru summit-ul G8 care debuteaza astazi -, patru state aflate pe harta noilor dispozitive americane: Cehia - radar, Polonia - rachete de interceptare, Bulgaria - noua baza militara, Italia - extinderea unei baze militare americane.
Romania si-a dat si ea acordul pentru infiintarea unei baze militare in comuna Mihail Kogalniceanu din Constanta.
Putin a amenintat recent cu riposta - indreptarea rachetelor rusesti catre tinte din Europa, daca SUA isi vor mentine pozitiile in Europa Centrala si de Est.
"Principiul general" in relatiile cu Rusia, este ca "Razboiul Rece s-a incheiat, iar oamenii din Cehia nu trebuie sa aleaga intre a fi prietenii Statelor Unite sau ai Rusiei", a declarat ieri Bush, dupa ce s-a intalnit ieri cu presedintele republicii cehe Vaclav Klaus. Acesta declarase recent ca guvernul socialist nu il informase despre instalarea radarului in Cehia.
Cu doua zile in urma, Putin dinamitase atmosfera summit-ului G8 de la Hellilgendamn, vorbind despre declansarea unui razboi nuclear in eventualitatea in care scutul antiracheta ar fi putut constitui o amenintare pentru Federatia Rusa.
Ieri, liderul de la Casa Alba a incercat sa-l convinga pe omologul de la Kremlin ca scutul este inofensiv pentru Federatia Rusa. In urma cu o saptamana, Rusia anuntase testarea cu succes a unei rachete balistice, pentru a mentine "echilibrul strategic" in lume. Scutul american antiracheta este "o masura pur defensiva, care nu vizeaza Rusia, ci amenintarile reale", a declarat Bush. "Nu aveti de ce sa va temeti de un sistem antiracheta, de ce nu cooperati la un astfel de sistem, de ce nu participati?", a conchis Bush.
George Bush a adaugat ca nu Rusia e inamicul Statelor Unite, ci acele tari conduse de extremisti care ameninta pacea in lume si sunt gata sa sacrifice vieti nevinovate si a nominalizat Iranul, care se afla in plin proces de creare a noii arme nucleare.
"Daca doriti, trimiteti generalii vostri pentru a vedea cum functioneaza un astfel de sistem, trimiteti oameni de stiinta", a precizat Bush. El a dat asigurari ca americanii vor fi "complet transparenti". Bush intentioneaza sa il convinga pe Putin ca proiectul nu constituie o amenintare pentru Rusia, in timpul discutiilor bilaterale de maine, cu ocazia summit-ului statelor industrializate din Germania, apoi in iulie, cand il va primi in Statele Unite.
Administratia americana, care vrea sa amplaseze in Europa elemente ale scutului lor antiracheta, afirma fara incetare ca acesta nu este indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva unor tari care au ambitii de dezvoltare a armelor nucleare, cum ar fi Iranul.
Rusii sunt deschisi la discutii cu americanii pe tema scutului antiracheta, insa vad posibila doar varianta in care Washingtonul va abandona proiectul in favoarea unei politici comune de aparare, care sa includa Rusia. O buna ocazie pentru discutii a fost ratata luna trecuta, cand secretarul de stat american Condoleezza Rice a fost in Rusia, insa vizita s-a incheiat fara compromis, ci doar cu reprosuri printre dinti de ambele parti.
La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, propusese noi consultari pe tema unui scut antiracheta comun NATO-Rusia.
"Concluziile noastre demonstreaza clar ca a te apara de amenintari inexistente nu are sens. Ar fi mai bine sa reluam activitatea in cadrul Consiliului NATO-Rusia, pe tema crearii unui mare teatru de aparare antiracheta" comun, a declarat el.
Cancelarul german Angela Merkel a luat apararea Americii in conflictul cu Federatia Rusa, afirmand ca "nu Rusia" este adversarul proiectului american de amplasare a scutului antiracheta in Europa de Est.
"In cadrul acestui proiect elaborat de americani, adversarul nu este Rusia, ci statele in care nu putem avea incredere, precum Iranul", a declarat cancelarul german.
In discutiile despre scutul american antiracheta, China a intervenit ieri puternic de partea Rusiei, un oficial al acestei tari precizand ca proiectul militar american ar putea schimba balanta strategica de putere. "Partea chineza a sustinut intotdeauna ca apararea antiracheta are un impact asupra balantei strategice si a stabilitatii", a explicat purtatoarea de cuvant a Ministerului chinez de Externe, Jiang Yu.
"Aceasta nu favorizeaza increderea mutuala dintre marile puteri si nici securitatea regionala", a adaugat oficialul chinez. "Ar putea aduce si noi probleme de proliferare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO