Politică externă

Bush la Kiev: sprijin sau premiu de consolare?

02.04.2008, 17:17 9

Presedintele american George W. Bush a declarat ieri la Kiev, inainte de a ajunge la Bucuresti, ca Statele Unite sustin includerea Ucrainei si a Georgiei in Planul de Actiune pentru Aderare (MAP) al NATO, ultimul pas inainte de aderarea propriu-zisa, dar analistii cred ca vizita liderului de la Casa Alba in Ucraina nu este decat un premiu de consolare pentru aceasta tara care, la summit-ul care incepe maine, va trebui sa se multumeasca doar cu promisiuni.
"Natiunea voastra a luat o decizie indrazneata, iar Statele Unite va sprijina cererea", a declarat Bush care inainte de a ajunge aseara la Bucuresti a facut o escala la Kiev. Liderul american si-a motivat optiunea argumentand ca Ucraina este singurul stat care nu face parte din NATO, dar care sprijina toate misiunile Aliantei.
In cadrul summit-ului NATO, ce incepe astazi la Bucuresti, este asteptat ca liderii Aliantei sa decida extinderea NATO cu inca trei membri: Croatia, Albania si Macedonia.
Ucraina si Georgia spera sa fie incluse in MAP. Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko s-a declarat increzator ca tara sa va obtine "un semnal pozitiv" la Bucuresti in vederea aderarii.
Cu toate acestea, o serie de state din cadrul NATO si-au exprimat opozitia fata de aderarea Ucrainei si a Georgiei, pe motiv ca nu sunt pregatite sa faca acest pas. Franta a fost ultima tara care s-a pronuntat impotriva intrarii celor doua state in blocul politico-militar. Germania, de asemenea, considera ca statele respective nu sunt pregatite pentru aderare, intrucat se confrunta cu conflicte interne si cu refuzul majoritatii populatiei. Potrivit sondajelor, pentru majoritatea ucrainenilor aderarea la NATO nu este o prioritate, doar 30% dintre acestia fiind favorabili unui astfel de demers.
Cancelarul german Angela Merkel a discutat despre decizia sa cu presedintele american George W. Bush, insa nu si-a modificat pozitia, desi liderul de la Casa Alba are o viziune opusa in aceasta privinta.In ciuda dorintei scazute de aderare din randul populatiei, presedintele Ucrainei a dat asigurari ca va organiza un referendum privind aderarea tarii la NATO, subliniind ca va sprijini eforturile Kievului de integrare in Alianta Nord-Atlantica.
"Ucrainenii sunt un popor inteligent si vor face alegerea corecta", a declarat optimist Iuscenko. Cel mai mare opozant al extinderii NATO ramane insa Rusia, care se teme pentru securitatea granitelor sale.
Bush a avut grija sa specifice insa ca nu Rusia va stabili ce se va intampla la Bucuresti. Rusia nu trebuie sa se teama de apropierea Ucrainei de NATO, a mai precizat liderul american.
Saptamana trecuta, presedintele georgian Mihail Saakasvili ceruse sa nu acorde Moscovei un drept de veto Rusiei cu privire la extinderea Aliantei.
"Nu trebuie sa va temeti de acest lucru, domnule Putin", a subliniat Bush, evocand cele discutate cu presedintele rus in timpul unei "conversatii recente", in cadrul careia l-a informat cu privire la sprijinul Washingtonului fata de apropierea Kievului de NATO.
Moscova a evocat ieri "o criza profunda", daca Ucraina adera la NATO.
"Aderarea Ucrainei la NATO ar antrena o criza profunda in relatiile ruso-ucrainene, ceea ce ar avea un impact negativ asupra securitatii europene", a declarat adjunctul ministrului rus de externe Grigori Karasin.Liderul de la Casa Alba a subliniat faptul ca aderarea Kievului la NATO nu are nicio legatura cu scutul antiracheta, pe care americanii intentioneaza sa-l construiasca in Cehia si Polonia. Declaratia a fost facuta in incercarea de a calma spiritele la Kremlin, care se opune si acestui plan american, considerat o amenintare asupra securitatii sale nationale.
"Aceasta este o interpretare gresita", a declarat Bush. Presa rusa a comentat vizita lui Bush ca pe o consolare pentru Ucraina. In opinia cotidianului Kommersant, vizita presedintelui american la Kiev este un "premiu de consolare" pentru Ucraina care, alaturi de Georgia, va trebui sa astepte urmatorul summit al NATO pentru a fi inclusa in Planul de Actiune pentru Aderare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO