Politică externă

Campania lui Iuscenko, finantata de oligarhul Berezovschi

16.09.2005, 20:34 12

In jurul presedintelui ucrainean Victor Iuscenko este pe cale sa izbucneasca un nou scandal dupa ce oligarhul rus aflat in exil Boris Berezovski a confirmat ca firmele controlate de el au finantat campania electorala a acestuia.

"Fostul presedinte ucrainean Leonid Kravciuk mi-a telefonat ieri si mi-a spus ca un site din Ucraina a publicat copii ale unor documente privind transferul de fonduri de la unele companii ale mele catre firme care finantau direct campania electorala a lui Iuscenko. Mi-am sunat contabilii si am descoperit ca acele documente apartineau intr-adevar companiilor mele si am confirmat acest lucru intr-o conversatie ulterioara avuta cu Kravciuk", a afirmat Berezovschi.

Oligarhul sustine ca nu a incercat niciodata sa-si ascunda sprijinul pentru Iuscenko sau colaboratorii acestuia. In ceea ce priveste actuala criza de la Kiev, el a refuzat sa faca orice comentariu, declarand ca nu doreste sa agraveze situatia.

"Nu doresc sa agravez conflictul dintre Iuscenko si Timosenko", a spus el, adaugand ca "documentele au fost publicate probabil de serviciile de securitate ruse pentru a agrava criza". "Daca veti observa cine se bucura de aceste divergente si cine este profund ingrijorat, veti vedea cine are de castigat din aceasta situatie", a precizat Berezovski.

"Dusmanii ''revolutiei portocalii'' s-au bucurat la aflarea vestii, iar adevaratii sustinatori s-au adunat in jurul lui Timosenko", a mai comentat oligarhul rus.

Intre timp parchetul militar rus a anuntat ca fostului premier ucrainean Iulia Timosenko este urmarita in continuare de justitia din aceasta tara, dupa ce un avocat rus al fostului demnitar declarase ca ancheta este "suspendata".

Discutiile privind anchetarea Iuliei Timosenko au intervenit dupa acuzatiile lansate de presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, care a demis-o saptamana trecuta, argumentand ca aceasta ar fi profitat de functia pe care o avea pentru a obtine anularea datoriilor unei companii energetice pe care o condusese.

Afirmatiile sale au fost percepute de Timosenko drept o amenintare de relansare a urmaririi penale impotriva sa. Timosenko, fost om de afaceri in domeniul petrolier, este acuzata ca a dat mita unor responsabili ai Ministerului rus al Apararii, in 1995. Ea a facut chiar cateva luni de inchisoare, la fel ca sotul si socrul sau, in timpul regimului lui Leonid Kucima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO