Politică externă

Care este miza conflictului dintre Georgia si Rusia

Care este miza conflictului dintre Georgia si Rusia
11.08.2008, 19:22 470

Georgia si-a retras ieri trupele din regiunea separatista Osetia de Sud, si a anuntat ca este pregatita de negocieri cu Rusia dupa trei zile de conflicte in zona. O detensionare a situatiei in regiune este insa indepartata, dupa ce autoritatile de la Tbilisi au anuntat ca Rusia a intrat in Georgia si ataca orasul Gori.
Conflictul risca sa se amplifice, dupa ce liderii din Abhazia, o alta regiune separatista din Georgia, situata intre Rusia si Geogia, erau asteptati sa declare starea de razboi aseara.
Potrivit unor surse georgiene, Abhazia a trimis Rusia a trimis 1.000 de militari in defileul Kodori, care o separa de Georgia.
Potrivit unor surse georgiene 92 de persoane si-au pierdut viata, intre care 40 de civili, in vreme ce separatistii din Osetia si Rusia vorbesc de 1.500-2.000 de morti.
Razboiul din Osetia vine dupa o perioada tensionata in regiune, in ultima saptamana avand loc mai multe schimburi de focuri intre separatisti si autoritatile georgiene.
Separatistii din Osetia de Sud, care vorbesc o limba apropiata de cea iraniana si sunt traditional atasati de Rusia, au sustinut din 1989 separarea de Georgia.
Piata monetara a reactionat imediat ce Rusia a intervenit in conflictul dintre Georgia si Osetia de Sud, rubla depreciindu-se cu 1.3% fata de cosul euro-dolar. Rubla a atins punctul cel mai scazut din ultimii trei ani si jumatate dupa ce premierul Vladimir Putin a anuntat ca "razboiul a inceput" in Osetia de Sud.
"Disputa dintre cele doua parti a ranit sentimentele investitorilor din Rusia" si a "periclitat relatiile externe ale Rusiei, in special cu Vestul", a scris banca JP Morgan Chase investitorilor.
"Cu siguranta, un conflict nu ar beneficia de increderea investitorilor si va deschide dezbaterile cu privire la riscurile politice", se arata in comunicat. Rubla s-a depreciat cu pana la 1.3 procente fata de dolar si euro, ajungand la valoarea de 29,7004 pana la ora 18:30 vineri in Moscova, fata de 29,3585, cat era cu o zi inainte.
Compania energetica azera SOCAR a anuntat sambata suspendarea livrarilor de petrol si produse petroliere din doua porturi georgiene din cauza conflictului armat din Georgia.
Mai multe state europene, intre care Polonia, Italia si Marea Britanie, le-au cerut cetatenilor sa paraseasca Georgia, in vreme ce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a cerut romanilor sa nu calatoreasca in zona.
Potrivit MAE, aproximativ 50 de romani se aflau ieri in Georgia. Romania respecta integritatea teritoriala a Georgiei, a precizat CSAT intr-un comunicat, care s-a reunit sambata seara de urgenta. Conflictele inghetate din Caucaz (Abhazia, Osetia, Nagorno Karabah) au constituit o preocupare atenta a autoritatilor de la Bucuresti.
De ce au insa loc aceste acum? Este vorba numai de problema interetnica sau e vorba de alte interese?
Istoria a fost agitata in ceea ce priveste relatiile dintre Georgia si Osetia de Sud. Regiunea separatista si-a proclamat autonomia fata de Georgia in 1989, dinainte ca aceasta sa devina independenta fata de Uniunea Sovietica. Locuitorii regiunii separatiste vorbesc osetia farsi, o limba iraniana, diferita de limba georgiana. De asemenea, regiunea nu si-a ascuns niciodata dorinta de o apropiere de Rusia si de a fi sustinuta de aceasta.
Georgia a fost intotdeauna un teritoriu considerat esential pentru interesele Rusiei in zona Caucazului, fiind locuita de o populatie predominant ortodoxa, tampon intre Rusia si Turcia. "Tatucul" Iosif Visarionovici Stalin, fost secretar general al Partidului Comunist Rus, s-a nascut la Gori, oras aflat in inima Georgiei si care a fost atacat ieri de armata rusa.
Dupa destramarea Uniunii Sovietice, Georgia a ramas pentru o buna perioada in orbita Rusiei, fiind condusa de fostul ministru de externe al URSS, Eduard Sevarnadze. Lucrurile au luat o turnura diferita in 2003, odata cu Revolutia Trandafirilor, in urma careia proamericanul Mihail Saakasvili a primit mandatul de presedinte al Georgiei. Saakasvili a facut din apropierea sa catre Vest punctul principal al programului sau politic. Este un prieten apropiat al presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, alaturi de care isi petrece concediile.
Apropierea Georgiei de Vest si mai ales de Statele Unite ale Americii, precum si ambitiile de aderare ale Georgiei la NATO au provocat tensiuni in Rusia, care considera extinderea Aliantei Nord-Atlantice un pericol pentru securitatea granitelor sale.
In ultimii ani, Georgia a devenit unul dintre posturile cheie de energie pentru Occident, care incearca sa elimine dependenta acesteia de resursele rusesti. Una dintre cele mai importante conducte este Baku-Tbilisi-Ceyhan, care aduce petrol din Azerbaidjan catre Vest, prin Turcia, ocolind, asadar, Rusia.
De altfel, conducta a fost una din tintele armatei ruse in cadrul bombardamentelor asupra teritoriului georgian, pe care insa nu a atins-o, a anuntat Ekaterina Sarasidze, ministrul georgian al dezvoltarii economice.
Rusia a fost acuzata de-a lungul timpului ca isi foloseste resursele naturale ca mijloc de santaj. Astfel de speculatii au avut loc in 2005, dupa ce in Ucraina a fost ales presedintele Viktor Iuscenko, cu orientari proocidentale.
Relatiile dintre Georgia si Rusia s-au incins in primavara la summit-ul NATO de la Bucuresti, cand Georgiei i-a fost refuzat MAP (planul de aderare la NATO) in primul rand din cauza conflictelor inghetate cu Abhazia si Osetia. Oficialii georgieni i-au acuzat de-a lungul vremii pe rusi ca intretin acest conflict inarmandu-i pe separatisti si oferindu-le cetatenia rusa.
Rusii au insa alta viziune. Premierul rus, Vladimir Putin, care a venit de urgenta de la Beijing, unde asista la Jocurile Olimpice, in Osetia de Nord - aflata pe teritoriul rusesc - a acuzat Georgia de comiterea unor acte de genocid si a cerut Parchetului militar rus inceperea unei anchete in acest sens.
"Dupa opinia mea, acestea sunt deja elemente ale unui fel de genocid impotriva poporului oset. Cred ca ar fi corect sa ordonati Parchetului militar sa ancheteze aceste incidente, mai ales pentru ca majoritatea populatiei osete are cetatenie rusa", a declarat Putin. Presedintele rus Dmitri Medvedev a insistat ca interventia Rusiei este doar una umanitara.
Unii analisti, citati de EuObserver, invinuiesc Georgia pentru actuala criza, sustinand ca incercarea sa de a controla din nou teritoriul Osetiei de Sud a stricat imaginea sa pe plan international si i-a distrus sansele de aderare la NATO. "Presedintele Saakasvili este in mare pericol sa-si piarda tot ce a construit cat a stat de partea Vestului si prin retinerea sa la provocarile Rusiei", a declarat James Nixey, expert de la Institul Royal de Afaceri Internationale.
"Nu cred ca mai poate conta pe sprijinul Statelor Unite. Nu poti admite in NATO o tara care are asemenea probleme", a declarat pentru Bloomberg Robert Hunter, fost ambasador al SUA la NATO.
Analistul pe relatii externe al Consiliului European, Nicu Popescu, este de parere ca atacul Giorgiei asupra orasului Thinvali in aceeasi zi cu inceperea Jocurilor Olimpice de la Beijing are o semnificatie foarte mare.
"Poate fi un semnal catre rusi ca Olimpiada din 2014 de la Soci nu va avea loc asa cum vrea Rusia daca nu va exista progres si liniste in zona", a declarat acesta.
Ministrii de externe ai Uniunii Europene se vor reuni la Bruxelles in cadrul unei reuniuni de urgenta. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a facut apel ieri la un "acord de incetare a focului imediat si neconditionat" in Caucaz in timpul unei convorbiri telefonice cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, a declarat purtatorul sau de cuvant, Thomas Steg.
Merkel a facut, de asemenea, apel la revenirea fortelor armate "in pozitiile ocupate inainte de declansarea conflictului", insistand asupra nevoii de "respectare a integritatii teritoriale a Georgiei", a mai declarat Steg.

Cronologia conflictului
noiembrie 1989 - Osetia de Sud isi proclama autonomia fata de Republica Sovietica Socialista Georgiana.
decembrie 1990 - Georgia si Osetia de Sud au declansat un conflict armat care dureaza pana in 1992.
noiembrie 1996 - Osetia de Sud isi alege primul presedinte.
decembrie 2001 - Osetia de Sud il desemneaza pe Eduard Kokoiti drept presedinte al republicii, acesta cerand Moscovei sa ii recunoasca independenta si sa accepte integrarea sa in teritoriul rus.
ianuarie 2005 - Rusia aproba planul Georgiei de acordare a unui statut de autonomie extinsa Osetiei de Sud in schimbul renuntarii la ambitiile de dobandire a independentei.
noiembrie 2006 - Populatia Osetiei de Sud sustine in cadrul unui referendum decizia de separare a teritoriului de Georgia, care a considerat acest act ca parte din planul Rusiei de provocare a unui conflict armat.
aprilie 2007 - Parlamentul georgian aproba o lege privind infiintarea unei administratii temporare in Osetia de Sud, intensificand tensiunile in relatiile cu Rusia.
iunie 2007 - Separatistii sustin ca Georgia a atacat capitala regiunii, Thinvali, prin tiruri de mortiera si focuri trase de lunetisti, acuzatii respinse de Tbilisi.
octombrie 2007 - Negocierile dintre Georgia si Osetia de Sud, mediate de OSCE, esueaza.
martie 2008 - Osetia de Sud cere comunitatii internationale sa recunoasca independenta sa, dupa declararea independentei de catre Kosovo.
martie 2008 - Parlamentul de la Moscova cere Kremlinului sa recunoasca independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei, dupa ce NATO incurajeaza candidatura Georgiei la organizatie.
aprilie 2008 - NATO respinge la summit-ul de la Bucuresti Planul de aderare la organizatie (MAP) pentru Ucraina si Georgia.
aprilie 2008 - Osetia de Sud respinge o propunere georgiana de impartire a puterii si insista asupra obtinerii independentei.
august 2008 - Au loc lupte intre trupele georgiene si fortele separatiste osete.

Joi, 7 august
In noaptea de miercuri spre joi, Osetia de Sud anunta ca a fost atacata cu tiruri de arma lansate de pe teritoriul georgian, soldate cu cel putin 20 de raniti. Anuntul vine dupa o saptamana de schimburi de focuri in regiune intre separatisti si armata georgiana.
Vineri, 8 august
La ora locala 06:30 (7.30 ora Romaniei) Georgia a lansat o ofensiva militara asupra capitalei Osetiei de Sud, Thinvali. Rusia reactioneaza trimitand trei avioane, care bombardeaza satul Kareli din Georgia, situat in vecinatatea Osetiei de Sud. Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a sustinut ca 30 de persoane au fost ucise in timpul atacului rusesc, in timp ce armata rusa a sustinut ca 21 de soldati si-au pierdut viata. Presedintele Vladimir Putin a amenintat ca actiunile "agresive" ale Georgiei vor genera un raspuns din partea Rusiei. ONU a anuntat o reuniune de urgenta pe fondul conflictelor, iar SUA si UE decid sa trimita o misiune comuna pentru a ajuta la incetarea violentelor.
Sambata, 9 august
Parlamentul georgian decreteaza starea de razboi pentru 15 zile, in timp ce Rusia anunta ca a preluat controlul orasului Thinvali din mainile georgienilor. Avioanele rusesti au atacat tinte militare din centrul orasului georgian Gori, iar bombele au atins si zonele rezidentiale, atacul fiind soldat cu 60 de morti, dupa estimarile autoritatilor de la Tbilisi. Autoritatile ruse si separatistii din Osetia de Sud au spus ca, de la inceperea conflictului, au murit peste 1.400 de civili, pe cand Georgia a avansat cifra de 92 de morti. Delegatia Statelor Unite si a Uniunii Europene, careia i s-a adaugat si OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Uniunea Europeana), ajunge in Georgia pentru a incerca incetarea violentelor.
Duminica, 10 august
Georgia anunta ca s-a retras din Osetia si cere Rusiei sa inceteze focul. Tbilisi anunta ca fortele ruse intervin pe doua fronturi, dinspre republica separatista Abhazia, prin defileul Kodori, si prin Osetia de Sud, atacand orasul georgian Gori.

Georgia, coridor energetic spre Occident
Georgia reprezinta un coridor energetic esential spre Occident si alaturi de alte state de tranzit are obligatia de a garanta siguranta conductelor de petrol si gaze, care pornesc din zona azera a Marii Caspice. De la Tbilisi, capitala Georgiei, conductele se indreapta spre sud, in Turcia, iar de acolo spre Occident. Conductele au o mare importanta pentru Uniunea Europeana pentru ca reduc dependenta de livrarile ruse si nu traverseaza teritoriul rus. Conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan a fost deschisa in 2006 si parcurge o distanta de peste 1.600 de kilometri pana in portul Ceyhan, din Turcia.
Conducta Baku-Tbilisi-Erzurum, cunoscuta de asemenea si sub numele de conducta Shakh-Deniz, transporta gaz de la zacamintele de la Shakh Deniz din Marea Caspica la Erzurum in Turcia. Constructia conductelor si a unei cai ferate care face legatura cu Turcia face parte dintr-o strategie pentru a ridica economia Georgiei, care in prezent se bazeaza pe agricultura.
Aproximativ doua milioane din cei 4,6 milioane de georgieni reprezinta forta de munca, insa rata somajului era de aproximativ 14% in 2006, potrivit CIA FactBook. Peste 30% dintre locuitori sunt sub limita minima a saraciei, in conditiile in care PIB-ul pe cap de locuitor este de 4.700 USD, aproximativ de trei ori mai mic decat cel al Romaniei. Datoria externa a Georgiei se ridica la 4,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO