Politică externă

Ce s-a schimbat dupa opt ani cu George W. Bush la Casa Alba?

15.01.2009, 19:16 21

In dimineata zilei de 11 septembrie 2001, presedintele american George W. Bush se afla la o gradinita cand a fost informat ca Statele Unite sunt atacate. Expresia derutata a presedintelui SUA, cel mai puternic om din lume, a marcat acel moment, cei mai multi amintindu-si de ea la comemorarile zilei in care America a primit una dintre cele mai mari lovituri din istoria sa.

Atacurile teroriste asupra World Trade Center (WTC) din 2001 au reprezentat prima mare provocare pentru presedintele Bush, deciziile sale fiind cruciale pentru intreaga lume. Lansarea "razboiului impotriva terorii" si invadarea Afganistanului la scurt timp de la atacurile teroriste au schimbat "ordinea mondiala" existenta atunci: lumea avea sa se confrunte cu un nou teatru de razboi si sa cunoasca un nou termen "war on terror" - "razboiul impotriva terorismului".
"In aceasta seara suntem o tara care trebuie sa-si apere libertatea. Supararea noastra s-a transformat in furie si furia in hotarare. Justitia se va face, chiar daca ne vom aduce dusmanii in fata justitiei sau vom duce justitia la dusmani", a declarat Bush in fata Congresului american la 20 septembrie 2001, cerandu-le sa voteze invadarea Afganistanului.
Hotararea de a-l prinde pe Usama bin Laden, liderul Al-Qaeda, principalul inamic al Statelor Unite, l-a propulsat pe Bush intr-unul dintre cei mai populari presedinti din istoria tarii.
Urmatorul moment important din timpul mandatului lui Bush a fost reprezentat de hotararea de a ataca Irakul. Avand sprijin international important, printre care si din partea Marii Britanii, Bush a facut apel la atacarea Irakului, sub pretextul ca Saddam Hussein ar furniza arme de distrugere in masa organizatiei teroriste Al-Qaeda.
Multi au considerat aceasta miscare o incercare de a pune mana pe petrolul din zona, dar argumentul acesta nu a contat de vreme ce majoritatea americanilor doreau cu disperare sa continue lupta impotriva teroristilor.
Operatiunea s-a dovedit a avea intr-un fel succes, avand in vedere ca la aproape sapte luni de zile de la debutul ei, liderul irakian Saddam Hussein a fost prins. Hussein a fost executat trei ani mai tarziu, in decembrie 2006, dupa ce a fost condamnat la moarte de justitia irakiana.
Pe fondul acestor operatiuni "de succes" s-au desfasurat alegerile prezidentiale din 2004, pe care Bush le-a castigat cu un procent de aproape 51% in fata contracandidatului sau democrat John Kerry.
Insa odata cu al doilea mandat, se poate spune ca a inceput decaderea lui Bush, el ajungand cu doar un an inainte de a-si incheia mandatul unul dintre cei mai nepopulari presedinti din istoria SUA (ultimele sondaje arata o cota de popularitate de 30% pentru Bush, fata de aproape 70%, cat era in anul 2003).
Acest lucru s-a datorat in mare parte increderii din ce in ce mai mici a americanilor in privinta luptei impotriva terorismului: Usama bin Laden nu a fost gasit nici in ziua de azi, la fel ca si armele de distrugere in masa din Irak. Mai mult, si partenerii Statelor Unite in aceasta lupta au inceput sa-si retraga rand pe rand trupele din Irak. Ultimii care vor pleca sunt britanicii, care planuiesc o ampla retragere din acest teritoriu pana in luna mai.
Ministrul britanic de externe, David Miliband, a criticat ieri "razboiul impotriva terorismului" inceput de Bush, argumentand ca acesta a fost o greseala care a provocat mai mult rau decat bine.
In timp, si americanii au inceput sa-l critice pe Bush pentru deschiderea celor doua teatre de razboi.
Cu toate acestea, izbucnirea crizei financiare este evenimentul care a "ajutat" cel mai mult la scaderea popularitatii lui Bush. Chiar Bush a recunoscut intr-un discurs recent ca a facut mai multe greseli in timpul celor doua mandate ale sale.
O scurta analiza a mostenirii lasate de Bush indica niste cifre ingrijoratoare: un deficit de peste 1.000 de miliarde de dolari, somaj de aproape 7% si circa 8 milioane de familii care traiesc in saracie.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO