Politică externă

Ce spune primul comisar european al Romaniei: La Bruxelles nu iei decizii la inspiratie. Totul este analizat pentru ca ei se asigura ca o masura luata astazi nu va fi modificata maine

La Bruxelles nu iei decizii la inspiratie. Totul este analizat pentru ca ei se asigura ca o masura luata astazi nu va fi modificata maine
16.03.2010, 00:00 26

Orban este consilierul presedintelui pe probleme europene siocupa, la etajul 1 al Cotroceniului, un birou mai mic decat ogarsoniera, cochet, e adevarat, incarcat de mobila de stejar veche,dar intunecat ca o sala de muzeu.

De la Bruxelles la Bucuresti sunt 1.800 de kilometri. Estedistanta corecta dintre pozitia de comisar european si cea deconsilier, fie el si al presedintelui Traian Basescu? Dintresalariul de 16.000-17.000 de euro/luna ca ministru in Executivuleuropean si cel de 1.700 de euro/luna al unui consilierprezidential al unei tari intrate cu noroc intr-un club deelita?

"Nu exista alb si negru. Exista, ca peste tot, lucruri bune silucruri mai putin bune. Sigur, nu ascund, imi doresc sa continuicariera europeana «pe o pozitie corespunzatoare», poate caresponsabil pentru unul dintre proiectele europene", afirma Orbanintr-o discutie cu ZF.

Despre Orban se aude "pe surse" ca a ajuns consilier alpresedintelui in urma discutiei dintre acesta si seful ComisieiEuropene, Dur"o Barroso. Scenariul ar fi ca el ar urma sa ocupe, inviitor, pozitia de sef al unei agentii europene care va fiinstalata la Bucuresti. Insa numele agentiei nu este cunoscut, iarOrban nu confirma o intelegere prealabila. "Tot ce pot sa spun esteca l-am informat pe presedintele Barroso ca voi fi consilier alpresedintelui Basescu."

In urma cu cinci-sase ani, Leonard Orban nu avea nici pe departenotorietatea de astazi. Era mai putin cunoscut decat fratele sau,Ludovic Orban, un responsabil important al PNL, ministru,prim-vicepresedinte al partidului pana in urma cu cateva saptamani,bun de gura si certaret.

De la pozitia de expert parlamentar din urma cu mai bine de zeceani, Leonard Orban a trecut in cea de negociator adjunct cu UE,apoi in cea de negociator-sef si apoi de comisar european dinpartea Romaniei, printr-un concurs de imprejurari fericit pentru el- era epoca disputelor dintre liberali si Basescu, lucru fatalpentru Varujan Vosganian pe care seful de atunci al guvernului ilpropusese, initial, la Bruxelles.

Timpul s-a scurs, iar Leonard Orban s-a intors acasa (langaBasescu, adversarul fratelui sau, Ludovic. "Eu sunt tehnocrat",spune Leonard Orban).

Pozitia de comisar este cea mai importanta pe care, pana la el,o ocupase vreun roman in cadrul institutiilor Uniunii, inconditiile in care, de pilda, in afara comisarilor, in structurileComisiei nu exista niciun om din "Noua Europa", Estul care a fostintegrat dupa 2004, care sa ocupe macar pozitia de director generalin cadrul vreunei directii europene.

Fascinatia de a lucra la Bruxelles

Mirajul ocuparii de functii in cadrul Uniunii a inceput saprinda contur, iar Orban spune ca, din ce in ce mai multi romanilucreaza in institutiile Uniunii. "Sunt din ce in ce mai multiromani care lucreaza la Bruxelles. Insa functiile care i-au fostacordate Romaniei trebuie ocupate in cinci ani de la aderare",afirma fostul comisar.

Romaniei i-au fost acordate, dupa aderare, 53 de pozitiiimportante in cadrul Comisiei Europene, insa doar noua dintreacestea sunt ocupate in prezent. Insa Orban spune ca timpul este infata noastra.

Din cei 17 membri ai cabinetului lui Orban, doar cinci au fostromani. "Ceea ce conteaza este competitivitatea, altfel nu facifata. Dar conteaza si capacitatea de a activa intr-un mediumulticultural. Acolo toti vorbesc trei-patru limbi, dar trebuie safaci fata si obisnuintelor lor. Am avut in cabinet italieni,britanici. Suntem atat de diferiti. Nordicii vin la sapte dimineatala program, dar pleaca mai devreme. Latinii vin dupa ora noua.Altii iau masa de pranz la ora 12.00, altii la 14.00-15.00. Trebuiesa te acomodezi si deja in mediul multinational de business se factraining-uri despre cum sa acomodezi astfel de situatii."

Insa in privinta colegilor sai din Comisia Europeana? Au existatafinitati, au existat divergente? Si cat de important este sa fiireprezentantul unei tari mai modeste deocamdata, precum Romania, sicata putere ai daca reprezinti o tara influenta?

"Fara discutie este important sa reprezinti o tara mare,puternica financiar, pentru ca una este sa construiesti omajoritate de blocaj (o proportie din voturi care poate bloca, inComisia Europena sau in Consiliu, o decizie - n.n.) din pozitia detara puternica si alta este sa construiesti aceeasi majoritate cuajutorul tarilor mici. Insa, in Comisie, deciziile sunt luate, ingeneral, prin consens si nu am avut dificultati din aceastapricina", spune Orban.

A existat insa un moment dificil pentru Romania. Orban nudoreste sa rememoreze episodul, dar este cunoscuta iritarea sa candfostul comisar pentru afaceri monetare, spaniolul Joachim Almunia,a dorit sa lege acordarea, anul trecut, a imprumutului de la UEpentru Romania de realizarea unor progrese in privinta Justitieidin Romania.

Asadar, cu Almunia nu prea s-a inteles, desi el nu o recunoastepublic. Cu cine s-a inteles atunci? Orban admite cu jumatate degura ca nu poti sa rezisti la Comisie fara "prieteni".

"M-am inteles cu toti. Dar il remarc pe Barrot (fostul comisarfrancez - n.n.), pe doamna Kuneva (comisarul bulgar - n.n.)", spunefostul comisar.

Dupa ce a lucrat trei ani la Bruxelles, Orban face diferentaintre modul de functionare a administratiei de la la Bucuresti (pecare a cunoscut-o in calitate de expert parlamentar si ministrunegociator-sef cu UE): "Imi stiam programul pe un an inainte. Totulera foarte clar planificat si foarte bine organizat. In trei anicred ca mi-am modificat agenda o data sau de doua ori fata decalandarul stabilit cu 12 luni inainte".

Ceea ce caracterizeaza atat de hulita birocratie de la Bruxelleseste, de fapt, rigurozitatea, spune Orban: "In primul rand, nimicnu se ia in lipsa unui studiu de impact si fara a se analizadiferitele optiuni. Acest lucru presupune proceduri stufoase siriguroase, dar care te asigura ca o masura luata astazi nu vatrebui, modificata maine. De aici eficacitatea, nicidecumbirocratia. Nu iei decizii la inspiratie".

Ce spune despre

Iesirea din criza, la fel de periculoasa precum criza: Iesireadin criza este la orizont, dar trebuie enorma atentie pentru ca eaeste riscanta. Daca ridici brusc o facilitate pe care ai acordat-oin timpul crizei, risti sa prabusesti domeniul pentru care aiacordat facilitatea in lipsa sigurantei ca afacerea poate merge pepropriile-i picioare. Coordonarea intre state este esentiala.

Viitorul UE: UE se confrunta cu provocari foarte mari, cea maimare dintre ele fiind aceea ca-si pierde din competitivitate infata altor state. Trebuie pus accentul pe calitatea educatiei,pentru ca acum UE are doar doua universitati in topul primelor 20de din lume. Atentie mare la China. Investeste enorm in educatie,studentii lor sunt din ce in ce mai performanti, iar fara eforturidiferentele se vor accentua. Evaluarile Comisiei Europene arata ca,in urmatorii 20 de ani, vor fi create 16 milioane de locuri demunca pentru absolventi cu studii superioare, dar vor fi pierdute12 milioane de locuri de munca pentru cei cu studii medii. Pe dealta parte, studiile arata cu europenii muncesc cu 10% mai putindecat americanii. Nu mai merge asa, desi modelul social europeanramane viabil.

Imaginea Romaniei in UE: Este o imagine "mixta". La nivelulinstitutiilor ingrijoreaza starea Justitiei. Pe de alta parte,Romania este tara cu cele mai putine proceduri declansate pentruincalcarea tratatelor europene, un lucru pozitiv, pentru ca, cu catesti mai bine conectat la normele UE, cu atat tragi mai multefoloase. Din punct de vedere al publicului UE, imaginea Romanieisufera de un deficit enorm.

Grecia si euro: Statul elen este pe marginea prapastiei, dar UEva face tot ce-i sta in putinta ("este o parere personala") pentrua salva aceasta tara, pentru ca prabusirea Greciei pune sub semnulintrebarii insasi existenta zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO