Politică externă

Cearta pe tema banilor ingheata Canalul Manecii

31.10.2002, 00:00 11

Scandalul izbucnit intre presedintele francez Jacques Chirac si premierul britanic Tony Blair a atins punctul maxim ieri, Parisul anuntand ca intalnirea anuala dintre cei doi lideri este anulata pe termen nelimitat. "Avem nevoie de timp, si noi si britanicii, pentru a asigura o buna pregatire a importantei reuniuni. Ne vom gandi la momentul cel mai potrivit impreuna cu amicii britanicii", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului francez, Francois Rivasseau, citat de Le Monde. Summitul urma sa aiba loc la 3 decembrie, chiar inainte de summitul european de la Copenhaga. Surse diplomatice sustin ca intalnirea va avea loc anul viitor.
Chiar daca pare surprinzator, liderii europeni s-au luat la cearta dintr-un singur motiv: banii, scria ieri Financial Times. Toata discutia a pornit de la reducerea obtinuta de Margaret Thatcher in privinta contributiei Marii Britanii la bugetul comunitar. In 1984, "Doamna de fier" a Marii Britanii i-a convins pe liderii UE ca Londra ar trebui sa participe cu o suma redusa la bugetul comunitar, pentru ca tara sa nu beneficiaza de subventiile acordate de Bruxelles.
Cu prilejul recentei reuniuni de la Bruxelles, Chirac si Schroeder au atacat acesta intelegere. Situatia hilara a fost creata din cauza intarzierii cu care a sosit Blair la reuniunea europeana de la Bruxelles, el fiind prins cu remanierea guvernamentala pe care abia a incheiat-o. Ajuns in capitala Europei, premierul britanic a descoperit ca fostii "inamici", Franta si Germania, ajunsesera la un acord pe care l-a considerat a fi in detrimentul Londrei, spun ziaristii britanici. Iar documentul prezentat de Chirac si Schroeder se referea tocmai la renegocierea reducerii obtinute de Thatcher. Blair a criticat dur acest acord neasteptat, iar rezultatul a fost vizibil. Chirac a explodat, iar relatiile dintre Franta si Marea Britanice au atins era glaciara, scrie Le Monde. Daca acest lucru va afecta cooperarea franco-britanica la nivel european, pierzatorul este chiar Uniunea Europeana, considera Financial Times. Linia opusa pe care cei doi lideri au adoptat-o fata de Irak vine acum sa se adauge neintelegerilor in plan european.
Nemultumirea premierului britanic a fost alimentata si de faptul ca el a intervenit in repetate randuri in favoarea unei reforme a politicii agricole europene. Acordul franco-german prevede si faptul ca politica agricola va ramane nemodificata pana in 2006 urmand o plafonare a sumelor pana in 2013, explica ieri Le Figaro. Cu alte cuvinte, adio reformei atat de dorite de Blair. "Este normal ca in cadrul unei astfel de reuniuni, din cauza pozitiilor atat de importante, tensiunile sa fie extrem de mari", a declarat premierul francez, Jean-Pierre Raffarin.



Conflictul stimuleaza duelul mediatic
Scandalul iscat intre liderul francez, Jacques Chirac, si premierul britanic, Tony Blair, a starnit ecouri similare in presa din cele doua tari.  "Presa britanica nu a fost surprinsa de scandalul izbucnit la Bruxelels, ci alimenteaza cearta si sentimentul anti-francez promovat regulat", scria ieri cotidianul francez Le Monde. "Franta nu mai este o superputere si putem sa ne intrebam daca a fost vreodata o superputere  dupa 1870", sustinea cotidianul britanic The Times.. "Relatiile dintre Paris si Londra s-au deteriorat constant in ultimele luni", scrie cotidianul Le Figaro. Cotidianul austriac Der Standard spune ca "a inghetat Canalul Manecii" si ca avem de-a face cu o noua problema in relatiile europene. "Cand Schroeder a avut probele cu Washingtonul, a apelat la Blair. Acum, ar trebui sa se duca din nou la Londra pentru ca Marea Britanie sa nu adopte o politica de izolare fata de Europa, spune der Standard. "Axa Londra-Madrid-Roma a dominat o vreme politica europeana. Acum se pare ca situatia s-a schimbat", comenteaza si cotidianul elvetian Le Temps.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO