Politică externă

Ceremonii discrete la sase ani de la atacul asupra Gemenilor

11.09.2007, 19:16 19

La New York, unde atacurile cu avioane de linie asupra turnurilor gemene World Trade Center au provocat moartea a peste 2.700 de persoane, salvatorii vor citi numele victimelor intr-o ceremonie solemna programata pentru astazi.
Spre deosebire de anii trecuti, ceremonia va avea loc intr-un parc din apropiere de Ground Zero si nu chiar pe locul turnurilor distruse in atacuri, unde au inceput lucrarile de reconstructie.
La ceremoniile de la Ground Zero vor participa primarul orasului New York, Michael Bloomberg, dar si predecesorul acestuia, Rudolph Giuliani. O parte dintre rudele victimelor au criticat prezenta lui Giuliani, in special deoarece acesta este implicat in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din Statele Unite. Fostul primar republican a fost criticat dur de pompieri, care apreciaza ca reactia municipalitatii a fost inadecvata si il acuza pe Giuliani ca a incercat sa transforme situatia in avantajul sau.
La ceremonie va fi prezenta si Hillary Clinton, senator de New York si candidat la investitura democrata pentru alegerile prezidentiale.
La Washington, unde 184 de persoane au murit dupa ce zborul American Airlines 77 a lovit sediul Pentagonului, Departamentul Apararii organizeaza un Mars al Libertatii in memoria victimelor si in sprijinul trupelor americane din strainatate.
Mai mult de 4.100 de militari americani au fost ucisi in Irak si Afganistan, dupa ce presedintele George W. Bush a declansat razboiul impotriva terorismului, imediat dupa producerea atentatelor din 11 septembrie. Popularitatea sa a inregistrat scaderi accen-tuate, opinia publica fiind nemultumita de evolutia razboiului din Irak.
Care sunt rezultatele razboiului impotriva terorismului la sase ani de la declansarea lui? Vestile nu sunt tocmai bune. Trupele americane au fost trimise in Afganistan pentru a-l prinde pe ben Laden, liderul al-Qaida. Dar acesta este liber, iar astazi va adresa un nou mesaj americanilor, dupa un altul de saptamana trecuta in care indemna America sa treaca la islam. Afganistanul nu a fost pacificat, fiind ravasit in continuare de razboi.
Militarii americani au plecat apoi in anul 2003 in Irak, sub pretextul fabricarii de arme nucleare si chimice de catre liderul Saddam Hussein, care era suspectat si de colaborare cu liderii al-Qaida.
Hussein a fost prins la trei ani de la venirea trupelor americane in Irak si executat in decembrie 2006, dar armele nu au fost gasite. Prezenta americana in Irak a transformat Orientul Mijlociu intr-unul din cele mai nesigure locuri din lume.
Este adevarat, in toti acesti ani, in SUA nu au mai avut loc atentate, dar campul de lupta s-a mutat pe continentul european. Londra si Madridul au fost cele doua capitale europene in care au fost organizate atentate de catre al-Qaida.
In martie 2004, zece rucsacuri incarcate cu TNT au explodat in patru trenuri la Madrid, iar pe 7 iulie 2005, in metroul londonez au avut loc patru explozii soldate cu sute de morti si raniti.
In ceea ce priveste statele, relatia dintre Rusia si NATO si si cea dintre Rusia-SUA s-au schimbat fundamental pe fondul dorintei Moscovei de a redeveni o mare putere. Retragerea Rusiei din CFE (Tratatul cu privire la Fortele Armate Conventionale din Europa) si decizia sa de a folosi resursele de energie de care dispune ca instrument de presiune nemultumeste celelalte state.
De cealalta parte, SUA au decis construirea unui scut antiracheta in Europa, pe teritoriul Poloniei si a Cehiei. Principalul pericol il reprezinta acum Iranul, pe care presedintele George W. Bush a amenintat ca il va ataca daca nu-si va suspenda programul nuclear. Insa acest lucru nemultumeste Rusia.
Vladimir Putin a afirmat ieri ca spera sa ajunga la o noua intelegere cu SUA privind constructia scutului antiracheta. Dar in aceste vremuri, in care nicio parte nu cedeaza, nimic nu este sigur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO