Politică externă

Comisarul pentru comert este in conflict deschis cu "seful" UE

03.07.2008, 18:35 11

Peter Mandelson, comisarul european pentru comert, il acuza pe presedintele francez Nicolas Sarkozy ca ii submineaza pozitia sa si pe cea a UE in cadrul negocierilor comerciale globale.
"Sunt subminat si pozitia Europei in cadrul negocierilor este slabita si regret asta", a declarat Mendelson, comisarul britanic, intr-un interviu la BBC in chiar ziua in care Franta a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, iar Sarkozy a devenit, teoretic "seful" UE.
"Este dezamagitor, pentru ca mandatul in care eu negociez tratatul comercial a fost hotarat de toate statele membre", a adaugat oficialul Comisiei.
Nicolas Sarkozy, al carui stat a preluat la 1 iulie presedintia rotativa a Uniunii Europene, il acuzase anterior pe comisarul european ca incearca sa forteze incheierea unui contract cu Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) care va duce la pierderea multor locuri de munca pentru europeni. Sarkozy l-a criticat mereu pe Mandelson ca acorda prea multe concesii (eliminarea mai multor subventii) in timpul negocierilor.
Liderul francez l-a acuzat pe comisarul britanic si pe presedintele OMC Pascal Lamy ca incearca sa impuna UE un acord care ar de-zavantaja sectorul sau agricol.
"Domnul Lamy si domnul Man-delson vor ca noi sa acceptam un acord in care Europa va fi nevoita sa reduca productia agricola cu 20% si exporturile fermelor cu 10 procente", a declarat Sarkozy la inceputul saptamanii la postul national de televiziune France 3.
"Asta ar insemna pierderea a 100.000 de locuri de munca. Nu voi lasa sa se intample asta", a adaugat liderul de la Elysee.
Negocierile care au loc in prezent asupra liberalizarii comertului - cunoscute sub numele de runda de la Doha - au fost lansate in 2001 pentru a ajuta statele mai sarace sa lupte impotriva saraciei exportand mai mult si a oferi economiei globale un impuls, reducand restrictiile comerciale. De-a lungul discutiilor au fost depasite mai multe termene limita din cauza pretentiilor unor state referitoare la deschiderea reciproca a pietelor.
Peter Mandelson, membru de seama al Partidului Laburist din Marea Britanie (la putere), tara adepta a unui liberalism economic accentuat, a declarat ca protectionismul alimentar "nu-i va hrani pe flamanzii lumii" si ca discutiile "sunt prea importante" pentru a le lasa sa esueze.
La inceputul saptamanii, Franta, care primeste cea mai mare parte din fondurile europene pentru agricultura, a declarat ca va vota impotriva oricarui acord care va sacrifica productia agricola pe "altarul global al liberalismului".
De altfel, Franta s-a opus dintotdeauna reducerii taxelor de import pe care Mandelson le ofera in schimbul accesului exportatorilor europeni de masini, chimicale si alte bunuri meste-sugaresti in tari in plina dezvoltare ca Brazilia sau India.
Acestea nu sunt primele acuze ale presedintelui fancez la adresa comisarului european. Sarkozy a dat vina luna trecuta pe Mandelson pentru respingerea Tratatului de la Lisabona in Irlanda, pe care a motivat-o ca fiind un rezultat al supararii fermierilor irlandezi pe strategia comisarului britanic la discutiile cu Organizatia Mondiala a Comertului.
"Dezbaterile in Irlanda s-au concentrat pe avort, eutanasie, taxare, OMC, agricultura. Nu poti da vina pe Barroso. Alegeti alta persoana. Mandelson, de exemplu", le-a declarat Sarkozy reporterilor care l-au intrebat daca presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso e de vina pentru respingerea Tratatului in Irlanda.
Franta a preluat presedintia Uniunii Europene marti in contextul crizei declansate de esecul referendumului irlandez care da semne sa puna in umbra toate planurile marete ale liderilor francezi. Printre acestea se numara crearea Uniunii pentru Mediterana, un pact pentru imigratie, o actiune comuna pentru lupta impotriva incalzirii globale, extinderea capabilitatilor de aparare, dar si rezolvarea problemei cresterii pretului petrolului.
Intreaga criza s-a acutizat inca din prima zi a presedintiei Frantei, cand seful statului polonez Lech Kaczynski a refuzat sa semneze Tratatul sub pretextul ca e "fara sens". In conditiile in care si presedintele ceh Vaclav Klaus impartaseste aceeasi opinie, misiunea liderilor francezi se anunta a fi una foarte dificila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO