Politică externă

Comisia Europeana protesteaza pentru eliberarea unui presupus terorist

19.07.2005, 19:26 10

Comisia Europeana si-a exprimat regretul, dupa ce instanta suprema din Germania a decis, ieri, sa-l puna in libertate pe Mamoun Darkanzanli.

Omul de afaceri cu dubla cetatenie germano-siriana este suspectat de legaturi cu teroristii Al-Qaida, care au actionat in atentatele din 11 septembrie.

"Comisia regreta, bineinteles, ca decizia de astazi reflecta faptul ca, deocamdata, Germania nu are o legislatie pe care sa o aplice in acest domeniu si cerem autoritatilor germane sa ia masuri pentru ca lacunele din legislatia germana sa fie remediate cat mai repede posibil", a declarat Martin Selmayr, purtator de cuvant de la Bruxelles.

Acesta decizie a justitiei, a adaugat el, confirma validitatea mandatului european, dar subliniaza necesitatea ca statele membre si parlamentele lor sa se asigure ca decizia din iunie 2002 este bine aplicata la nivel national si in totala conformitate cu drepturile fundamentale. Mandatul european de arestare ramane "valabil", intrucat legea germana, care transpune legislatia europeana, "este cea care trebuie sa fie anulata", a precizat el.

Suspiciunea ca Darkanzanli are legaturi cu teroristii care au actionat in atentatele de la 11 septembrie 2001 de la New York a aparut dupa aparitia unei inregistrari video din 1999, in care acesta apare impreuna cu Marwan al-Sheshi si Ziad Jarrah, doi din atentatorii de la World Trade Center. Al-Shehhi si Jarrah studiau, in 1999, la Hamburg. Darkanzanli este banuit de asemenea de faptul ca a fost unul din finantatorii principali ai Al-Qaida, conturile firmei sale de import-export fiind inghetate dupa atentatele de la 11 septembrie. Pe numele lui fusese emis un mandat european de arestare, fiind acuzat in ancheta condusa de judecatorul spaniol Baltasar Garzon, alaturi de alti 41 de teroristi notorii, printre care si Osama bin Laden.

Curtea constitutionala a Germaniei a refuzat extradarea in Spania, motivand ca mandatul european de arestare nu poate fi aplicat cetatenilor germani, Constitutia germana interzicand acest lucru. Ministrul german al justitiei, Brigitte Zypries, a declarat ca aceasta eliberare reprezinta "o lovitura pentru guvern, in eforturile acestuia de a combate terorismul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO