Politică externă

Condoleezza Rice i-a impacat pe sefii diplomatiilor europene

09.12.2005, 20:39 12

Vizita secretarului de stat american Condoleezza Rice la Bruxelles a reusit sa calmeze tensiunea iscata de scandalul avioanelor-puscarie ale CIA.

Dupa un mini-turneu in Germania, Romania si Ucraina, Condoleezza Rice s-a intalnit miercuri seara la Bruxelles cu ministrii de externe din Uniunea Europeana si din NATO, unde a oferit explicatiii despre scandalul avioanelor CIA care ar fi transportat prizonieri acuzati de terorism catre baze secrete din Europa de Est unde s-ar fi practicat tortura.

Polonia si Romania au fost mentionate ca destinatii ale avioanelor CIA in raportul Human Rights Watch, organizatie care a acuzat administratia americana de asemenea practici.

Discutia dintre Condoleeza Rice si oficialii europeni a avut loc in timpul unui dineu neoficial care a durat opt ore si care s-a desfasurat cu usile inchise, sub auspiciile Belgiei.

Secretarul general al NATO, olandezul Jaap de Hoop Scheffer a apreciat ca discutiile au dus la destinderea atmosferei. "A fost o discutie fructuoasa" a spus de Hoop Scheffer.

Potrivit ministrului german al afacerilor externe, intalnirea le-a adus oficialilor europeni raspunsuri "multu-mitoare", dupa ce secretarul de stat american a evitat sa comenteze subiectul in timpul vizitelor sale in cele trei state europene.

"Ministrii europeni au insistat pe faptul ca nu trebuie sa existe abateri in interpretarea legislatiei internationale", a afirmat Frank-Walter Steinemeier, seful diplomatiei germane.

El a precizat ca Rice a oferit garantii ca legislatia nu va fi incalcata. "Reuniunea a fost pentru noi toti foarte multumitoare", a adaugat Steinemeier, evocand discutiile deschise. Cu aceeasi impresie a ramas si ministrul olandez de externe, Ben Bot - unul dintre cei mai inversunati in aflarea adevarului despre inchisorile CIA, care s-a declarat "foarte satisfacut" de intalnirea cu Rice.

Dupa intalnire, secretarul de stat a fost intrebata insistent despre acuzatiile privind centrele secrete de detentie ale CIA, dar ea nu a facut decat sa repete ca autoritatile americane nu practica tortura si ca va respecta legislatia americana si cea europeana in domeniu.

Organizatia Human Rights Watch considera insa insuficiente raspunsurile date de Condoleezza Rice si arata

intr-un comunicat de presa ca aceasta nu a raspuns exact la acuzatiile potrivit carora o serie de prizonieri banuiti de terorism ar fi detinuti in centre secrete de detentie pe care CIA le-ar fi creat pe teritoriul european.

Rice a spus la Kiev: "in ceea ce priveste politica Statelor Unite, obligatiile acestora potrivit Conventiei impotriva torturii - care interzice tratamentele crude, inumane si dregadante - se aplica personalului american, indiferent daca se afla pe teritoriul Statelor Unite sau in afara", dar HRW remarca faptul ca ea nu a abordat problema utilizarii unor tehnici de interogare care implica tortura si care incalca in mod clar politica americana.

"In cazul in care administratia americana este serioasa, ar trebui sa inchida centrele de detentie si sa renunte la practicarea unor tehnici de tortura", a spus Tom Malinowski, directorul HRW. "Daca Rice chiar a vorbit serios, administratia Bush ar trebui sa renunte la opozitia manifestata fata de propunerea legislativa a senatorului John McCain care ar spori interdictia legala aplicata oricarui tip de tratament crud, inuman si degradant impotriva tuturor prizonierilor", se mai arata in comunicatul HRW.

Presa europeana a continuat sa aloce spatii largi vizitei secretarului de stat american, insistand pe subiectul inchisorile secrete ale CIA.

"Ultimul uragan a lovit Europa, iar numele lui este Condoleezza Rice", scrie Sovetskaia Rossiia, adaugand ca "nu este atat de distrugator cum a fost odinioara (forta sa distructiva este indreptata catre Irak)".

Cotidianul noteaza ca sefa diplomatiei americane a avut parte de o primire calduroasa in Europa de Est, unde autoritatile nu i-au pus intrebari stanjenitoare.

"Americanii primiti cu bratele deschise in Romania", titreaza si ziarul elvetian Nueue Zurcher Zeitung, referindu-se la acordul semnat intre Washington si Bucuresti, care permite infiintarea unor baze americane pe teritoriul Romaniei.

Cotidianul spaniol El Pais este critic la adresa tarilor europene, carora le recomanda sa se conformeze ele insele principiilor drepturilor omului, daca vor sa se planga despre tratamentul la care ii supun SUA pe detinuti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO