Politică externă

Congresul il poate opri pe Bush din aventura irakiana

01.02.2007, 19:29 12

In ciuda opiniei generale ca in SUA presedintele este singurul care decide in probleme de politica externa, Congresul american a dorit sa afle daca asta e situatia, consultand o serie de reputati profesori in drept constitutional, si a primit un raspuns pozitiv.
Demersul isi are originea in incercarea Congresului american de a bloca noua strategie a Casei Albe pentru Irak si suplimentarea fortelor de acolo cu 21.500 de militari.
Congresul poate opri noul plan al Casei Albe pentru Irak si poate chiar sista razboiul, au sustinut expertii constitutionali, in fata Senatului american.
"Congresul are ultimul cuvant in ceea ce priveste proportiile, scopul si durata utilizarii fortei armate", a declarat Walter Dellinger, fost consilier juridic al administratiei americane.
Intrebarea legitima pe care din ce in ce mai multi deputati si senatori americani si-o pun este daca votul Congresului din 2003 in favoarea razboiului din Irak mai are temei astazi, avand in vedere ca armele de distrugere in masa, care au fost principalul argument, nu au fost gasite si cel mai probabil nici nu au existat vreodata?
Bush pierde treptat chiar si sprijinul multora dintre republicani, reticenti fata de noua strategie pentru Irak. Initial, republicanii doreau sa treaca prin Senat o rezolutie care sa ridice intrebari asupra razboiului, dar care sa nu marcheze o ruptura fata de Bush. Aceste planuri au fost abandonate datorita neintelegerilor dintre ei, pana acum fiind propuse cinci modele de rezolutie, fiecare cu perspectiva si cu tonul sau.
Incercand sa recastige intr-o oarecare masura sprijinul Congresului, Bush a ajuns la o intelegere cu majoritatea democrata asupra consultarii sistematice a "unui grup de lucru" pluralist privind razboiul din Irak si lupta impotriva terorismului. Desi senatorii s-au aratat multumiti de aceasta initiativa, este putin probabil ca sprijinul pentru Bush sa creasca in Congres, a relatat ieri cotidianul The Washington Post.
Partizanii presedintelui american si sustinatorii razboiului din Irak fac acum tot posibilul pentru a preveni votarea unei rezolutii defavorabile razboiului cu o majoritate care sa puna in dificultate Casa Alba, desi atat George Bush, cat si vicepresedintele Dick Cheney au afirmat in repetate randuri ca nu vor tine cont de opinia Congresului si ca vor merge inainte cu noua strategie pentru Irak.
Principala arma pe care Congresul o are pentru a contracara Casa Alba este controlul pe care il are asupra bugetului. Exista suficiente precedente, sustin specialistii, cand legislativul american a impus limite asupra bugetelor si chiar asupra trupelor americane. In 1970 Congresul a refuzat sa ofere fonduri pentru operatiuni militare in Cambodgia, iar in 1994 a limitat fondurile care puteau fi folosite in Rwanda pentru a determina retragerea fortelor americane. Limitele asupra numarului de trupe au fost impuse de Congres in timpul razboiului din Vietnam, iar in 1984 s-a stabilit ca numarul maxim de militari care puteau fi stationati in Europa de Vest era de 324.400. Toate aceste decizii ale Congresului au devenit ulterior legi.
"Cred ca structura constitutionala confera Congresului o autoritate extinsa pentru a pune capat razboiului", a declarat in fata senatorilor Bradford Berenson, un avocat din Washington care a fost consilier juridic in cadrul administratiei Bush in perioada 2001-2003. Robert F. Turner, specializat in chestiuni de siguranta nationala, a atras insa atentia senatorilor ca autoritatile americane trebuie sa faca tot posibilul pentru a evita un razboi civil devastator in Irak.
Senatul american a organizat aceasta consultare cu mai multi experti pentru a intelege mai bine relatia dintre legislativ si executiv in chestiuni privind razboiul. Senatorii s-au interesat mai ales de problema Irakului, dar nici subiectul iranian nu a fost ocolit. Legislatorii americani au dorit sa stie daca Casa Alba poate organiza actiuni militare impotriva Teheranului fara acordul sau. Raspunsul este afirmativ doar in cazul in care securitatea nationala a SUA este amenintata direct. Suficient insa pentru a spori si mai mult temerile din cancelariile lumii, unde nu se exclude posibilitatea unui atac american asupra instalatiilor nucleare iraniene in viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO